• פרופ' גל קמינקא, המחלקה למדעי המחשב, אוניברסיטת בר-אילן

פרופ' גל קמינקא מהמחלקה למדעי המחשב זכה בפרס לנדאו

תאריך: 2013-12-12 שעה: 10:19

פרופ' גל קמינקא מהמחלקה למדעי המחשב זכה בפרס מפעל הפיס ע"ש לנדאו לאומנויות ולמדעים, בקטגוריית מדעים מדויקים – רובוטיקה, בגין פעילות מדעית מצטיינת ותרומתו לקידום המדע.

פרס מפעל הפיס מוענק מידי שנה לחוקרים שהשיגו פריצת דרך בעת האחרונה בתחום מחקרם, זכו להכרה בינלאומית ותרמו תרומה משמעותית לקידומו של המדע בארץ ובחו"ל. הפרס מוענק בחמש קטגוריות: מדעי הטבע, מדעים מדויקים, מדעי החברה, מדעי הרוח ומדעי החיים. בכל שנה נבחרים תחומים שונים בכל קטגוריה. הפרס יוענק בטקס חגיגי שייערך ב- 1 בינואר 2014. לצד החוקרים, מוענק הפרס השנה גם ל- 7 אומנים.

פרופסור גל קמינקא מהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן הינו החוקר המוביל בארץ בתחום הרובוטיקה האינטליגנטית בכלל, ובתחום להקות/צוותי רובוטים בפרט.
    מחקרו מונע מתיאוריות שמקורן בעולם הבינה המלאכותית, תוך שילוב רעיונות מתחומי מחקר נוספים במדעי המחשב ובפסיכולוגיה חברתית וקוגניטיבית. פרופסור קמינקא הכשיר דור של חוקרים צעירים שהצטרפו לסגלי המחקר באוניברסיטאות ובמכללות בארץ (אוניברסיטאות בר-אילן ובן-גוריון, המכללה למנהל, מכון לב) ובתעשייה הישראלית, כולל תעשיות בטחוניות ואזרחיות, וחברת ההזנק (סטארט-אפ) ברובוטיקה  "קוגניטים".

ייחודיות מחקריו של פרופסור קמינקא מתבטאת בשילוב של בסיס תיאורטי יציב ויישומו בניסויים במעבדה ובפרויקטים בתעשיות הישראליות. שילוב זה מעשיר את העולם המחקרי המקומי והבינלאומי וגם מביא את מחקריו (תוך שילוב עם מחקרים אקדמיים נוספים) לחזית התעשייה המקומית.

פרופסור קמינקא הינו חוקר חלוץ ברמה הבינלאומית בתחום עבודת הצוות הגנרית לרובוטים.
    במסגרת מחקר זה, הוא פיתח מנגנונים שמקודדים עבודת צוות בלהקות רובוטים ובפרט, קבלת החלטות ושיתוף המידע הצוותי ללא תלות במשימה. כלומר כל רובוט המשתמש במערכות של פרופ' קמינקא יכול להיות חבר צוות באופן אינהרנטי, ללא הצורך בקידוד התנהגות צוותית
    רצויה. בשימוש בתוצרי מחקר זה, ניתן לחסוך כ- 60% מזמן הפיתוח של פרויקטים המצריכים להקות רובוטים.  פרופ' קמינקא שוקד היום על כתיבת ספר בהזמנת המו"ל האקדמי הגדול בעולם Cambridge University Press, שיעסוק בעבודת הצוות בין רובוטים.

בנוסף למחקריו בתחום עבודת הצוות הגנרית, פרופ' קמינקא מוביל יחד עם תלמידיו שורה של מחקרים חדשניים המתמקדים במשימות שונות לצוותי רובוטים. קבוצת מחקרים אחת כזו עוסקת בתחום הפטרול ע"י קבוצת רובוטים. בבעיית הפטרול, צוות רובוטים נדרש לבקר שוב ושוב באזור יעד כדי לנטר אותו. מחקריו פרצו דרך בשני אספקטים שונים של בעיית הפטרול: בפטרול הממקסם תדירויות ביקור של חברי הצוות בכל נקודה באזור, ופטרול בהמצאות יריב, שבו מטרת הרובוטים היא לזהות את היריב, בעיה המשלבת אלמנטים מתורת המשחקים. מחקרים אלו היו הראשונים שהציגו בעיות מסוג זה ופתרו אותן בצורה יעילה מחקריו משמשים גם את  המערכת הצבאית והתעשיות הביטחוניות.

פרופ' קמינקא הינו אחד החוקרים המעטים בעולם העוסק במחקר בתחום ממשק אדם-רובוט בלהקות, מחקר העוסק בהפעלת להקת רובוטים ע"י מפעיל יחיד (Human-Robot Interface). בנושא זה הוא מפתח אלגוריתמיקה חדשה לרובוטים שמאפשרת להם לפעול עצמאית ולשתף מידע באופן סלקטיבי עם המפעיל. מצד שני מפותחים ממשקים חדשניים של המשתמש מול המערכות הרובוטיות.

פרופ' קמינקא חוקר גם בתחום הדיאגנוסטיקה וזיהוי תקלות במערכות רובוטיות.
    הדיאגנוסטיקה הינה גם ברמת הצוות (כשכל רובוט עושה את הדבר הנכון, אבל יחד הם אינם פועלים כראוי) וגם ברמת הרובוט היחיד, קרי זיהוי תקלות בתהליכי החישה. בעיה זו הינה מאתגרת במיוחד אצל רובוטים, מכיוון שהחישה עצמה מהווה את בסיס הידע של הרובוט על המערכת. על אף זאת, עבודותיו של פרופ' קמינקא ותלמידיו מציגות פתרונות יעילים שנבדקו כיום בהצלחה במל"טים, בסימולטורים שונים של טיסה ובמערכות הנעה לחלליות.
    פרופ' קמינקא הינו מייסד-שותף (יחד עם ד"ר אלי קולברג, גם הוא מבר-אילן) של הקבוצה הישראלית הראשונה שהשתתפה במשחקי הרובוקאפ (RoboCup) – ליגת העל בכדורגל לרובוטים, והוביל את ישראל להיות בין 16 הקבוצות המובילות בעולם. בנוסף לכך, תרומתו הינה גם מעבר לתחום הרובוטיקה, ומתרחבת גם לעולם הסוכנים—תוכנות חכמות בשרות המשתמש. לדוגמה, הוא עוסק במחקרים בנושאי מידול קהל בהפגנות, מידול ישויות וירטואליות בסימולציות חכמות ומתן אפשרות לרובוטים ללמוד לשתף פעולה.

בנוסף לעבודותיו המחקריות, פרופ' קמינקא פעיל בקהילת הבינה המלאכותית והרובוטיקה הבינלאומית במגוון תפקידים. הוא חבר בוועד המנהל של הארגון העולמי לבינה מלאכותית (AAAI), בוועד המנהל של ארגון רובוקאפ העולמי (RoboCup Federation) ובוועד המנהל של הארגון העולמי לסוכנים חכמים ומערכות מרובות סוכנים (IFAAMAS).  לפרופ' קמינקא למעלה מ-150 פרסומים מדעיים ושישה פטנטים.  עד לקבלת הפרס, שימש כמנחה ל-23 בוגרי תואר שני ועשרה בוגרי תואר שלישי. את הדוקטורט קיבל באוניברסיטת דרום קליפורניה (USC), ועבד שנתיים בפוסט-דוקטורט באוניברסיטת קרנגי מלון (Carnegie Mellon) . בנוסף הינו בוגר מכון רדקליף  באוניברסיטת הרווארד (Harvard University’s Radcliffe Institute). נשוי לאושרה ואב לשלושה.