פרופ' סיריל כהן, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת בר-אילן

מה משתיק את מערכת החיסון שלנו? מחקר בינ"ל פורץ דרך הצליח לזהות את אחד הגורמים אשר מתווך החלשת הפעילות של מערכת החיסון

תאריך: 2019-06-23 שעה: 15:48

המערכת החיסונית שלנו היא מעין צבא קטן רב עוצמה שמשפיע על ההתמודדות של הגוף עם זיהומים ומחלות שונות. מחקר שפורסם במגזין הנחשב nature בהובלת קבוצת חוקרים בינלאומית מ-5 מדינות שונות הצליח לגלות גורם חשוב אשר תורם להשתקת המערכת החיסונית שלנו בזמן מחלות כרונית. את המחקר מוביל פרופ' דיאטמר זן מהאוניברסיטה הטכנולוגית של מינכן ביחד עם חוקרים מארה"ב, שוויץ, אוסטרליה וישראל. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונולוגיה ואימונותרפיה של סרטן בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, הוא הנציג הישראלי בצוות הבינלאומי ומי שאמון על הצד אשר בחן את המחקר בתאים אנושיים.

המחקר פורץ הדרך התרכז בתאי T, קבוצת תאי דם לבנים המקיימים תפקיד מרכזי במערכת החיסונית הנרכשת. הם השומרים של הגוף, מהווים חלק עיקרי של הזיכרון החיסוני, חשובים להתמודדות מול סרטן ומסוגלים להילחם בזיהומים ומחלות נגיפיות כמו שפעת, אבעבועות רוח תוך מספרימים. לפעמים כשמערכת החיסון נבלמת ואינה מצליחה להתגבר על זיהום מסוים, מחלה יכולה להימשך כמה חודשים ולהפוך לכרונית.  ההנחה היא שדבר דומה קורה בסרטן כאשר המערכת החיסונית חשופה לו לאורך זמן ואיננה מתגברת עליו.

אם כך, מחלות כרונית מפעילות לחץ אדיר על מערכת החיסון ומחקרים מראים שזה גורם לה להשתתק. החוקרים אליסון והונג'ו , זוכי פרס נובל לרפואה לשנת 2018 הראו כיצד אסטרטגיות שונות לשיבוש הבלמים של מערכת החיסון יכולות לשמש בטיפול במחלת הסרטן. התגליות שלהם מהוות ציון דרך במאבק של האנושות כנגד הסרטן. כעת קבוצת חוקרים בינלאומית, שנציגה בישראל הוא פרופ' סיריל כהן מאוניברסיטת בר-אילן, הצליחה למצוא מנגנון מרכזי להפעלת אותם "הבלמים".

פרופ' סיריל כהן: "הודות לשיתוף פעולה בינלאומי הצלחנו למצוא שיש חלבן שנקרא  TOX והוא המוביל של מצב תשישות בתאי T. החלבון הזה שנמצא בתוך התאים משמש קטליזטור (זרז) למצב של תשישות חמורה".

פרופ' סיריל כהן מכיר את הנושא ממחקרים על מלנומה שם הצליח לפתח גישות להעצמת פעילות מערכת החיסון .

על-כן, המחקר הנוכחי מהווה פריצת דרך כי הוא עשוי לאפשר לחוקרים למצות את הפוטנציאל של תאי ה-T ובכך לשפר את יכולת העמידה שלהם בזמן מחלות ממושכות כגון סרטן.

"כעת כשאנחנו מצוידים במידע הזה ומבינים יותר טוב מהם הם הבקרים של תאי T בזמן מחלה ממושכת, ניתן יהיה לתכנן אסטרטגיות טיפוליות מתקדמות כדי להילחם טוב יותר במחלות כמו סרטן ומחלות כרונית אחרות".