פרופ' מעוז פיין, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2019-08-27 שעה: 14:09

מחקר משותף לחוקרים מפולין ופרופ' מעוז פיין מאוניברסיטת בר-אילן חושף: גבישי שלד האלמוג מספרים בדיוק רב את תנאי הסביבה בהם גדל.

אלמוגים בונים את שלדם בתהליך שנקרא "ביו-מינרליזיציה" – מינרליזציה מבוקרת בצורה ביולוגית. גבישים שנוצרים כתוצאה מתהליך השקעת השלד הזה אוצרים מידע אודות התנאים הסביבתיים ששררו בזמן בו נוצרו. מידע זה חיוני מכיוון שכך ניתן לשחזר תנאי עבר בסביבת גידולו של האלמוג הנדגם. אך לפעמים המידע הביולוגי של האורגניזם עצמו משבש את קליטת האותות הסביבתיים בגביש ומשאיר את הנתונים הביולוגים של עצמו, תהליך כזה נקרא Vital effect , או השפעת התהליכים הביולוגיים.

שיתוף פעולה מחקרי בין קבוצת חוקרים מפולין ו פרופ' מעוז פיין מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, שנערך במכון הבין אוניברסיטאי באילת, , בדק את השלד של אלמוגים ממין שיחן שכיח (Stylophora pistillata) שגודלו במערכת אקוריומים מבוקרת , תוך בחינת הקשר של מבנה השלד לתנאי הגידול. באמצעות שימוש בכלים חדשניים של הדמיה, מצאו החוקרים כי סידור הגבישים והרכבם השתנה עם שינוי החומציות במי הים.
    למעשה נמצא אינדיקטור טבעי ואמין לשחזור תנאי חומציות משלדי אלמוגים. לדבר חשיבות רבה בשל תהליך ההחמצה שעוברים האוקיאנוסים עם עלייה בריכוז גזי חממה ובעיקר דו תחמוצת הפחמן באטמוספירה.  הממצאים מאפשרים בחינה של תנאי חומציות במי הים בסביבות של שונית גם מאלמוגים בני מאות שנים וכן מאלמוגים מאובנים, דבר המאפשר שחזור תנאים לתקופות בהן לא היו מכשירי מדידה מתאימים.

פרופ' מעוז פיין אמר: "השינוי המהיר וההרסני שעוברות שוניות האלמוגים ברחבי העולם מחייב אותנו להבין טוב יותר את השפעות השינויים הגלובלים וכן לשאוף להורדת פליטות גזי חממה כמה שיותר מהר".