• ד

ד"ר שירלי בן שלמה, ביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר-אילן

מחקר חדש מצא כי צעירים בני 25-30 שנתמכים כלכלית ורגשית ע"י ההורים חווים מצוקה נפשית גדולה יותר, בהשוואה לצעירים עצמאים

תאריך: 2019-02-06 שעה: 15:56

יותר ויותר צעירים נשארים לגור בבית ההורים ומקבלים מהם תמיכה כלכלית ורגשית. עד לפני עשור היה נדמה כי התמיכה ההורית מגיעה לשיאה בגיל ההתבגרות כאשר המתבגר מגבש זהות דיפרנציאלית משל הוריו. היום ברור שגיל ההתבגרות נמשך היום אך תוך שנות ה- 20 המאוחרות.

ממצאי מחקר, אותו ערכו ד"ר שירלי בן שלמה ועינת אופיר ברש מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, העלו בין היתר כי ככל שגיל הצעיר קרוב יותר ל 30 כך ההסתמכות על תמיכה כלכלית ו/או רגשית של הוריו פוגעת בשביעות הרצון שהוא חש בחייו. כלומר גיל מהווה משאב נגד לתמיכה הורית.

המחקר נערך בקרב 572 צעירים (321 נשים ו-251 גברים) בגילאי 18-31.

תמיכה בכלל ותמיכה הורית בפרט היא תנאי הכרחי למעבר משלב התפתחותי אחד לאחר לאורך כל מעגל החיים. בעוד שבשנים הראשונות לחיי הילד מתבטאת התמיכה ביכולת של ההורה לאפשר את התלות של התינוק, בהמשך החיים סולל הילד את דרכו לקראת עצמאות ותפקידו של ההורה לאפשר התפתחות זאת.

השאלה העיקרית במרכזו של המחקר מהי אם בכלל תרומתה של התמיכה ההורית בשלב התפתחותי זה של גילאי 18-30.

הנשאלים התבקשו למלא שאלונים כמותיים בנוגע למשתנים התלויים: שביעות רצון מהחיים (מרכיב קוגניטיבי של רווחה נפשית סובייקטיבית), רגשות חיוביים ורגשות שליליים (מרכיבים רגשיים של רווחה נפשית סובייקטיבית). כמו כן, נתבקשו למלא שאלונים כמותיים בנוגע למשתנים הבלתי תלויים: אירועים מעוררי דחק מהעבר (אירועים טראומתיים), שליטה עצמית, מימדים של זהות, תמיכה מחברים ותמיכה הורית.  השאלונים מולאו בגרסתם האלקטרונית באופן אנונימי.

החוקרות, ד"ר בן-שלמה ואופיר-ברש סבורות כי "למרות שנראה תמיכה הורית נחשבת למשאב חשוב, היא משמעותית רק בקרב מי צעירים יותר. ככל שמתקרבים לגיל 30 התמיכה אינה תורמת להם. במילים אחרות, כאשר הילד בן 30 ויש לו חום גבוה יותר מדי תמיכה הורית עלולה לפגוע בתחושת שביעות הרצון שלו מהחיים"

הבדלים בין צעירים לצעירות: נתון מעניין שעלה במחקר הצביע על שלנשים קשה יותר להיתמך על ידי הוריהן. נשים בהשוואה לגברים  דיווחו על רמות גבוהות יותר של רגשות שליליים, ועל כך שהן נתמכות יותר בהוריהן ובחבריהן. בהקשר להבדלים במשתנים הבלתי תלויים נמצא כי נשים בהשוואה לגברים מדווחות על תמיכה הורית רגשית גבוהה יותר.

תמיכה הורית בקרב צעירים: נמצא כי כאשר הצעירים מאופיינים ברמות גבוהות של תמיכה הורית רגשית, ככל שהגיל עולה כך שביעות הרצון שלהם מהחיים נמוכה יותר. ברמות נמוכות של תמיכה הורית רגשית, אין קשר בין גיל לבין שביעות רצון מהחיים. עוד נמצא כי כאשר הצעיר מאופיין ברמות גבוהות של תמיכה הורית כלכלית, ככל שהגיל עולה כך הוא פחות שבע רצון מהחיים. ברמות נמוכות של תמיכה הורית כלכלית, אין קשר בין גיל לשביעות הרצון מהחיים.