• מחקר בינלאומי בהשתתפות קרוב למיליון ילדים ובני נוער מישראל, אירופה וצפון אמריקה מצא כי צעירים במדינות עם פערים כלכליים יסבלו יותר מאלימות

תאריך: 2019-06-05 שעה: 14:54

מחקר בינלאומי בהשתתפות פרופ' סופי וולש ופרופ' יוסי הראל-פיש מאוניברסיטת בר-אילן מצא כי אי שוויון כלכלי במדינה שילדים נולדים וגדלים בה, משפיע על הסיכוי שלהם כבני נוער בגיל ההתבגרות לסבול מבריונות. ההשפעה מתחילה כבר בגיל הינקות של 0-4.

המחקר סקר -874,000 ילדים ב -40 מדינות בעלות הכנסה בינונית וגבוהה באירופה, בצפון אמריקה ובישראל, גילה שיעור גבוה יותר של קורבנות מבריונות בילדים שגדלו במדינות עם פערים כלכליים.

המחקר, שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics נערך על ידי צוות מחקר בינלאומי שכלל חוקרים מקנדה, מאירלנד, מפולין, מרומניה ומישראל.החוקרים מישראל הם, כאמור, פרופ' סופי וולש ופרופ' יוסי הראל-פיש מאוניברסיטת בר-אילן.

המחקר התבסס על ניתוח נתוני הסקר הרב-לאומי של ארגון הבריאות העולמי (Health Behaviors in School-Aged Children – HBSC) המבוצע פעם בארבע שנים על מדגמים מייצגים ארציים של תלמידים בגילאי 11, 13 ו-15, ב-47 מדינות באירופה וצפון אמריקה. את מחקר ה-HBSC בישראל מוביל פרופ' יוסי הראל פיש, ראש תכנית המחקר הבינלאומי על רווחתם ובריאותם של בני נוער, בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן, שנמנה על האדריכלים של המחקר הבינלאומי ומשמש כחבר בוועדת ההיגוי המדעית של המחקר מזה כ-30 שנה.

במסגרת המחקר השתמשו החוקרים ב- 6 נקודות זמן ומיזגו אותם עם נתונים של הפערים הכלכליים באותן מדינות (מדד ג'יני). סדרת המחקרים נערכה על בני 11, 13 ו - 15 בכל אחת מהמדינות. ניתוח הנתונים למחקר הנוכחי בוצע על ידי חברים בצוות המיקוד המחקרי על אלימות ופציעות הפועלת במסגרת מליאת החוקרים של ה-HBSC והמנוהלת על ידי פרופ' סופי וולש, מהמחלקה לקרימינולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, המשמשת כיו״ר הצוות.

פרופ׳ וולש ציינה כי "במחקרים נמצאו יותר ויותר עדות שפערים כלכליים בחברה משפיעים לרעה גם על בעלי אמצעים כלכליים וגם על חסרי אמצעים כלכליים".

על פי המחקר, אי - שוויון בהכנסה בארבע השנים הראשונות לחייו של ילד, טרם כניסתו לבית ספר יסודי, היה קשור לדיווח על קורבנות מביריונות במהלך גיל התבגרות. "אפשר לחשוב שילדים מודעים לאי-שיוויון בהכנסה בבית הספר, אך נראה כי ההשפעה של אי-השיוויון בהכנסות השפיעה עוד לפני שהילדים היו מודעים לכך", הסבירה פרופ' וולש והוסיפה כי ייתכן שניתן להסביר את הממצאים באמצעות ההשפעה של ההורים והמשפחה במדינה עם אי שיוויון.

ממצאי המחקר מראים כי אי-השוויון בהכנסות יכול גם להשפיע בטווח הארוך על אלימות בקרב בני נוער. לדברי החוקרים, יש צורך במחקרים נוספים על מנת להבין את הגורמים החברתיים לאלימות בקרב בני הנוער וכיצד אי-השוויון בהכנסה משפיע על התפתחותם, ומדוע ילדים שגדלו בחוסר שוויון כלכלי עלולים להיות בסיכון גבוה יותר.

לדברי פרופ׳ הראל-פיש: "יתכן וחלק מהקשר בין אי שוויון כלכלי לקורבנות מאלימות מוסבר על ידי הפערים שרמת הסטטוס הכלכלי מייצג בחשיפה לגורמי חוסן והגנה מרכזיים כמו תרבות משפחה מלוכדת, תמיכת הורים ומורים, חוויות יומיומיות חיוביות בבית הספר, מחוברות חברתית בריאה ויכולת השתלבות במגוון חוגים ופעילויות מצמיחות אחרות. גורמי חוסן שנמצאו במחקרים רבים כמנבאים שיעורי קורבנות נמוכים יותר. בחברות בהם הפערים הסוציו-כלכליים גדולים, גורמי חוסן אילו נמצאים בחסך".

שיעור הקורבנות מבריונות בבתי הספר בישראל, הוא במקום יחסית ממוצע בהשוואה ל- 40 מדינות השותפות למחקר, כאשר 5% מהנערות בנות ה- 13 ו -16% מהבנים דיווחו כי הציקו להם לפחות 2-3 פעמים בחודשיים האחרונים.

בימים אילו הסתיים סקר ה-HBSC לשנת 2019 בישראל, וממצאיו צפויים להתפרסם בשבועות הקרובים. לדברי פרופ׳ הראל-פיש, בנוסף להמשך המחקר על בריונות בבתי הספר, במחקר החדש ישנה הרחבה משמעותית מאוד בכל הנוגע למעורבות וקורבנות מבריונות והצקות ברשתות האלקטרוניות – כולל מדדים המאפשרים לחקור את תופעת ההתמכרות לאמצעי התקשורת האלקטרוניות.

מחקר ה-HBSC בארץ נערך על ידי צוות המחקר בבר-אילן, בשיתוף ובמימון של מענקי מחקר של משרדי הבריאות והחינוך.