• אריה "לובה" אליאב

אוניברסיטת בר-אילן תעניק תואר דוקטור לשם כבוד לאריה לובה אליאב

תאריך: 2009-05-11 שעה: 14:23

אוניברסיטת בר-אילן תעניק הערב תואר דוקטור לשם כבוד לאריה "לובה" אליאב. התואר ניתן למר אליאב על שירותו המסור את מדינת ישראל, על תפקידו המרכזי בקיבוץ הגלויות ובהבטחת קליטתם המוצלחת של העולים במולדת היהודית ועל מאמציו לבניית הנגב וליישובו.

בנימוקים להחלטה על הענקת התואר נאמר כי אריה לובה אליאב הוא אחד האזרחים המוערכים במדינת ישראל. ב-1988 זכה בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה בישראל ועל תפקידו המרכזי בכמה מהפרקים החשובים בהיסטוריה הישראלית המודרנית. אריה אליאב מילא תפקיד מפתח בארגון עליית היהודים ממדינות ערב בשנות החמישים של המאה העשרים וביישובם של העולים החדשים, בעיקר בנגב, מפעל אדיר בעל השלכות ארוכות טווח. בשנים 1955–1957 פיקח על ההתיישבות בחבל לכיש ובעיר ערד. במלחמת קדש ניהל את מבצע "תושייה" לחילוץ יהודי פורט סעיד. אחר כך, ב-1987, יזם פרויקט של הסוכנות היהודית להקמת ניצנה, קהילה חינוכית חדשה בנגב, והיום הוא עומד בראשה.

לובה אליאב נולד במוסקבה ב-1921 בשם לייב ליפשיץ. לארץ ישראל בא בהיותו ילד, ובגיל 15 הצטרף ל"הגנה". במלחמת העולם השנייה התנדב לצבא הבריטי ושירת ביחידת ארטילריה. בתום המלחמה סייע להעביר את פליטי השואה מאירופה לארץ ישראל שהמנדט הבריטי נעל את דלתותיה בפני הגירה יהודית. בספרו "הספינה אולואה" מ-1967 הוא מגולל את האודיסאה בת 5,000 הקילומטרים של הספינה שעליה פיקד. במלחמת העצמאות שירת לובה אליאב בחיל הים.

בשנת 1958 שב אריה לובה אליאב לעיר הולדתו מוסקבה לפרק זמן של שנתיים, כמזכיר הראשון בשגרירות ישראל. חוויותיו פורסמו בספרו "בין הפטיש והמגל" מ-1965, הספר הראשון שחשף לעולם את האנטישמיות הסובייטית.

בפעם הראשונה נבחר לובה אליאב לכנסת ב-1965 והתמנה לסגן שר המסחר והתעשייה ולסגן שר העלייה והקליטה. לאחר שפרש מהפוליטיקה ב-1992 היה מורה מתנדב בעיירות עולים חדשים ובבתי סוהר ואפילו אח בבית חולים.

אריה אליאב שימש פרופסור אורח במוסדות אקדמיים אמריקניים מובילים, ובהם באוניברסיטת הרווארד. ב-15 הספרים שכתב אפשר למצוא את "יעדים חדשים לישראל", "קפיצת הדרך", "שלום – על השלום במסורת ישראל", האוטוביוגרפיה "טבעות שחר" ו"לב חדש ורוח חדשה: הומניזם תנכי לישראל המודרנית".