• פרופ' מרי רודולף, הפקולטה לרפואה ע

פרופ' מרי רודולף, הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של בר-אילן בגליל

פרופ' מרי רודולף מהפקולטה לרפואה הציגה בפרלמנט הבריטי מחקר שלה בנושא השמנת יתר אצל ילדים

תאריך: 2019-07-17 שעה: 8:38

אפשר להילחם בהשמנת היתר של ילדים והעיר לידס באנגליה היא ההוכחה לכך. בניגוד לסטטיסטיקות באנגליה, בלידס, העיר השלישית בגודלה, שיעור הילדים הסובלים מהשמנת יתר בעיר צונח. יתרה מכך, הירידה החדה ביותר נרשמה דווקא בקרב ילדים משכבות סוציו-אוקונומיות נמוכות. כך עולה ממחקר  של פרופ' מרי רודולף, ראש מחלקת בריאות הציבור בפקולטת לרפואה ע"ש עזריאלי באוניברסיטת בר- אילן שפורסם לאחרונה ב "Pediatric Obesity  ". את עיקרי המחקר והתובנות שלה הציגה אתמול, יום שלישי, פרופ' רודולף בפני ועדה מיוחדת בנושא תזונה של הפרלמנט הבריטי, המתקיימת רק 4 פעמים בשנה: "היה עניין גדול בנתונים שהצגתי ובתובנות לגבי איך נלחמים בהשמנת יתר כבר בשנים המוקדמות.

הם התעניינו בשינוי במדיניות האכיפה של מזון מתוק ולא מזין ועל איך דואגים לארוחת בוקר בריאה.

במקום נכחו חברי פרלמנט מבית הנבחרים שיש להם עניין בתחום התזונה.יש להם רק ארבעה מפגשים כאלה בשנה וזה כבוד גדול לקחת חלק באחד המפגשים האלה."

השמנת יתר בקרב ילדים צמחה למימדים חסרי תקדים ומשפיעה על בריאותם ואיכות חייהם, ובגילאים מאוחרים יותר עלולה להוביל למחלות לב, סכרת וסרטן. מספרם של הילדים בקטגוריה הזו ממשיך לצמוח באופן גלובלי, במיוחד בשכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות.

אז איך משנים את המגמה ונלחמים בסטטיסטיקה?

הירידה בהשמנת היתר בלידס עלתה בקנה אחד עם אסטרטגיה שהציגה העיר בשנת 2009, במסגרתה עיקר הטיפול יעבור דרך משפחות בעלות ילדים שעדיין לא הגיעו לבית הספר, בשכונות בעלות החתך הסוציו אקונומי הנמוך יותר. בבסיס האסטרטגיה עמדה תכנית HENRY (Health Exercise Nutrition for the Really Young) שפותחה בידי רודולף ושותפיה באנגליה.

פרופ' רודולף ביססה את המחקר על מדידות הגדילה שנערכו לילדים באנגליה מ 2009 ועד 2017. היא מצאה שלידס, בניגוד לכל אנגליה, נמצאת במגמת ירידה של 6.4% בהשמנת יתר בקרב ילדים. "במחקר, השתמשנו במידע שנאסף על ידי המדינה, כך שאפשר לומר בוודאות שיש משהו שונה ומיוחד שקורה בלידס" אומרת פרופסור רודולף, שבשבוע הבא תציג את ממצאי המחקר לפורום האוכל והבריאות בפרלמנט הבריטי.

HENRY מציעה מגוון רחב של תכניות ואימונים, חינוך בריאותי ופרקטיקות קהילתיות, שיעזרו להורים לכוון את ילדיהם לחיים בריאים יותר. התכנית הייתה כל כך מוצלחת שהיא יושמה בכל רחבי אנגליה.

ישראל כמובן, לא חסינה להשמנת יתר. לפי נתוני משרד הבריאות, אחד מכל חמישה ילדים סובל מהשמנת יתר כשהוא מגיע לכיתה א', והמספרים עולים ככל שמתקדמים בגיל ומגיעים לשלושים אחוז כשמגיעים לכיתה ז'.  כדי להתמודד עם התופעה, אימץ משרד הבריאות את HENRY, צוות של ארבעה מומחים הוטס לאוקספורד בשביל ללמוד ולחקור את השיטה וכשחזר, הדריכו המומחים אחיות, דיאטניות ועובדות סוציאליות שעובדות ישירות מול משפחות שמשתפות בתכנית. HENRY תורגמה לעברית ולערבית ונוסתה בשכונות בירושלים ובכפרים ערביים עם חתך סוציו אקונומי נמוך.

התכנית בישראל נקראת "אפשרי בריא למשפחה" ומתפתחת בפיקוחה של פרופסור אורנה בר און-אפל מאוניברסיטת חיפה. תוצאותיה עד כה מראות שבשיתוף פעולה עם ההורים, הושגו תוצאות טובות יותר, במיוחד בתחום של שינוי אורח חיים. בהמשך מתכננים להרחיב את התכנית ולממש אותה ב"טיפות חלב" ובקופות החולים.

פרופסור רודולף, שנולדה באנגליה ועבדה בלידס לפני שעשתה עליה, אומרת שצריך לחכות ולראות האם השפעות התכנית בישראל תהיינה חיוביות כמו שהן היו בלידס.  בכל מקרה, היא אומרת, כשהחברה משקיעה בילדים בגילאים מוקדמים, ההשקעה משתלמת הרבה יותר והם גדלים להיות בריאים יותר. "אם אנחנו רוצים לעשות שינוי אנו מוכרחים להתחיל בגיל צעיר, לפני שהילדים יכולים לפתח השמנת יתר משמעותית, וכך איכות החיים של אותם הילדים תעלה לאורך זמן".