• ד

ד"ר יעקב הופמן, החוג המשולב למדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן

מחקר חדש: 7 שניות של צפייה בספיידרמן מסייעות בהפחתה של 20% בסימפטומים של ארכנופוביה

תאריך: 2019-04-30 שעה: 12:02

7 שניות של צפייה בספיידרמן, מסייעות בהפחתה של 20% בסימפטומים של ארכנופוביה. כך עולה ממחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת אריאל ואוניברסיטת בר-אילן.

טיפול חשיפה לפוביות ספציפיות (של נמלים ועכבישים) עזר לנטרל פחד לא רציונלי. עד כה, ההשפעה של חשיפה חיובית ע"י פנטזיה (במחקר זה, ע"י סרטי מארוול), לא נוסתה בטיפולים התנהגותיים קוגניטיביים.

פרופ' מנחם בן-עזרא מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת אריאל, יחד עם ד"ר יעקב הופמן מהחוג למדעי החברה באוניברסיטת בר-אילן, חשפו 424 נבדקים לקטעי סרטים של ספיידרמן ואנטמן, כדי לראות אם תסמינים פוביים לעכביש ונמלה יקטנו. ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת "Frontiers in Psychiatry".

בהקרנת קטע של שבע שניות מסצנת עכביש מספיידרמן 2 צמצמו המשתתפים לאחר הצפייה פוביה מעכביש (ארכנופוביה) ב -20% מהפוביה שהיתה להם קודם הצפיה. תוצאה דומה הושגה עבור פוביה מנמלים (myrmecophobia) בעת הצגת קטע של שבע שניות מאנטמן.

מלבד החשיפה המדעית והשלכות קליניות, מאמר זה רלוונטי, לאור הסרטים הרבים שיצאו בשנת 2019 (קפטן מארוול מרץ 2019, Avengers Endgame  אפריל 2019 ו- Spiderman II ביולי 2019).

פרופ' בן עזרא וד"ר הופמן, שניהם פסיכולוגים וגם אוהדי מארוול נלהבים, מצביעים על כך שסרטי גיבורי העל עשויים להיות בעלי תכונות פסיכולוגיות מועילות רבות. סרטים כאלה יכולים, לא רק לעזור לאנשים להרגיש טוב יותר עם עצמם, אלא הם מספקים קונטרה מרגיעה לחייהם, ומראים לנו באופן אמיתי איך אדם מתמודד עם הפחדים שלו. לדברי החוקרים, סרטים כאלו עשויים להיות מועילים גם לאנשים הסובלים מטראומה. בשלב הבא של המחקר שלהם, החוקרים יבדקו יתרונות נוספים של צפייה בסרטי מארוול מול הפרעת דחק פוסט טראומטית.