פרופ' גל ידיד, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת בר-אילן

מחקר חדש: לא ניתן להחלים מהתמכרות או מפוסט טראומה. אלו מחלות שדוגרות ומתעצמות

תאריך: 2019-06-25 שעה: 15:12

אחד התחומים המובילים היום בעולם המדע והרפואה - "אפיגנטיקה" היה נושא הכנס שנערך היום באוניברסיטת בר-אילן. כנס ייחודי המשלב אקדמי לשטח בהשתתפות מומחים עולמיים העניקו סקירה מקיפה על מחקרים חדשניים וממצאים על תופעת 'הדגירה' של שתי מחלות נפוצות- פוסט טראומה (PTSD) והתמכרות. החוקרים יחשפו מחקרים אפיגנטיים אחרונים שנעשו על מנת להבהיר את המנגנונים הבסיסיים העומדים בבסיס הפרעות מתח והפרעות נוספות.

פרופ' גל ידיד מאוניברסיטת בר-אילן, חשף בכנס מחקר חדש המוכיח שממחלות כמו התמכרות או פוסט טראומה לא ניתן בד"כ להחלים. זאת ועוד, אלה מחלות שדוגרות ומתעצמות. כאשר אדם נחשף לרמזים שמזכירים את האווירה שליוותה את החשיפה לסם/ לטראומה, האדם חוזר לחוויה באופן עוצמתי עד כדי אובדן. מדוע המוח לא מצליח לשכוח את החוויה למרות שזיכרונות  אחרים נמוגים עם הזמן? מדוע לתחלואות אלו עדיין אין טיפולים משביעי רצון?

האדם מתעצב (תכונות) בזמן העוברות, אבל לא רק אז אלא גם בבגרות כתוצאה מחשיפה לאירועי סביבה ע״י שינוי של התוכנה הגנטית באמצעות האפיגנטיקה.

פרופ' ידיד והצוות שלו אספו דוגמאות מאזור מח ייחודי שלא כולם מייחסים אותו לפוסט טראומה וביצעו בו אנאליזה אפיגנטית:"סרקנו 5 מיליון אתרים בכל הגנום (!). הקבלנו את התוצאות שקיבלנו ממודל פוסט טראומה למודל של התמכרות."

כיוון שכל מודל נותן פנוטיפ שונה בפתולוגיה שלו: בהתמכרות מקבלים התעצמות בהרגשת תגמול ואופוריה ואילו בפוסט טראומה להיפך, האדם חרד ומסתגר בתוך עצמו.גנים שהשתנו בכוונים דומים הם דווקא שהעידו שייכות לתופעה הדומה בין שתי מחלות אלו וזה מנגנון הדגירה. כך הצליחו לבודד גנים ייחודיים בפעם הראשונה שמהם יוסקו מסקנות על הפתולוגיה ודרך הטיפול האופטימלית".

הכנס עצמו התמקד גם בהבנת התופעה המאפיינת תחלואות אלו - העברה בין דורית. לדברי מארגני הכנס כיום אין פתרונות יישומיים בשטח לתחום התמכרות והפוסט טראומה.

במהלך הכנס התקיימו דיונים פתוחים במטרה לפתח תכנית טיפולית יעילה לפוסט-טראומה / התמכרות באמצעות טיפול מותאם אישית.

יוזם הכנס הוא פרופ' גל ידיד מהפקולטה למדעי החיים והמכון לחקר המח באוניברסיטת בר-אילן שחוקר את הנושא במשך שנים רבות. פרופ' ידיד מאמין כי התרופה לבעיות אלה מצויה באפיגנטיקה. מאחר שאין מספיק פתרונות יישומיים, פרופ' ידיד מנסה לקשר בין המעבדות לשטח ובין החוקרים למטפלים. "הכנס ינסה להדק ולמסד הקשר שבין העולם המחקרי לאנשי השטח. עד לפני כמה שנים התחום המוביל ברפואה היה הנדסה גנטית שבו חוקרים ניסו להתערב בגנטיקה עצמה וניסו לחפש תשובות למחלות דרך הגנטיקה, אבל בשנים האחרונות גישה חדשה אפיגנטית הראתה כי אנחנו יורשים מהורינו תכונות והתנהגויות כפייתיות שמשפיעות על ההתנהגות שלנו. והדבר המרעיש הוא שלסביבה חלק עיקרי בהתבטאות תכונות אלו. לעיתים תכונות אלה אף 'קופצות' דור.

"למשל- אמא ניצולת שואה שכפייתית לאוכל, עשויה להוריש לנכדה התנהגות זו". "הכפייתיות והתמכרות לאו דווקא מתבטאת בהתחלה, אלא נוצרת במהלך החיים במעין 'בועה' וכאשר יש  טריגר (גירוי חיצוני, סביבתי), התופעה הופכת להיות חלק מהגנטיקה של האדם. כלומר תכונות אנוש מצויות גם בגנים", הסבירו מארגני הכנס.