• החברה הישראלית – מלוכדת או מפולגת? פורסמו תוצאות "מדד ההסכמות בנושא לכידות בחברה הישראלית" לקראת האירוע השנתי של הקונגרס הישראלי

תאריך: 2019-11-26 שעה: 9:39

לקראת האירוע השנתי של הקונגרס הישראלי שייערך השבוע, התפרסמו תוצאות "מדד ההסכמות בנושא לכידות בחברה הישראלית".

המחקר נערך ע"י ד"ר יוליה אלעד-שטרנגר מהמחלקה למדעי המדינה, פרופ' שחר ליפשיץ, פרופ' יובל פלדמן, ד"ר אורי אהרונסון ועו"ד גלעד וינר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן  וכלל 2,470 אנשים מכל חלקי החברה הישראלית (יהודי וערבי).

הקונגרס הישראלי הוא מיזם חברתי בשותפות של אוניברסיטת בר-אילן וקרן מנומדין ומופעל על-ידי המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי שבפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. מטרתו לשנות את השיח הציבורי בישראל ולהפחית את המתחים בחברה הישראלית, באמצעות גישור ובניית הסכמות כדרך לפתרון קונפליקטים חברתיים. הקונגרס אוסף יחד גורמים מובילים באקדמיה, במגזר השלישי ואנשי עסקים.

המחקר מצא כי אחרי 2 מערכות בחירות שעברנו בשנה האחרונה, החברה הישראלית מפולגת יותר מתמיד.

עיקרי המחקר:

80% מהנשאלים סבורים שהחברה הישראלית מפולגת. מתוך אלה 93% שהפילוג הוא לאומי, 89% סבורים שהוא פוליטי.

51% מאמינים שניתן לייצר תחושת לכידות בחברה הישראלית.

שמאלנים יותר מימנים סבורים שהחברה הישראלית מפולגת (78% לעומת 46%), אך נראה שלהם חשוב יותר שהחברה הישראלית תהיה מלוכדת (84% לעומת 78%)

המדד מצא עוינות גדולה מאוד כלפי ה"אחר" הלאומי וגם כלפי "האחר" האידיאולוגי.

המדד מראה כי תחושת עוינות זו גורמת לנשאלים לראות ב"אחר" איום על ביטחונה של מדינת ישראל.

נכונות לשיתוף פעולה: 52% מהערבים ן-50% מהיהודים מוכנים לשתף פעולה עם הצד השני.

אלימות- המדד זיהה כי בצד היהודי קיימת יותר נכונות לאלימות כלפי ערבים (18.7%) לעומת הנכונות לאלימות כלפי יהודים במגזר הערבי שעומדת על 7%.

תפיסות איום: ימנים חושבים שהשמאלנים מאיימים על זהותה  (55%) ובטחונה (59%) של המדינה יותר מאשר שמאלנים חושבים זאת על ימנים (45% ו-43% בהתאמה).

בכל הסוגיות במחלוקת שנבדקו, רוב הישראלים חושבים שניתן להגיע להסכמות, ולמרות הפסימיות שלהם - הם בשלים לכך בחלק מהמקרים:

תחבורה בשבת: 64% (דתיים: 53%, חילונים: 76%)

תכנים מזרחיים: 54% (מזרחים: 61%, אשכנזים: 51%)

חוק הלאום: 68% (יהודים: 68%, ערבים: 55%)

מסתננים: 67% (ימנים: 69%, שמאלנים: 76%)

*המדגם מייצג מבחינת רמת דתיות ועמדה פוליטית במגזר היהודי, ומבחינת אחוזי המגזר היהודי/ערבי בחברה הישראלית.

מתוך כלל המדגם, 83% יהודים ו17% ערבים. בתוך המדגם הערבי, 79% מוסלמים, 14% נוצרים, והיתר "אחר". המדגם נעשה בשפה העברית והערבית.