• שחקנית התיאטרון מרים זוהר

אוניברסיטת בר-אילן תעניק תואר דוקטור לשם כבוד למרים זוהר

תאריך: 2009-05-11 שעה: 14:21

אוניברסיטת בר-אילן תעניק תואר דוקטור לשם כבוד למרים זוהר. התואר ניתן לגב' זוהר על
    הישגיה המזהירים בתיאטרון הישראלי ועל תרומתה לתרבות ולאמנות במדינת ישראל
    מראשית ימיה.מרים זוהר היא שחקנית ותיקה בתיאטרון הלאומי, תיאטרון "הבימה" במשך ארבעה עשורים שיחקה בתפקידים ראשיים רבים. בשנת 1987 זכתה בפרס ישראל. מהדמויות הבולטות שגילמה זכורות לטוב: מרתה בהצגה "מי מפחד מווירג'יניה וולף" של אדוארד אלבי; סרפינה ב"השושנה המקועקעת" של טנסי ויליאמס (1971), ומשחקה בתפקידים הראשיים ב"מדיאה" של אוריפידס (1981), "מרי סטיוארט" של שילר (1981) ו"מירל'ה אפרת" של יעקב גורדין (1987). בין הפרסים הרבים שהוענקו לזוהר נמצא גם הפרס על שם אהרון אשמן שהוענק לה על משחקה בתפקיד ניצולת שואה שברירית במונודרמה "הטיול של מריה פולדס" (1980).

מרים זוהר נולדה ב-1931 כ'מרים כץ' – בת לסוחר יהודי מסורתי מצ'רנוביץ, היא עצמה הייתה ניצולת שואה. ב-1941 גירשה הממשלה הפשיסטית של רומניה אותה ואת משפחה לטרנסניסטריה במערב אוקראינה, ושם הוטלו עליה עבודות כפייה. ב-1944 שחרר הצבא הסובייטי את האזור והמשפחה שבה לעיר הולדתה. זמן קצר לאחר מכן אסרו הסובייטים את אביה והגלו אותו. ב-1948 יצאו היא, א?מה ואחיה לפלסטינה במשך שנה שלמה שהו במחנה מעצר בריטי בקפריסין בטרם הגיעו ב-1949 למדינה היהודית הצעירה.

אף שבקושי דיברה עברית ומעולם לא רכשה השכלה פורמאלית בתיאטרון, דרך כוכבה של מרים זוהר מהר מאוד בישראל, וזמן קצר לאחר עלייתה לארץ היא הוזמנה להופיע בתיאטרון של יעקב מנסדורף. כישורי המשחק שלה היו מרשימים כל כך עד שהוזמנה מיד למבחן ב"הבימה". ב-1951 היא הצטרפה לתיאטרון הלאומי וגילמה בו תפקידים רבים עד 1994. בהתאם למדיניות התיאטרון אימצה לעצמה שם שנראה יאה לשחקנית ישראלית דוברת עברית, זוהר.

לאחר שעזבה את "הבימה" עבדה בעיקר בתיאטרון בית לסין, ושיתוף פעולה פורה וממושך נרקם בינה לבין המחזאי והבמאי שמואל הספרי. היא הופיעה בכל שלושת החלקים של הטרילוגיה האוטוביוגרפית שלו וגילמה דמויות של נשים מבוגרות ממעמד הביניים – ניצולות שואה שניסו להיאחז במשפחותיהן הקורסות ולשלוט בהן. תפקידים אלו תאמו היטב את חיבתה של זוהר לתפקידים ריאליסטיים. הם גם תאמו את הביוגרפיה שלה, ניצולת שואה שבנתה לעצמה בישראל בית איתן.