משמאל: פרופ' אורנה ששון-לוי ופרופ' עדנה לומסקי-פדר בטקס השקת ספרן באוניברסיטת בר-אילן

ספר חדש על שירות נשים בצבא מאת פרופ' אורנה ששון-לוי ופרופ' עדנה לומסקי-פדר: Women Soldiers and Citizenship in Israel: Gendered Encounters with the state

תאריך: 2017-12-04 שעה: 15:42

טקס השקת הספר החדש שכתבו פרופ' אורנה ששון-לוי, ראש המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן בשיתוף עם פרופ' עדנה לומסקי-פדר מהמחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה ובבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית, נערך בבר-אילן.

שירות הנשים בצבא מהווה מקרה מעניין במיוחד לחקר המשמעות של אזרחות ממוגדרת. השירות בארגון היפר גברי בשלב חיים פורמטיבי, מהווה מעין טקס חניכה שבו הנשים לומדות את מקומן כאזרחיות מול המדינה. באמצעות ניתוח סיפורי חיים ועדויות של נשים צעירות  (מרקעים חברתיים מגוונים ואשר שירתו בתפקידים שונים), המתארות את חווית השירות ממבט רטרוספקטיבי, הספר בוחן שורת נושאים: כיצד החיילות מנהלות את הציפיות שלהן מהשרות ? כיצד הן חוות את האזרחות כהתנסויות גופניות ואמוציונליות במציאות החיים היומיומית בצבא? כיצד החילות מבינות ומתמודדות עם התרבות הגברית המטרידה, המאפיינת את הארגון הצבאי? ולבסוף, כיצד הנשים מתמודדות עם מנגנוני ההשתקה הממוגדרים סביב האלימות הצבאית?

על בסיס תיאורים אלה הספר מציע המשגה חדשה לאזרחות של נשים כ"מפגשים ממוגדרים עם המדינה". המשגה זו המאפשרת  ניתוח דינמי וביקורתי של האזרחות, תוך התייחסות בו זמנית ל'עוקצה ולדובשה' של המדינה.

המחברות:

פרופסור עדנה לומסקי-פדר מרצה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ובבית ספר לחינוך באוניברסיטה העברית.  תחומי המחקר שלה כוללים  את חקר המיליטריזם הישראלי מנקודת מבט תרבותית,  זיכרון ולאומיות, זהות והגירה וניתוח סיפורי חיים. בנושאים אלה פרסמה, בין השאר, את הספר "כאילו לא הייתה מלחמה" על ההבניה החברתית של משמעות המלחמה במהלך החיים של היחיד,  ו"ישראלים בדרכם" על אופי ההשתייכות החברתית של צעירים מחבר העמים לשעבר.

פרופסור אורנה ששון-לוי מרצה במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה, ובתכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן מאז שנת 2003. תחומי המחקר שלה הם: מגדר ומיליטריזם בהקשרים רחבים ביותר; אתניות בישראל, עם דגש על האתניות הבלתי נראית של הקבוצה ההגמונית – האשכנזים; תנועות חברתיות חדשות.

ספרה "זהויות במדים: גבריות ונשיות בצבא הישראלי" יצא ב 2006, בנוסף, היא פרסמה בהרחבה מאמרים בנושאים של צבא  ומגדר ואתניות בכתבי עת , ובהם 'סוציולוגיה ישראלית', 'תאוריה וביקורת' ו- Gender & Society, the Sociological Quarterly, British Journal of Sociology.