• כנס היסוד של קהילת מחקר להט"ב/קוויר באגודה הסוציולוגית הישראלית נערך באוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2018-12-13 שעה: 9:07

השבוע (ד'), 12 בדצמבר 2018, התקיים לראשונה כנס שעסק ב"אזרחות קווירית בישראל" – מיניות להט"בית במרחב הציבורי.
    את הכנס, שנפתח בדקת דומיה לזכר אימאן עווד, הנרצחת ה-25 מאז תחילת שנת 2018 בישראל, הובילה התוכנית ללימודי מגדר והמחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה של אוניברסיטת בר-אילן, בשיתוף עם האגודה הסוציולוגית הישראלית ומגוון דוברים מהאקדמיה בארץ ובעולם הרצו על המשמעות וההשלכות של חיי היומיום בישראל כחלק מהקהילה הגאה.

ד"ר גילי הרטל, ממארגני הכנס מטעם אוניברסיטת בר-אילן, אמרה כי "הפוליטיקאים מציגים חוסר סובלנות לשונות, אבל אנחנו קובעים מציאות אחרת ונעשה את השינוי בשטח על ידי הענקת יותר מרחב לשונות". עוד אמרה ד"ר הרטל כי "כנס קווירי באוניברסיטת בר-אילן הוא כמעט בלתי אפשרי. הכנס הזה שואל שאלות ביקורתיות ועצם קיומו נותן דוגמא לדיבור אמיץ במרחב האקדמי והציבורי הנוכחי."

אורחת הכבוד של הכנס הייתה פרופ' דיאן ריצ'רדסון מאוניברסיטת ניוקאסל שבאנגליה, חוקרת פורצת דרך בתחום ההצטלבות של מיניות ואזרחות, או אזרחות מינית (Sexual Citizenship) – מושג שהייתה שותפה לפיתוחו. ריצ'רדסון הרצתה על הקשר שבין מעמד אזרחי, זכויות אזרחיות ותפיסות של אזרחות לבין מיניות, מגדר, גזע ועוד.

פרופ' ריצ'רדסון ציינה בהרצאתה כי "קיימים סימנים מובהקים לכך שאנחנו מתחילים לראות שיפור בתיחום מדויק יותר של מיניות להט"בית במרחב הציבורי. עם זאת, צריך לזכור כי 75 מדינות בעולם אוסרות הומוסקסואליות ע"י חוקים נגד מעשי סדום ועונשי מוות או מאסרי עולם לקהילה הגאה. בנוסף, קהילת הלהט"ב מוגדרת כ'אזרח סוג ב' בכך שלא זוכה לאותן זכויות שיש להטרוסקסואלים, ובכך נאלצת להתמודד עם אלימות ואפליה מידי יום."

תחומי מחקר נוספים שבהם ריצ'רדסון עוסקת נוגעים להצטלבות של מגדר ופמיניזם עם תיאוריה קווירית וזהויות להט"ב.

בהמשך הכנס הוצגו מחקרים מגוונים הנוגעים לחיי הקהילה הלהט"בית בישראל.