• טקס חתימת הסכמי שת

טקס חתימת הסכמי שת"פ בין אוניברסיטת בר-אילן לאוניברסיטת UKIM במקדוניה

אוניברסיטת בר-אילן תקיים שיתופי פעולה אקדמיים חדשים עם מקדוניה

תאריך: 2019-02-06 שעה: 15:38

לאחרונה נחתמו בסקופיה, בירת מקדוניה, בטקס בחסות שר הבריאות ושר החינוך המקדוניים, הסכמים חדשים לשיתוף פעולה אקדמי בין אוניברסיטת בר-אילן, בהובלת ד"ר רחל לוי-דרומר, לאוניברסיטת UKIM, האוניברסיטה הגדולה ביותר במקדוניה.

ההסכמים שנחתמו בין המוסדות, נועדו להקמת שת"פ אקדמי בין הפקולטות לרפואה והפקולטות למדעי הרוח והחברה. החתומים על הסכמים אלו הם פרופ' קרל סקורצקי, דיקן הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן בגליל, פרופ' משה לוינשטיין, המשנה לנשיא אוניברסיטת בר-אילן, ופרופ' ניקולה ינקולובסקי, רקטור אוניברסיטת UKIM.

בהמשך שיתוף פעולה זה צפוי להחתם הסכם נוסף בין האוניברסיטה למשרדי הבריאות והחדשנות של מקדוניה, להוראת קורס בביואינפורמטיקה קלינית לרופאים ממקדוניה על-ידי ד"ר רחל לוי דרומר ופרופ' רון אונגר מהמגמה לביולוגיה חישובית. מדובר בתחום חדשני, שלא קיים כיום במקדוניה, אשר מהווה את הכניסה לעולם הרפואה המותאמת אישית.

בנוסף, מתכננת האוניברסיטה להקים פרויקט חדש במקדוניה בתחום האופטומטריה, במסגרתו משלחת חוקרים ובוגרי בית-הספר לאופטומטריה של האוניברסיטה תקיים אבחון מהיר לבעיות ראיה בקרב ילדים צעירים, אשר ללא טיפול הולם עלולים לסבול מבעיות לימודיות וחברתיות בהמשך. בראש המשלחת יעמוד ראש בית-הספר לאופטומטריה, פרופ' אורי פולת, והיא צפויה לצאת בחודשים הקרובים.

כמו כן, במסגרת הסכם ארסמוס מובילטי למחקר משותף אודות שיקום בית הקברות העלמין היהודי שבביטולה, מקדוניה, מרחיבה אוניברסיטת בר-אילן את פעילותה בפרויקט חשיפת אחד מבתי הקברות העתיקים בבלקן, יחד עם אוניברסיטת UKLO, אשר נמצאת בעיר זו.

לפרויקט, אשר מובל על-ידי השגריר דן אורין, משמעות מיוחדת מבחינת המורשת היהודית. מדובר בקהילה מן העתיקות ביותר באירופה, אשר מוכרת עוד מהמאה ה-4 לספירה, ונמחקה כמעת לחלוטין מהזיכרון הלאומי והישראלי. בשואה הושמדו כ-98% אחוזים מקהילה ספרדית-בלקנית זו במחנה טרבלינקה, ומתוך 7,400 איש שחיו בה, נותרו רק כ-150 שורדים.

בתמיכתם של דיקן הפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטת בר-אילן, פרופ' ירון הראל וראש המכון לחקר השואה, פרופ' ג'ודי באומל- שוורץ, פועלת התוכנית עם מיטב מומחי האוניברסיטה בתחום, וביניהם: ד"ר רחל לוי דרומר, המזכיר האקדמי, פרופ' עירית עמית מהמחלקה לגיאוגרפיה, פרופ' שמואל רפאל, ראש המכון לחקר הלאדינו ופרופ' איליה רודוב, ראש המחלקה לאמנות יהודית.

"משרד החוץ הישראלי רואה בפרוייקט זה חשיבות מיוחדת של שימור וזיכרון הסיפור היהודי והמורשת היהודית של קהילה ספרדית מהבלקן, שהושמדה בשואה באופן כמעט מלא, וזיכרה כיום כמעט אבד", אמר דן אורין, שגריר ישראל במקדוניה.

בנוסף, במסגרת הפעילות האקדמית של אוניברסיטת בר-אילן עם מקדוניה, התקיים בשנה שעברה האקטון מורשת יהדות מקדוניה, שהיה ההאקטון הגדול ביותר שהתקיים במקדוניה. כמו כן, ניתן למנות בין שיתופי הפעולה האקדמיים הנוספים של האוניברסיטה עם מקדוניה את מרכז הערים החכמות, בראשותו של ד"ר אייל יניב.

"אנחנו רואים בשיתוף הפעולה האקדמי בין ישראל למקדוניה צעד משמעותי בהעמקת הקשרים", אמר אורין. "המקום של אוניברסיטת בר-אילן, בקשרים המיוחדים שאנו טווים עם מקדוניה משמעותי ביותר, הן בתחומים הקלאסיים של האקדמיה והן בשותפות הייחודית בקידום המאמץ לספר את סיפור העם היהודי בכלל, ואת מורשתה של קהילת יהודי מקדוניה, עברה המפואר לפני מלחמת העולם השניה, וסיפורה הטראגי בשואה, בפרט", הוסיף.