• חילופי רקטור בבר-אילן: פרופ' מרים פאוסט מחליפה בתפקיד הרקטור את פרופ' חיים טייטלבאום

תאריך: 2014-11-24 שעה: 8:14

השבוע התקיים טקס באוניברסיטת בר אילן טקס חילופי הרקטור. פרופ' מרים פאוסט מחליפה בתפקידה את פרופ' חיים טייטלבאום. הטקס נערך במעמד בכירי האוניברסיטה, הסגל האקדמי והסגל המנהלי.

מימין: פרופ' מירי פאוסט, הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, הגב' דינה ברניקר ופרופ' חיים טייטלבאום

פרופ' חיים טייטלבאום סיים קדנציה בת 4 שנים כרקטור ה-16 של האוניברסיטה. פרופ' טייטלבאום רכש את תאריו בבר אילן. הוא עמד בראש המחלקה לפיסיקה במשך ארבע שנים, היה יו"ר ועדת המשמעת לסטודנטים יו"ר הועדה לקבלת תלמידים, יועץ הרקטור לקליטת מדענים עולים, חבר בוועדת הביטחון האוניברסיטאית, סגן הרקטור, ושימש עד תחילת השנה כרקטור. פרופ' טייטלבאום שירת במהלך שנים רבות בשירות מילואים פעיל כאל"מ בחיל התותחנים.

פרופ' דניאל הרשקוביץ, נשיא האוניברסיטה, ברך את פרופ' טייטלבאום על העבודה המקצועית המשותפת. "פרופ' חיים טייטלבאום היטיב להנהיג - בכל תפקיד שמילא, כראש מחלקה, כסגן רקטור, וכרקטור- את האקדמיה ואת האוניברסיטה,  בשליחות המשולשת שלה. מעבר לקידום המחקר וההוראה, עמד חיים גם על משמר אופייה הייחודי של בר אילן, בתחומי אחריותו, ולראשונה למשל, ייסד בלשכתו כסמל לכך, שיעור גמרא קבוע לכל המתעניין, שיעור שממשיכה בו גם פרופ' פאוסט. יקצר המצע והזמן מלתאר את כל פעלו והשגיו של פרופ' טייטלבאום כרקטור האוניברסיטה. הוא עשה כל זאת בנחישות, ברגישות ובמסירות, מתוך אמונה בצדקת הדרך, ושכנוע פנימי עמוק שבר אילן יכולה להיות האוניברסיטה מס' 1 בארץ, ומתוך מחויבות ציבורית ".

לרקטורית הנכנסת, פרופ' מרים פאוסט, אמר הרשקוביץ: "פרופ' מירי פאוסט, צעדה במסלול דומה לזה של חיים. ראש מחלקה, סגן רקטור, ורקטור. כבר בתפקידה כראש מחלקה הטביעה את חותמה, וזכתה לשבחים. כסגן רקטור השפיעה מכישוריה בנושאים מהותיים כמו קידום ההוראה, קבלה ושיווק אקדמיים, שימוש בטכנולוגיות מתקדמות בהוראה, טיפול בהערכת איכות אקדמית, ועוד. בהגישה את מועמדותה לתפקיד הרקטור, הדגישה את מימד המצוינות והאיכות שבדעתה להטמיע באוניברסיטה, מתוך מטרה להפוך אותה מובילה ברמה הארצית בכמה תחומים, ולאוניברסיטה בולטת ברמה הבינלאומית באותם תחומים.

ה'אני מאמין' של פרופ' פאוסט הוא הקשר הדוק בין מצוינות אקדמית לבין אופיה התרבותי-דתי הייחודי של בר-אילן ולכך משקל רב ומשמעות עמוקה, כאשר הוא מתווה את דרכה ואת עשייתה  כרקטור האוניברסיטה.
    למירי יש חזון מוצק לפיתוחה האקדמי של האוניברסיטה, ומשנה סדורה באשר לצעדים הנדרשים להגשמת החזון. אני בטוח שמירי תמשיך ותיצור גם בתפקידה כרקטור, ותביא אותנו לשיאים חדשים ואני מאחל לה הצלחה רבה".

יו"ר הסגל האקדמי הבכיר, ד"ר אחיעזר שאקי, ברך את פרופ' פאוסט ואת פרופ' טייטלבאום, והוסיף  "לכל אחד באוניברסיטה יש האחריות שלו למחלקה שבראשה הוא עומד. אני מודה לכל המשרדים והעומדים בראשיהם כי בזכותם האוניברסיטה מגיעה להישגים שכולם מתברכים בהם".
    הרב שלמה שפר, רב הקמפוס, ברך את פרופ' טייטלבאום על סיום תפקידו וקרא לפרופ' פאוסט להמשיך ברעיון של שילוב לימודי המסורת היהודית בבית המדרש, במדרשה, בלימודי הערב עם האקדמיה, כי זהו יסודה של האוניברסיטה.

פרופ' חיים טייטלבאום, הרקטור היוצא, ביקש תחילה להודות לפרו-רקטור, פרופ' יוסף מניס. "הוא זה שסימן אותי, מינה אותי לסגנו והשאר...היסטוריה". פרופ' טייטלבאום סקר את התפתחותה של האוניברסיטה, תוך שהוא מציג נתונים: הקמתן של הפקולטה להנדסה והפקולטה לרפואה בצפת, תחומי המחקר וההוראה, מנויים חדשים וכולם מכוונים להיות מנועי הצמיחה של האוניברסיטה בשנים הבאות. אך מנועים לא יפעלו ללא אנרגיה. האקדמיה היא תזמורת מורכבת של הוראה ומחקר וצריך איזון בין כולם עד להרמוניה מלאה. צריך להתאחד סביב מנועי הצמיחה שלנו. פרופ' טייטלבאום ביקש להודות במיוחד לצוות המסור של לשכת הרקטור: " סיוון, שאחראית על הפקולטה לרפואה ופורום דקנים. רונית, ועדת ערעורים, נסיעות ואישורים. שירית, ועדת המשנה ומינויים. נורית, נסיעות מלגות ופרסים. ריקי היא מרת ועדת המינויים, שרי על הועדה המרכזת וועדות מקצועיות. אילנה על הסינט והמועצה העליונה ושומרת הסף, ופנינה אגסי מעל כולן – היא כיפת הברזל שלי בלשכה. כולן תמיד שם בכל נושא ולרשות כולם. אתן כולכן כבר חסרות לי מאוד!" אמר טייטלבאום והגיש באופן אישי לכל אחת זר פרחים.

ואז פנה לפרופ' פאוסט, ואמר: "מירי התחילה את כהונתה כרצת מרתון מיוחדת המתחילה בשיא המהירות ואז מגבירה את הקצב... מירי קורצה מחומר של רקטורים והיתה לי סגנית רקטור מצויינת. היום היא האישה הנכונה במקום הנכון ובזמן הנכון. תודה מירי ובהצלחה. ובהצלחה גם לסגן הרקטור החדש, פרופ' אמנון אלבק.
    וכמובן תודה לרעייתי דורית, העזר כנגדי, שכל מה ששלי – שלה הוא. ולאימי היקרה, לילדי ולמשפחתי, שעכשיו יהיה לי הזמן להשקיע בכם".

פרופ' מרים פאוסט סיפרה על דרכה האקדמית באוניברסיטה ועל המסלול שעברה מלימודי התואר השני והשלישי במחלקה לפסיכולוגיה, רך ראשות המחלקה ועד שהוצע לה תפקיד דיקאן הפקולטה שהומר בתפקיד סגן הרקטור ועכשיו המינוי לרקטור. פרופ' פאוסט עמדה על כך שמעולם לא למדה ניהול ובכל זאת הפכה מנהלת. "התחלתי את עבודתי המקצועית כקלינאית תקשורת ומדריכה קלינית. עבודה זו בטיפול באנשים זה דבר שמשנה אותך ויוצר רגישות לקשיים של חריגים ולהתמודדות של אנשים ונותן פרספקטיבה לחיים. בחיי האקדמיה נפתחתי לחשיבה יצירתית, סקרנות, חשיבה ברמה גבוהה וחיבורים חדשים ויצירתיים. כמורה, למדתי להעביר את הידע שלי לאחרים ולהניע בני אדם. כמנהלת עלי לתת את התנאים האופטימליים לאנשי כדי שיצליחו ויצטיינו. כל זאת הפכו אותי למנהלת טובה יותר ואני מאמינה שיש בי הכישורים להצליח בתפקיד.

במהלך חיי הייתי בת מזל כי פגשתי אנשים טובים: הורי עליהם השלום שהיו אנשים בעלי ערכים ועמוד שדרה ערכי ואיתן, בעלי רפי וכמובן משפחתי היקרה. המנחים שלי לתיזה ולדוקטורט, פרופ' טייטלבאום שמולו התנהלתי רק ביושרה ומתוך פתיחות והיתה לנו עבודה משותפת מלאת כנות וסיפוק ושממנו למדתי המון, וכן קולגות באוניברסיטה שפרגנו לי וסייעו לי בתפקידי השונים. אני מודה לכל אלו שבאו לחלוק עימי את הטקס המרגש הזה ומאחלת לכולנו בהצלחה".
    .
    הגב' דינה ברניקר, חברת הוועד המנהל, הנחתה את האירוע תוך שהיא מספרת על ציוני דרך בחיי האוניברסיטה, שעל מקימיה היא נמנית, וביניהן לשכת הרקטור.