• הכנס הבינלאומי בתלמוד של בר-אילן חשף: "שיקולים מסחריים השפיעו על עריכת התלמוד המודפס במאות האחרונות; ועד כמה השפיעה המסורת הנוצרית על תקופת התלמוד הבבלי"

תאריך: 2018-03-20 שעה: 11:21

כנס בינלאומי התקיים השבוע בבר-אילן תחת הכותרת- "מעברים": עיונים בדרכי מסירת התורה שבעל-פה מימי התנאים ועד ימינו.

הכינוס איגד חוקרות וחוקרים מארבע אוניברסיטאות בארץ, וכן חוקרים מאוניברסיטת ניו-יורק, ישיבה אוניברסיטה שבניו-יורק, היברו יוניון קולג' שבניו-יורק ואוניברסיטה קולג' שבלונדון.

מחקר שהוצג לראשונה בבר-אילן חשף "כי הפירושים במהדורות המודפסות היו שונים בין המאה ה- 16 ועד המאה- 19 בשל שיקולי העורכים שרצו להגדיל את מכירת התלמוד לקהל הרחב. במסגרת זו חשפו כי אם במאה ה-16 התעניינו יותר בהלכה ובתקופה יותר מאוחרת העיסוק בתלמוד התמקד בפלפול, אזי שהפירושים הותאמו לכך".

בהרצאותיהם עסקו הדוברים בחיבורים וספרים מתקופת בית שני ועד המאה התשע-עשרה וניתחו אותם במגוון כלים מחקריים – השוואתיים, ספרותיים, היסטוריים ופילולוגיים. במסגרת הכנס הוצגו חידושים רבים, כמו למשל שרבינו תם - נכדו של רש"י - למד את התלמוד הירושלמי בצרפת באמצעות מקורות משניים ולא מהתלמוד הירושלמי המקורי. מחקר נוסף חשף כי קביעת לוח השנה היהודי המדויק נעשתה בתקופת הגאונים. כך גם חישוב מולד שנעשה בתקופתם ולא לפני כן, כפי שחשבו עד היום. מחקר נוסף הציג לראשונה כי מסורות של נצרות חדרו לתקופה של התלמוד הבבלי- לא באופן רשמי, אבל סימנים מעידים על היכרות האמוראים בבבל עם מסורות נוצריות.

הכנס הבינלאומי של המחלקה לתלמוד בבר- אילן שהתקיים היה גם לכנס התלמודי הראשון בישראל שתרם לאיזון מגדרי ולקידום נשים בחקר התלמוד. הכנס שילב חוקרי הלכה, מדרש ואגדה יחד עם היסטוריונים ובין חוקרי העת העתיקה והחדשה שעסקו גם בספרות חז"ל. הכנס אורגן על ידי ראש המחלקה לתלמוד בבר-אילן, ד"ר אהרן עמית ביחד עם ועדה מארגנת שכללה ד"ר פנחס רוט, ד"ר ארנון עצמון וד"ר יהודא גלינסקי מן המחלקה לתלמוד בבר-אילן. כראש מחלקה ד"ר עמית מוביל בחקר ההיבטים הרחבים של ספרות התורה שבעל פה ומוביל את ההכרה באיכות המחקר הנעשה במחלקה לתלמוד בבר-אילן ותורם למעמדה ברחבי העולם. לדבריו, הכנס היה הצלחה גדולה והוביל לשיתופי הפעולה בתחום התלמוד מכל האוניברסיטאות בארץ ובחו"ל, המהווה תפנית בחקר התלמוד.