פרופ' שמואל רפאל, ראש מכון סלטי לחקר הלאדינו בכנס על חקר יהדות יוון

פיתוח חדש: אפליקציה חדשה לזיכרון קהילות יוון שהושמדו בשואה

תאריך: 2019-05-02 שעה: 9:59

בכנס "עבר רחוק - עתיד רחוק" שנערך באוניברסיטה ע"י מכון סלטי לחקר הלאדינו באוניברסיטת בר-אילן השתתפו חוקרים שחשפו מחקרים חדשים בחקר יהדות יוון. כמו כן, במהלך הכנס צויין כי בקרוב תושק אפליקציה חדשה לזיכרון קהילות יוון שהושמדו בשואה.

הכנס נערך בהשתתפות ד"ר רויטל רפאל-ויוונטה, ראשת המחלקה לספרות עם ישראל, פרופ' ירון הראל, דקן הפקולטה למדעי היהדות וד"ר יהושע סלטי, מייסד "מכון סלטי" לחקר הלאדינו.

במסגרת הכנס הציגו חוקרי בר-אילן אפליקציה חדשה שתושק בקרוב ותסייע להנציח את קהילת יהודי סלוניקי ויוון. פיתוח האפליקציה נעשה בשיתוף פעולה עם חברת "מיקרופוקוס".

האפליקציה חדשה שעובדים עליה בימים אלה תנגיש למטיילים ביוון מידע על הקהילות היהודיות שחיו ביוון והושמדו בשואה. מטיילים שיבקרו בסלוניקי, באתונה, בקורפו, ביאנינה ובעוד קהילות ביוון יוכלו לצד טיול תיירותי רגיל גם לקבל מידע תמציתי על העבר היהודי, וזאת באמצעות האזנה ממוקדת לעדויותיהם של 62 ניצולי שואה, שבמחצית שנות ה-80 של המאה ה-20 סיפרו את סיפורם שראה אור בספר "בנתיבי שאול: יהודי יוון בשואה - פרקי עדות". המטרה היא להציע למבקר האזנה לסיפורי עדות נדירים, ובכך להעצים את הפרק החווייתי של הביקור התיירותי ביוון או של המסע הלימודי לפולין.

בראש המיזם החדש עומד פרופ' שמואל רפאל, ראש "מכון סלטי" לחקר הלאדינו באוניברסיטת בר-אילן. פרופ' רפאל ציין כי המידע יהיה זמין וישלב תמצית של חומרים היסטוריים חשובים ועדויות נוספות שנאספו במהלך 35 שנים האחרונות. "זו המחויבות שלנו" אומר רפאל, בעצמו בן של ניצולי שואה מיוון. "העדים כבר אינם עמנו, אבל את הקולות שהם אנחנו חייבים להחיות. פשוט אין לנו בררה, חייבים להגדיל את טווח הזיכרון".

הכרת הסיפורים של היהודים ביוון, תסייע גם בקידום הנצחה של הקהילות היהודיות ביוון שזכו בשנים האחרונות לחשיפה מחודשת, גם בקרב בני נוער שמסיירים בפולין. בין שאר העדויות שיוצגו באפליקציה ניתן יהיה להאזין לעדותה של ניצולת השואה עליזה ברוך ז"ל ששרדה לאחר שעברה ניסויים בבלוק 10 ואת העדות של בן זוגה, עובדיה ברוך ז"ל וכיצד סיפורם של השניים הפך לסיפור אהבה שהולחן לאחרונה בפרויקט מיוחד על ידי אביב גפן. גם סיפורו של הכנר מאושוויץ, ז'ק סטרומזה, סיפורו של חיים רפאל ששרד באמצעות נגינה באקורדיון, סיפורו של ג'קו רזון ששרד כיוון שהיה מתארגף וגם סיפורו של יעקב ג'קי חנדלי שהיה חבר קרוב של אלי ויזל, נמנה בין הסיפורים שיוצגו באפליקציה החדשה.