חדר בקרה חדש בבר-אילן | אוניברסיטת בר-אילן

חדר הבקרה החדש בבר-אילן

חדר בקרה חדש בבר-אילן

תאריך: 2016-02-21 שעה: 14:17

באוניברסיטת בר-אילן נחנך לאחרונה חדר הבקרה החדש, שנבנה במסגרת שדרוג כולל של מערכות האוניברסיטה בשלוש השנים האחרונות. חדר הבקרה שולט על רוב המכונות והמערכות בקמפוס, ביניהם מיזוג האוויר, אספקת המים וטיפול בהם ואספקת חשמל סדירה בקמפוס. במסגרת הקמת חדר הבקרה החדש, נבנו מערכות גיבוי לזמן חירום, המאפשרות לאנשי הבקרה שליטה מלאה על צריכת החשמל בקמפוס ובכך הן מאפשרות עבודה סדירה לכל אנשי המנהלה, הסגל האקדמי והסטודנטים. בזכות הקמת חדר הבקרה, ופעולות ייעול נוספות תחסוך האוניברסיטה  כ-12,000,000 ₪ בתקופה של עשור.

בראש הפרויקט עמד ראש מחלקת הנדסה אלקטרומכנית בבר-אילן,  אינג' גנאדי סיצ'יקוב. " המטרה היא להכניס את האוניברסיטה למאה ה- 21 מבחינה הנדסית. חדר הבקרה הוא 'המוח' של האוניברסיטה, ומאפשר תפקוד תקין של כול המערכות הקמפוס. כיום יכולות הבקרה מתקדמות ומעמיקות". חדר הבקרה החדש מאפשר לקבוע את טמפרטורת החדרים בהתאם למזג האוויר, ומאפשר לעצור את פעילות המזגנים המרכזיים ברוב בנייני הקמפוס, כך שיותאמו אישית לצורכי היומיום. כך למשל, אם ניתן לקרר את החדרים באמצעות אוורור, ולא באמצעות קירור, אנשי הבקרה יפעילו את המנגנון כדי לחסוך בעלויות החשמל.

"התוכנה המתקדמת תורמת לחיסכון רב באנרגיה בימים שאין צורך לקרר או לחמם את החדר, או לאחר שעות הפעילות של הקמפוס", מציין סיצ'יקוב . מערכת הבקרה מגדירה טווח הטמפרטורה בחדר כך שישתנה ללא התערבות ידנית של טכנאי המחלקה. סיצ'יקוב אומר, כי באמצעות חדר הבקרה ניתן כיום לשלוט על הטמפרטורה ברוב חדרי הקמפוס. למערכת זו הותקנו וחוברו כבר שניים-עשר אולמות, דבר המביא לחיסכון של כ-200,000 ₪ בשנה.

בקרוב תתאפשר בקרה עצמית של רשת התקשורת, המכילה היום כ - 23,300 נקודות תקשורת.
    גם מערכת המים עברה שדרוג משמעותי. בקמפוס יש 12 משאבות מים וחדר הבקרה החדש יכול לפקח במשך 24 שעות על תפקוד משאבות אלו, על משאבת באר המים ועל אספקת מים מחברת 'מקורות'. איכות המים נשמרת באופן אוטומטי באמצעות מדדי מיהול, חיטוי המים ורמת הכלור, כדי למנוע זיהום מים.

חידוש משמעותי נוסף הוא הכנסת מערכת מחשב מתקדמת, המאפשרת לכל קבלן לעבוד בחדר הבקרה, בלי לפגוע בעבודה השוטפת של צוות המחלקה.

במהלך החודשים האחרונים עמלו אנשי הבקרה על בניית סכמת חשמל דיגיטלית של כול האוניברסיטה ובה - שנאים, מיקום קווי מתח גבוה ונמוך, מיפוי השטח ותרשימים עדכניים. סכמה דיגיטלית זו מאפשרת טיפול והרחבה עתידית של רשתות החשמל בצורה מהירה, כמו גם קיצור זמן הטיפול בתקלות. "כל תכנית עתידית והרחבה של הקמפוס מצריכה עבודת הכנה, שם נבדקים קווי המתח וצינורות המים. באמצעות חדר הבקרה ושכלול התרשימים הדיגיטליים, קיצרנו וייעלנו את תכניות ההרחבה. כל איש מקצוע יוכל לעיין בצורה קלה בתרשימים של בר- אילן, ובהתאם לכך, לתכנן את המבנים החדשים. עד היום הסתמכנו על תרשימים מיושנים ולא מסונכרנים. מהיום הסכמות הדיגיטליות מקצרות את התהליך", מסביר סיצ'יקוב.

מדד חשוב נוסף שנמצא בחדר הבקרה, הוא מצבת הסולר להסקה בבר-אילן. טבלת משטרי עבודה מיוחדים לחגים/ שבתות וחופשות מרוכזות שהוכנה על ידי המחלקה תאפשר לסגור מערכות רחבות במטרה להביא לחיסכון מרבי בסולר. במסגרת הליך ההתחדשות של מחלקת הנדסה אלקטרומכנית, הוחלפו 1100 גופי תאורה ישנים לגופי תאורה מתקדמים, המבוקרים ע"י מוני חשמל ב- 11 מבנים בקמפוס.

פרויקט נוסף שנמצא בעיצומו, הוא הכנסת 78 המעליות בבר-אילן לפיקוח ובקרה בחדר החדש. "הבקרה המשותפת תאפשר לנו למפות את כלל המעליות הקיימות, ואת שמונה המעליות שמתוכננות להיבנות, כך שנוכל לתת שירות טוב בזמני חירום, עד לרמה שנדע בזמן אמת באיזו קומה פועלת כל מעלית", מסביר סיצ'יקוב.

מחלקת הנדסה אלקטרומכנית נותנת שרות לכלל הסטודנטים, המרצים והעובדים ברחבי הקמפוס בנושאי מיזוג אוויר מרכזי ומזגנים, חשמל ותקשורת מסופים, מעליות, מים, אוויר דחוס ומשאבות ביוב. המחלקה מתעסקת בנושאי חיסכון באנרגיה, ובדיקת טכנולוגיות הנדסיות חדשות וכניסתן לאוניברסיטה ובהיקף נרחב של ציוד. הדבר כולל אלפי מטרים של צנרת, כבלי חשמל ותקשורת, מאות משאבות, עשרות מדחסים, מאיידים ומעבים, צ'ילרים ואלפי מפוחי נחשון ומזגנים, מערכות לאספקת מים לקמפוס וטיפול במי שתייה, עשרות שנאי מתח גבוה, קבלת חשמל במתח גבוה מחברת החשמל והספקתו לקמפוס, תחזוקה של עשרות גנרטורים לאספקת חשמל חיוני, עשרות מדחסי אוויר, ומערכת בקרת מבנים הכוללת אלפי בקרים וגלאים.

החדר החדש משלב מערכות מכלל ההנדסה האלקטרומכנית, מאפשר שליטה מרכזית ממקום אחד , ויכולת ניטור וקבלת התראות באופן רב מערכתי, תוך הסתכלות משולבת- ויזואלית ותוכנתית על כל מפגע והתראה שקיימת ברחבי הקמפוס. מערכת המחשוב מבוססת על פתרון video wall  המורכב מארבעה צגים גדולים (עם אופציית הגדלה בשניים נוספים). המערכת הזו מוזנת משמונה מקורות שונים בו זמנית (כגון בקרת מבנים, מיזוג, מערכת חשמל ומערכות נוספות)

חדר הבקרה החדש מוביל את האוניברסיטה לעידן טכנולוגי מתקדם, ויאפשר לה להרחיב ולהעמיק את יכולותיה בעתיד. בעזרת חדר הבקרה החדש, מחלקת הנדסה אלקטרומכנית תוכל להעניק שירות טוב יותר לחוקרים, לעובדים ולסטודנטים.

\n