פרופ' עמית שרירא, החוג המשולב למדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן

מחקר חדש של פרופ' עמית שרירא: העברת טראומה בין-דורית משפיעה לא רק על מצבם הנפשי של בני הדור השני, אלא גם על מצבם הבריאותי

תאריך: 2019-05-01 שעה: 12:34

מחקר חדש: ילדיהם של ניצולי שואה הסובלים מפוסט טראומה, מדווחים על יותר התנהגויות מסכנות בריאות- עישון, שתייה מופרזת של אלכוהול וחוסר פעילות גופנית.

המחקר שנערך על ידי פרופ' עמית שרירא מהחוג המשולב למדעי החברה באוניברסיטת בר-אילן ופורסם בכתב העת Psychiatry Research, בדק יותר מ -187 זוגות של הורים (ביניהם ניצולי שואה) וילדיהם (374 אנשים בסך הכל).

ממצאי המחקר החדש מגלים כי העברת טראומה בין-דורית משפיעה לא רק על מצבם הנפשי של ילדיהם אלא גם על מצבם הבריאותי.

פרופ' שרירא מצא עדויות לכך שילדיהם של ניצולי שואה הסובלים מהפרעה פוסט-טראומטית מדווחים על יותר התנהגויות מסכנות בריאות - עישון, צריכה מופרזת של אלכוהול וחוסר פעילות גופנית בהשוואה לילדיהם של ניצולי שואה ללא פוסט טראומה או לילדיהם של הורים שלא חוו את השואה. פרופ' שרירא הוסיף כי קיימות ראיות ראשוניות שמנגנונים ביולוגיים מעורבים בתהליך.

המחקר הנרחב שנערך בבר-אילן, הראה כי התוצאות מספקות נתונים חשובים לא רק על ניצולי השואה ועל צאצאיהם, אלא גם על אנשים מזדקנים שנחשפו לטראומה בעברם. בנוסף, ניצולי שואה עם סימנים של פוסט טראומה (PTSD) וצאצאיהם דיווחו על בעיות רפואיות ומוגבלות, דבר המצביע על תהליך הזדקנות מהיר יותר.

"יש עדויות רבות לכך שחשיפה טראומטית משפיעה על מצבם של הקורבנות ואילו ניצולי שואה הסובלים מהפרעה פוסט-טראומטית, נוטים לפתח התנהגות מסכנות בריאות ולהעביר התנהגויות אלה לצאצאיהם, דבר שמשפיע על תפקודם גם אחרי שנים רבות", אמר פרופ' שרירא וציין כי "רוב צאצאיהם של ניצולי שואה התפתחו לאנשים בעלי תפקוד תקין ובריא, אך קיימות קבוצות בעלות סיכון גבוה יותר לפתח תחלואה נפשית ופיזית שלגביהן יש להציע טיפול מתאים שיפחית את סבלם".

הממצאים הנוכחיים מציעים לבחון התנהגויות מסכנות בריאות בקרב צאצאיהם של ניצולי שואה, במיוחד בקרב אלה שהוריהם סובלים מהפרעה פוסט טראומטית כדי לסייע להם להימנע משימוש בסיגריות, בצריכה מוגזמת של אלכוהול, ובקידום סגנון חיים בריא.

התנהגויות מסכנות בריאות היו שכיחות יותר אצל ניצולי שואה הסובלים מתסמונת פוסט-טראומטית וכמו כן גם אצל ילדיהם - הדור השני. בקרב ניצולי שואה שסובלים מפוסט טראומה: 14% מעשנים בהווה (לעומת 7% בקרב ניצולים ללא פוסט טראומה ו-3% בקרב מי שלא נחשף לשואה), 21% משתמשים באלכוהול במידה רבה (לעומת 3% בקרב הקב' האחרות), 71% נמנעים מפעילות פיזית (לעומת 55% בקרב ניצולים ללא פוסט טראומה ו-43% בקרב מי שלא נחשף לשואה).

בדור השני לניצולים פ"ט גם נמצאו התנהגויות מסכנות בריאות בשכיחות גבוהה יותר: בדור שני לניצולי שואה שסובלים מפ"ט 32% מעשנים (לעומת 20% בדור שני לניצולים ללא פ"ט ו-12% בילדים שהוריהם לא נחשפו לשואה), 18% שתיית אלכוהול רבה (לעומת 0-2% בקב' האחרות), 46% נמנעו מפעילות פיזית (לעומת 14-21% בקב' האחרות).