• חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן פיתחו טכנולוגיה חדשה ומהפכנית לייצור חומר חיטוי עוצמתי המבוסס על מי ברז

תאריך: 2019-03-12 שעה: 13:28

חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן פיתחו טכנולוגיה חדשה ומהפכנית לייצור חומר חיטוי עוצמתי המבוסס על מי ברז. מדובר על חומר חיטוי שאינו פוגע בסביבה כלל, מבטיחים החוקרים, ובעל יתרונות רבים: החומר יעיל ובטוח לשימוש, אינו מזיק לבני אדם במגע, בהרחה ואף בשתייה (בכמות הפחותה מ- 10 ליטר), ואינו מזהם את מי התהום. לחומר יכולת השמדה מוחלטת של כל סוגי החיידקים, נבגים ווירוסים וביניהם גם חיידקי על העמידים לאנטיביוטיקה. הטכנולוגיה עתידה להחליף את הצורך בשימוש בכימיקלים המזיקים לבריאות ולסביבה כגון אקונומיקה, ספטול, כלורהכסידין, אמוניה רבעונית ועוד ותייתר את השימוש המוגזם והמזהם במכלי פלסטיק חד פעמיים.

החומרים המוצעים היום בשוק, שניתן לסווג אותם כבעלי אפקטיביות אנטי בקטריאלית, דורשים משנה זהירות תוך השימוש. לדוגמא, אקונומיקה שקיימת כמעט בכל משק בית ובית חולים, אולם אף אחד לא מעלה בדעתו לשטוף איתו את קרש החיתוך לא כל שכן ירקות או להשתמש בו בסביבת ילדים. אם ניקח צעד קדימה אף אחד לא מעלה בדעתו "לרסס" טיפות של אלכוהול מפתח היציאה במזגן כשאחד מבני הבית חולה בשפעת כדי למנוע הדבקה של שאר בני המשפחה.

החוקרים מהמעבדה של פרופ' דורון אורבך, מומחה בינלאומי לאלקטרוכימיה מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת בר-אילן, הם אלו שמביאים את הבשורה בתחום פיתוח חומר חיטוי הדור הבא שהינו בטוח ויעיל שבנוסף לכל יהיה זול וזמין. ההמצאה מוגנת בפטנטים. רישום הפטנטים בישראל ובמספר מדינות בעולם נעשה על ידי ביראד חברה למחקר ופיתוח בע"מ, חברת מסחור הידע של אוניברסיטת בר-אילן.

תהליך הייצור שלנו, מסבירים החוקרים מנצל בנוסף גם את החמצן המומס במים וגם את המלחים הקיימים, בשונה מאחרים. "זאת ועוד, בשונה מטכנולוגיות אחרות הכוללות שני תאים גדולים עם ממברנה שמפרידה בין התאים, מה שגורם למכשירים הללו להיות גדולים מסורבלים ויקרים, הצלחנו לייצר מערכות פשוטות קטנות זולות ללא ממברנה, אפקטיביות ביותר, שיכולות להיות מוטמעות אפילו בתוך צינור. כל זה הושג בעזרת הידע שנצבר במסגרת מחקר ארוך שנים".

הפלטפורמה עליה מושתתת הטכנולוגיה מאפשרת לייצר מגוון של פתרונות ליצירת חלליםמעברים נקיים מחיידקים מיקרו אורגניזם: לדוגמא: התזה – תרסיסים (לחיטוי משטחים, מכשירים, מיטות, ארוניות, אמבטיה, שירותים ועוד), קונטיינרים לטבילה (טבילת מכשירים, ידיים וכו'), מגבונים מחטאים, שטיפת ידיים, שטיפת נעליים, דליים לשטיפת ריצפה וחיטוי, מערכת מיזוג אוויר, מכונות כביסה, טיהור אוויר Dry Fog (לחיטוי מכשירים, גופים גדולים, חלל החדר).

אז איך זה עובד? באמצעות תכנון מערך של אלקטרודות בעלות מבנה ננומטרי עם תכונות פני שטח ייחודיות. המפגש בין המים לאלקטרודה יוצר חומר ניקוי בסביבה מימית ייחודית. השילוב ביניהם מוליד יכולת אנטיבקטריאלית אפקטיבית למיקרואורגניזמים (חיידקים, וירוסים ונבגים) בה בעת בטוחה למאקרו אורגניזמים (גופים גדולים יותר כמו תאי העור שלנו).

"היכולת לייצר אלקטרודות במגוון צורות וטקסטורות מאפשר הטמעה של הטכנולוגיה כמעט בכל אפליקציה." מדגיש ד"ר ערן אברהם. "החל מ"קסטה" בתוך מבנה של מזגן, מיכל לשטיפת דגים ובשר, חיטוי והסרת חומרי הדברה מירקות ופירות, ספריי נייד, מתקן לייצור מטליות חד פעמיות אנטיבקטריאליות ועוד המון אפליקציות.." "דמיינו סיטואציה בה אתם בקניון הומה אדם ומעוניינים להשתמש בשירותים הציבוריים שבקניון. כל שעליכם יהיה לעשות, זה להוציא את מיכל הספריי הקומפקטי, לגשת לברז הקרוב, ללחוץ על כפתור ההפעלה. כעת ברשותכם חומר חיטוי שיאפשר לכם בהינף ריסוס לחטא את האסלה וחלל השירותים ולהיות מוגנים"

ד"ר יצחק כהן מוסיף: "חומרי חיטוי הקיימים היום הם בעייתיים, בשונה מטכנולוגיית החיטוי הייחודית שלנו, על אף שהם נפוצים מאוד בשימוש בבתי חוליםמרפאותמעבדות, כגון: ספטול – החומר נפוץ מאוד בבתי החולים, אך מצד שני יקר ומייבש את העור. חומר הספטול היום הוא בעייתי והשימוש בו מוטל בספק כי קיימים יותר ויותר דיווחים על חיידקים שפיתחו עמידות אליו . כלורהקסידין המשמש לרוב לחיטוי ציוד רפואי ומשטחים קיימים. החומר דליק, נפיץ ומסוכן למוצרי חשמל וגם לגביו דווח כי קיימים חיידקים שפיתחו עמידות כלפיו. אמוניה רבעונית המשמש לחיטוי ציוד מעבדה הוא חומר רעיל. הכימיקלים על סוגיהם השונים הם חומרים שפוגעים גם באיכות המכשירים וחיי המדף שלהם וגם במי התהום".

היזם ברק דרור ונדרמן בעל ניסיון עשיר ביזמות, ניהול ופיתוח עסקי, שתר אחר טכנולוגיות פורצות דרך, עמל על מסחורה ועל הקמתה של חברת: AqooA Solutions, Eco Sanitizing Technologies.

אנחנו על סף מהפיכה בהנגשת חומר החיטוי הירוק והיעיל ביותר לכלל האוכלוסיה ולמוסדות הרפואיים. טכנולוגיה שתציל חיי אדם רבים, תחסוך למשק כסף רב, תייתר את השימוש בכימיקלים מסוכנים הפוגעים בסביבה כמו אקונומיקה לסוגיה שהמכירות שלה בעולם עומדים כל כ 91 מיליארד דולר בשנה. "פיתחנו את הטכנולוגיה בכמה אבי טיפוס ואנחנו בשלב הסופי מבחינת R&D. כרגע אנחנו יוצאים לסבב של גיוס כסף ובהמשך נתמקד בהנדסת חשמל, אלקטרוניקה ועיצוב המוצר". מציין ונדרמן.

לאחרונה התבצע ניסוי באחד מבתי החולים בארץ לבדיקת יעילות החומר בתנאי שטח אמתיים. בניסוי נלקחו חיידקים פתוגנים מחולים במחלקות השונות. החיידקים נבחרו בגלל שלוש קטגוריות חשובות: אלו הם חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, עמידים לסביבה מימית ואלו הם חיידקים "ששורצים" בבתי חולים. התוצאות הן חד משמעיות. כעבור שלוש דקות חשיפה לחומר החיטוי הושמדו כל החיידקים, במקרים מסוימים אפילו מספר שניות בודד הספיק. עכשיו, דמיינו שבחדר האשפוז חלל החדר ,הווילונות השיש ואפילו עמוד האינפוזיה באים במגע עם חומר החיטוי בתדירות גבוהה.

במהלך המחקר פותחו מספר מודלים של אבי טיפוס (ספריי נייד ומיכל לטיפול בירקות ופירות) .בעזרת חברת "ביראד" יוצאים כרגע היזם והחוקרים לסבב של גיוס כספים ואיתור משקיעים ובהתמקדות בהנדסת חשמל, אלקטרוניקה ועיצוב המוצר.

ד"ר פרנסיס שליט, סמנכ"לית לפיתוח עסקי בביראד מסבירה את החשיבות של ההמצאה: "קיימים בשוק חומרי חיטוי רבים הנקראים 'אנטי-בקטריאליים', אבלהחומר הזה מבוסס על מים זול מהם בסדר גודל, פי שלוש קטלני מהם, פי שבע פחות רעיל לבני אדם, משמר את היכולת הזו הרבה יותר זמן (חודשים ושנים) ומכסה מספר רב של סוגי חיידקים". ד"ר שליט משוכנעת שתעשיות רבות ירצו להוסיף את החומר הזה למוצרים שלהן ולזכות בתכונות חשובות בעלות נמוכה.