• הרב חיים סבתו בעת הענקת פרס ניומן לספרות עברית לשנת תשס"ט

אוניברסיטת בר-אילן העניקה את פרס ניומן לספרות עברית לשנת תשס"ט לסופר הרב חיים סבתו

תאריך: 2009-06-10 שעה: 14:56

המחלקה לספרות עם ישראל שבאוניברסיטת בר- אילן העניקה השבוע ( יום ב' ) ט"ז בסיון התשס"ט (8.06.09) את פרס ניומן לספרות עברית לשנת תשס"ט לסופר הרב חיים סבתו.

חברי וועדת הפרס פרופ' אפרים חזן, פרופ' אבידב ליפסקר, פרופ' שמואל רפאל, פרופ' מירי קובובי, ד"ר רחל אלבק גידרון ומר אבישי לוביץ , נציגו של מר ניומן החליטו להעניק השנה את הפרס לסופר הרב חיים סבתו על תרומתו הייחודית בתחום היצירה העברית לדברי פרופ' שמואל רפאל נציג וועדת הפרס: "ניכר בו ברב הסופר סבתו, שיצירתו הספרותית מסתעפת ועולה מן המקורות של ספרות ישראל לדורותיה, מן המקרא ומספרות חז"ל ועד גדול הכותבים בדורות האחרונים. סבתו האמין שהנה הגיע זמנם של חכמי המזרח לשוב ולתפוס את מקומם מעל דפי הספר העברי. הוא החזיר את הגיבור העברי מן הקיבוץ, השדות ומרחבי השיבולים ושיכנו בשיכוני עולים אחידי מראה, קלופי טיח, חיוורי צבע, מן הגיבור הישראלי מודל "שרוליק" הוא הפשיט את מכנסי החאקי וכובע הטמבל וחזר והלביש אותו בג'לבבייה שהיא לדבריו ספק חלוק, ספק גלימה של בית. לאחר שנים של העדר הוא העמיד גלריה של חכמים מן המזרח נסוכי חן מאצולת המשפחות הספרדיות הנכבדות – עיני אבורביע, חביליו ואנג'ל והראה באיזו פשטות אלה לצד חכם עטיה וחכם עבודי מזה והרב אברמסקי והרב קונשטט מזה נעשים למשפחה אחת משפחה יהודית – ישראלית ששורשיה בעמקי דורות העבר, רגליה בכאן ובעכשיו וראשה נישא אל- על".

עוד הוסיף פרופ' רפאל כי "כתיבתו של הרב חיים סבתו משתבחת באחד הצלילים המדוייקים ביותר שהחלו מושמעים בספרות העברית בעשור האחרון. הוא מצליח לחמוק באצילות מכל המהמורות שיכולה לזמן החברה הישראלית , והוא חושף את הקורא העברי לזירות חדשות , לעניינים מחודשים ולנושאים שעד לאחרונה נדחקו לקרן זוית", ציין פרופ' רפאל.

מבין המברכים הנוספים היו : פרופ' משה אורפלי, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, פרופ' אפרים חזן, ראש המחלקה לספרות עם ישראל, פרופ' יעקב שויקה, מר שי דולב- נציג משפחת ניומן
    את הערב הנחה הסופר חיים באר והשתתפו בו גם פרופ' הלל ויס שנשא דברים בדבר האינטרטקסטואליות ביצירתו של חיים סבתו. וד"ר יהודה מלצר עורכו של הרב סבתו אשר סיפר מחוויות העריכה של ספריו של הרב סבתו .
    את הערב הנעים הפייטן רוני איש רן

פרס ניומן הוא מן הוותיקים והיוקרתיים בפרסים הספרותיים וערכו 30,000 ¤. את הפרס הקימו מר אירווינג ניומן ורעייתו בלהה. את החלטתו לייסד פרס לסופרים עבריים, קיבל מר ניומן ביוזמת פרופ' אברהם יצחק כץ. חתן הפרס הראשון היה הסופר ש"י עגנון, וטקס הענקת הפרס היה בשעתו אירוע ספרותי שזכה לסיקור נרחב בעיתוני ישראל. את הפרס העניק לעגנון נשיא אוניברסיטת ניו-יורק. לפני מספר שנים הועבר טקס הענקת הפרס לאוניברסיטת בר-אילן.

במרוצת השנים קיבלו את הפרס גדולי הסופרים העבריים בהם: אורי צבי גרינברג, לאה גולדברג, גרשון שופמן, חיים הזז, ישראל אפרת, דב סדן, ש.שלום, משה שמיר, אהרון אפלפלד, אמיר גלבוע, דוד שחר ועוד.

עד עתה הוענק הפרס על מפעל חיים, אך וועדת הפרס בעצה אחת עם התורמים החליטה כי מעתה יינתן הפרס לסירוגין שנה אחת על מפעל חיים ובשנה האחרת לסופר צעיר בעל הישגים. המטרה היא לאפשר מעורבות בהתפתחותה של הספרות העברית הצומחת לנגד עינינו.

הפרס הוענק בטקס חגיגי במושב הפתיחה של הכנס הבין-אוניברסיטאי הכ"ג לחקר הספרות העברית והיהודית והוא מתקיים באולם בק בשעה 17:15