• ד

ד"ר עמרי קורן, הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של בר-אילן בגליל

מחקר חדש מוכיח לראשונה: כשנשים בהריון גם חיידקי המעיים שלהן גדלים

תאריך: 2019-04-18 שעה: 08:00

חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן גילו שהחיידקים מרגישים הריון ומבינים שצריכים לעבור לדור הבא על מנת לסייע לתינוק לפרק טוב יותר את חלב האם.

ההיריון מלווה בשינויים במיקרוביום – אוכלוסיות חיידקים שחיים בתוכנו ובמעיים שלנו שמשקלם הכולל מגיע לכ-2 ק"ג ממשקל גופנו והם חיוניים למערכת הבריאות ובמאבק במחלות. מחקרים קודמים שהתמקדו בשינויים במיקרוביום הראו כי במהלך ההיריון הוא אחראי באופן חלקי על עלייה במשקל ועל תגובה חיסונית חיונית. עם זאת, דרך פעולת מנגנונים אלה טרם התגלתה. במחקר חדש שערכו ד"ר עמרי קורן מהפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי ופרופ' יורם לוזון מהמחלקה למתמטיקה באוניברסיטת בר-אילן, לצד חוקרים מבית החולים בילינסון ופורסם ב- Cell Reports היוקרתי, מצאו כי פרוגסטרון משנה את הרכב החיידקים במהלך ההיריון באופן שעשוי לסייע להתפתחות התינוק.

החוקרים בדקו שינויים שחלו בחיידקים בשלבי היריון מתקדמים וגילו שינוי דרמטי בהרכב חיידקי המעי הגס של נשים במהלך הריון מתקדם, כולל עלייה בשפע היחסי של ביפידובקטריום (Bifidobacterium). חיידקים אלה חיוניים לתינוקות מכיוון שהם אחראים על פירוק הסוכרים המצויים בחלב אם וחשובים להתפתחות תינוקות. הם מכילים גם יכולות פרוביוטיות. מחקר אחר שנעשה מצא כי חוסר בחיידקים מסוג זה עשוי לגרום ללידות מוקדמות או לידות שקטות.

במחקר שהוביל ד"ר עמרי קורן נמצא כי נשים בהריון הראו עלייה ברמת הפרוגסטרון שמלווה בתגובה דלקתית מוגברת. החוקרים צפו גם בעלייה בחיידקים מסוימים, אולם ביפידובקטריום היה היחיד שהיה זהה גם להריון בעכברות. כאשר החוקרים עקבו אחרי מתן פרוגסטרון בעכברים הם מצאו שוב כי ביפידובקטריום גדל במהירות, וזה הוביל אותם למסקנה כי ביפידובקטריום חש בפרוגסטרון ומגיב אליו.

"התוצאות שלנו מתארות מודל שבו פרוגסטרון מקדם צמיחה של ביפידובקטריום במהלך שלבי היריון מתקדמים. הממצאים המספקים תובנות חדשות להבנת הקשר בין ההורמונים לחיידקי המעיים במהלך ההיריון, רלוונטיים לא רק להריון, אלא גם לתנאים אחרים בהם מעורבים הורמונים, כגון תוספי פרוגסטרון כמרכיב של טיפולי פוריות או טיפול אצל נשים בגיל המעבר".

כעת מנסים ד"ר קורן והצוות לזהות כיצד מגיבים חיידקים אלו, אילו גנים מופעלים, ומה השפעתם של הורמוני הריון אחרים שפועלים.

נתונים אלה שהוכיחו לראשונה את ההשפעה של החיידקים על התינוק יוכלו לסייע במחקרי המשך. החוקרים יבדקו האם באמצעות תזונה פרו ביוטית ניתן להתגבר על מקרה של חוסר בחיידקי מעיים ובכך לנסות למנוע לידות מוקדמות.

מחקר זה ממומן על ידי הקרן הלאומית למדע, משרד הבריאות, קרן מינרווה, מארי קירי FP7, מלגת אלון, ומלגת קרסו.