תערוכה לרגל חגיגות ה-70 למדינת ישראל: התפילה לשלום המדינה - מסמכים, תעודות וסידורים | אוניברסיטת בר-אילן

• תערוכה לרגל חגיגות ה-70 למדינת ישראל: "התפילה לשלום המדינה - מסמכים, תעודות וסידורים"

תאריך: 2018-03-29 שעה: 10:14

התערוכה 'התפילה לשלום המדינה' המבוססת על 'אוסף ד"ר יואל רפל' שנתרמת לאוניברסיטה בר-אילן, תציג רק מעט מעשרות נוסחי התפילה המצויים באוסף העשיר של ד"ר רפל ושנאמרים בבתי הכנסת שונים במדינת-ישראל ובתפוצות. במסגרת התערוכה יתקיים טקס מסירת האוסף של ד"ר רפל לארכיון לציונות דתית ע"ש יונה קירשנבאום.

התערוכה תיפתח  ביום שני, א' באייר, 16 באפריל בשעה 11:00 באולם הכניסה לספרייה המרכזית. במעמד הטקס יתקיים דוח שיח של אוצרי התערוכה - ד"ר יואל רפל ודודי בן נעים. התערוכה תוצג עד ל- 21.5 בימים א- ה בין השעות 9:00 עד 20:00 וביום שישי בין השעות 9:00 עד 12:00.

כותרת התערוכה היא בלשון יחיד - 'התפילה לשלום המדינה', אך מהמסמכים, הספרים והסידורים המוצגים בתערוכה עולה כי מדובר בתפילות רבות ושונות. מיום פרסומה בחודש אלול תש"ח, קמו קולות בעד ונגד נוסח התפילה ותוכנה. היו שטענו שהתפילה ארוכה מדי או קצרה מדי; היו שטענו כי היא אינה נותנת ביטוי למכלול הרעיונות למען מדינה יהודית עצמאית בארץ ישראל.

מלחמת ששת הימים הייתה נקודת מפנה. המציאות המדינית החדשה קיבלה ביטוי באמצעות תפילות חדשות או שינויים ותוספות בתפילה המקורית. הוויכוחים הסוערים בחברה הישראלית, שהתעצמו לאחר מלחמת יום הכיפורים וסערו בעקבות תהליכים מדיניים שונים (מו"מ לשלום; הסכמי אוסלו, תוכנית ההתנתקות ועוד) הביאו לשינויים בתוכן התפילה. הפוליטיקה נכנסה בשערי בית הכנסת ומגוון הדעות הרחב בנושאים מדיניים השתקף בטקסטים שנכתבו במיוחד או שוכתבו עבור המתפללים.

התערוכה 'התפילה לשלום המדינה' המבוססת על האוסף של ד"ר יואל רפל, שנתרם לאוניברסיטה בר-אילן, מביאה רק מעט מעשרות נוסחי התפילה המצויים באוסף ושנאמרים בבתי הכנסת שונים בישראל ובתפוצות.