לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה

למה ללמוד לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה?

"עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוטה בערפל", אמר יגאל אלון, מפקד הפלמ"ח ולימים ח"כ ושר. דברים אלה תקפים לגבי כל עם, אך נכונים שבעתיים לגבי העם היהודי. היכרות רחבה ומעמיקה עם הגיאוגרפיה, ההיסטוריה והתרבות של ארץ ישראל היא נכס חשוב לכל ישראלי שרוצה להבין את זהותו הלאומית.

תואר בלימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה מקנה לתלמיד ידע מקיף ועשיר ומכשיר אותו לעיסוק במחקר, כמו גם במגוון תחומים להוראה והדרכה בבתי ספר, מכללות, בתי ספר שדה וכן להדרכת מטיילים בני כל הגילים מהארץ ומחו"ל, תחום אשר הביקוש לו עולה בהתמדה, והכשרה כארכיאולוג חופר.

למה ללמוד לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה בבר-אילן?

בגלל שמגיע לכם ללמוד במקום הטוב ביותר
המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה בבר-אילן נחשבת לטובה בתחומה בישראל, ורכשה מוניטין בינלאומי. המחלקה מציעה שילוב ייחודי בין לימודים אקדמיים ובין התנסות מעשית במעבדה ובעבודת שדה, ומצטיינת בגישה בינתחומית ובפתיחות יוצאת דופן. יחד עם היצע הקורסים של כ-80 קורסים והאפשרות להתמחות במגוון תקופות, כל סטודנט יכול לגבש לעצמו תוכנית אישית התואמת את תחומי ההתעניינות שלו.

המחלקה מציעה לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה לתואר ראשון, שני ושלישי, כולל מחקר רב-תחומי של ארץ ישראל ותולדותיה, מהעידן הפרה-היסטורי ועד לעת החדשה. בין המגמות העיקריות במחלקה: גיאוגרפיה היסטורית, ארכיאולוגיה ותרבות חומרית בתקופות המקרא, בית שני, ימי הביניים והעת החדשה.

מסלולי לימוד עיקריים:

ארץ ישראל לתקופותיה - הלימודים עוסקים בהיסטוריה, החברה, הדת והתרבות של תושבי ארץ ישראל: תקופת המקרא, תקופת בית שני, המשנה והתלמוד, התקופה המוסלמית הקדומה, הצלבנים, הממלוכים, העת החדשה ומדינת ישראל.

הארכיאולוגיה של ארץ ישראל - חקר השרידים והתרבות החומרית של ארץ ישראל בכל התקופות: העידן הפרה-היסטורי, תקופת הברונזה והברזל, התקופה ההלניסיטית-רומית-ביזנטית וימי הביניים, בין התחומים הנלמדים: ארכיטקטורה, קרמיקה ובוטניקה ארכיאולוגית.

ישנם מגוון קורסים העוסקים בגיאוגרפיה, חי וצומח של ארץ ישראל בעבר ובעידן המודרני.

קיים מסלול הסמכה מיוחד לתעודת ארכיאולוג חופר, המקנה ידע והתנסות בעריכת חפירה ארכיאולוגית בשטח ברישון חפירה הניתן על ידי רשות העתיקות. גם מגוון קורסים למורי דרך מוסמכים.

בגלל שאנחנו היחידים המשלבים לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה
בר-אילן היא המסגרת האקדמית היחידה בארץ המשלבת בין שני תחומים מרתקים אלו של לימודי ארץ ישראל ולימודי ארכיאולוגיה. תחומים אלה משיקים, משלימים ומפרים זה את זה.

בגלל המרצים בעלי השם העולמי
במחלקה מכהנים מיטב המומחים בארץ, בהם חוקרים פעילים בעלי שם עולמי שפרסומיהם מופיעים במיטב כתבי העת וההוצאות לאור.

בגלל הסיורים, הטיולים והחפירות
הסטודנטים הלומדים לתואר בארכיאולוגיה ולימודי ארץ ישראל בבר-אילן משתתפים דרך קבע בסיורים לימודיים ובחפירות ארכיאולוגיות. היציאות התכופות לשטח מוסיפות נופך של הרפתקה ועניין ויוצרות אווירה חברתית חמה ומלוכדת, המקרבת בין הסטודנטים לחבריהם, ובינם ובין הסגל.

בקיץ מקיימת המחלקה חפירות ארכיאולוגיות בין שבוע לשבעה שבועות, תלוי במסלול הלימודים. בכל שבוע יוצאים מספר סיורים למחוזות לא מוכרים בכל רחבי הארץ בהדרכת מרצי המחלקה. בכל שנה ישנו מבחר של בין 60 ל-80 ימי סיור.

צפו בסרטון מיולי 2011 שבו פרופ' אהרון מאיר מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה  מציג את המזבח הפלישתי הנדיר שחשף בחפירות בתל צפית, היא גת הפלישתית.

בגלל המכון לארכיאולוגיה
המכון פועל במסגרת המחלקה ומרכז את הפעילות הארכיאולוגית הענפה המתרחשת בחסות האוניברסיטה. במכון כעשרה חוקרים העוסקים במחקר בשדה, במעבדות ובספריות. הפעילות המחקרית כוללת הוראה ושיתוף הסטודנטים ובעבודה השוטפת, כולל בחפירות לימודיות.

לאתר המחלקה ולמידע נוסף אודות לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה בבר-אילן

למידע על הרשמה ולימודים בבר-אילן התקשרו 9392*
תאריך עדכון אחרון: 09/11/2017

הירשמו לקבלת מידע על לימודים בבר-אילן