פרופ' רבקה תובל-משיח, המחלקה לפסיכולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן

עשיית סרטי וידאו תסייע לטפל בנפגעי הלם קרב

תאריך: 2019-06-05 שעה: 14:49

פרופ' רבקה תובל משיח מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן הובילה מחקר בינלאומי הבוחן את ההשפעה של וידאותרפיה על נפגעי הלם קרב. שיטת הטיפול הקצרה והחדשה שפותחה בעבודה עם חיילים אמריקאים שנחשפו לטראומה במסגרת שירותם הצבאי באפגניסטן ועירק, הורחבה עם הזמן גם לעבודה עם לוחמים ישראליים בניהולה ותחת חסותה של עמותת נט"ל (נפגעי טראומה על רקע לאומי).

המחקר מצא כי עשיית סרטים המתעדים את חייהם של הלוחמים ונוגעים באספקטים שונים של הטראומה שחוו, מסייעת להם להתמודד ולהסביר את מצבם טוב יותר  למשפחה וחברים. במחקר לקחו חלק בית חולים Bedford VA במדינת מסצוסטס, בארה"ב, ומפתח ההתערבות בנג'מין פטון (Patton), פסיכולוג ובמאי סרטים אמריקאי, בן למשפחה בעלת היסטוריה ארוכה באמריקה (סבו הוא הגנרל ג'ורג' פטון, שעמד בראש הצבא האמריקאי בשחרור אירופה במלחמת העולם השנייה).

למרות שיעורי המצוקה הגבוהים המתועדים, נמצא כי רבים מהלוחמים גם בארה"ב וגם בישראל כלל אינם פונים לטיפול, או שהם נושרים לאחר פגישות מועטות וללא כשסיימו את הטיפול. לדעת מחברי המחקר לוחמים רבים החוזרים מהקרב, נדרשים גם להסתגלות מחודשת לחיים האזרחיים, אבל נמנעים מפניה לעזרה מקצועית גם כאשר הם סובלים ממצוקה משמעותית ו/או מתגובות פוסט-טראומטיות.

במהלך סדנה אינטנסיבית של מספר ימים מקבלים המשתתפים בסדנה כלים בסיסיים לעבודה קולנועית ולשימוש בווידאו, מתרגלים מיומנויות בימוי, ועובדים בקבוצות קטנות על יצירת סרטים קצרים משותפים, המתארים אספקט משמעותי, סימבולי או קונקרטי הקשורים לאירועים שחוו בצבא ובמצבי לחימה. בתום הסדנה מוזמנים בני המשפחות וחברי הקהילה לאירוע צפיה משותף בסרטים, בו משתפים הלוחמים בחוויותיהם מהסדנה ומספרים על הסרטים שהכינו.

עד כה השתתפו מאות חיילים ולוחמים בארה"ב בסדנאות אלה. צוות החוקרים שבחנו את יעילות הטיפול בחיילים אמריקאיים שסובלים מפוסט טראומה, מצאו כי השיטה מסייעת גם ללוחמים עצמם, וגם לקהילה האזרחית.  המחקר הראה שיפור משמעותי ברמות המצוקה הפוסט-טראומטית של החיילים שהשתתפו בסדנה. יתר על כן, החוקרות מצאו כי הקרנת הסרטים לאזרחים על המצוקות של חיילים הסובלים ממצוקות נפשיות, מעלה את המוכנות לשמוע יותר על ההתמודדויות שעוברים הלוחמים, ומגבירה את תחושת החיבור והמובנות של הלוחם עם קהילתו ובני משפחתו.