פרופ' ארז לבנון, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת בר-אילן

מחקר חדשני של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ואוניברסיטת בר-אילן יגדיל את כמות המטופלים בסרטן ריאות ומלנומה

תאריך: 2019-01-21 שעה: 13:47

בישראל חיים למעלה מ-200 אלף חולי סרטן, כאשר מידי שנה מצטרפים למעגל חולי הסרטן למעלה מ-28,000 איש. מחקר חדש יוביל לפריצת דרך חשובה בטיפול בשניים מסוגי הסרטן הנפוצים בישראל. כ - 1,500 נשים וגברים מדי שנה חולים בסרטן בריאות וכ- 950 בסרטן העור (מלנומה). המחקר החדשני בהובלת קבוצת חוקרים בכירים מהרווארד וצוות מחקר ישראלי מאוניברסיטת בר-אילן, בראשם פרופ' ארז לבנון, יאפשר למערכת החיסון לאתר ולהשמיד תאים סרטניים בצורה טובה יותר מבעבר ועשוי להגדיל את כמות המטופלים בהצלחה החולים בסרטן ריאות ומלנומה.

במסגרת המחקר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי "Nature", שנערך בשיתוף חוקרים מהרווארד בהובלת פרופ' ניק האניג ,עם פרופ' ארז לבנון ותלמידת מחקר אילנה בוצ'ומנסקי מהפקולטה למדעי החיים בבר-אילן, התגלה מנגנון חדש שעיכובו ייעל את פעילות מערכת החיסון נגד גידולים סרטניים. המנגנון שפועל בשגרה אצל אנשים בריאים מחליש היבטים במערכת החיסון שתפקידם לזהות פלישה ויראלית וזאת בכדי למנוע פעילות שגויה כנגד חלבונים אנושיים. כעת הצליח פרופ' לבנון בשיתוף צוות החוקרים מהרווארד לחשוף כי כאשר מעכבים מנגנון זה (עיכוב החלבון) ניתן לרתום את מערכת החיסון להילחם בתאים סרטניים באופן יעיל במיוחד. "מצאנו שאם המנגנון נחסם, המערכת החיסונית הרבה יותר רגישה והופכת להיות הרבה יותר אגרסיבית כנגד תאי הגידול", הסביר פרופ' לבנון.

כבר בסוף המאה ה -19 ותחילת המאה ה -20 התגלה כי הפעלה של המערכת החיסונית עשויה להיות אסטרטגיה מתאימה לתקיפת תאים סרטניים ומחקרים ראשונים ניסו להדביק חולים עם חיידקים כדי להפעיל את מערכת החיסון. למאמצים אלה היו השפעות צנועות וקהילת המחקר התגייסה למאמצים מוגברים באמצעות שיטה זו כדי להילחם בסרטן. מדענים רבים עסקו ועוסקים עד היום במחקרים אינטנסיביים שחושפים מנגנונים המסדירים את החסינות נגד תאים סרטניים וכיצד ניתן לחזק את מערכת החיסון בזיהוי תאים סרטניים. למרות התקדמות מדעית יוצאת דופן, הניסיונות לפתח אמצעים חדשים נגד סוגי סרטן כמעט ולא הצליחו.

בשנים האחרונות פותחו סוגים חדשים של תרופות שתפקידם היה לחסום חלבונים שעיכבו את הפעילות החיסונית נגד גידולים ממאירים. פרס נובל ברפואה השנה הוענק לג'יימס אליסון ולטסוקו הונג'ו שגילו את הגנים העיקריים של מנגנון זה. הגילויים של החוקרים הראו כיצד ניתן לפגוע במנגנוני השיבוש האלה ולאפשר למערכת החיסון של הגוף להתמודד בהצלחה טובה יותר עם התאים הסרטניים.

מחקריהם התמקדו במאבק של תאי לימפוציטים מסוג T שלמערכת החיסון בתאים סרטניים.סוגי התאים הללו ממלאים תפקידים שונים במערכת החיסון ובין השאר הם בעלי יכולת לזהות גורמים זרים או תאים פגומים, להשמידם ולהפעיל נגדם תגובה חיסונית מערכתית. בדרך זו יכולה מערכת החיסון לזהות חיידקים פולשים, וירוסים וסכנות אחרות ולתקוף ולסלק אותם באמצעות תאי T, שהם סוג של תאי דם לבנים ושחקני מפתח בהגנה זו. מדענים רבים תרמו למחקר חשוב וארוך שניםזה וזיהו חלבונים אחרים המתפקדים כבלמי תאי – T, הגורמים לעיכוב ההפעלה החיסונית.

האיזון בין המאיצים לבין הבלמים נותר עד היום חיוני עבור המערכת החיסונית שתוקפת תאים מזיקים, אך הסטת שיווי המשקל שלו נותרה עדיין כמטרה חמקמקה לפיתוח טיפול.. כבר היום קיימות עשרות תרופות שמבוססות על נוגדנים נגד חלבונים של תאי הסרטן ועל חיזוק מערכת החיסון נגד התאים הסרטניים, כולל ע"י פיתוח חיסון ספציפי לסרטן. לתרופות אלו יש הצלחה יוצאת דופן במספר גידולים ממאירים.

למרות ההישג, הדור הנוכחי של התרופות עוזר רק למספר קטן של חולים בעוד למרביתם התרופות לא מצליחות לגרום למערכת החיסון לתקוף את הגידול בצורה יעילה. בעקבות המחקר החדש עשויה להתאפשר לראשונה שימוש בגישה שהתגלתה לחיזוק מערכת החיסון התוקפת תאים סרטניים אצל חולים נוספים. המחקר החדש גם עשוי לאפשרבעתיד סדרת טיפולים ותרופות המשתלבים בתחום רפואה מותאמת אישית: כדי להתאים טוב יותר את הטיפול למטופל ובעיקר לסוג הסרטן שלו.

מחקרים קליניים חדשים מצביעים על כך שטיפול משולב יכולים להיות יעילים אף יותר, כפי שנעשה בחולים עם מלנומה. לפיכך, סדרת הגילויים האחרונים תקדם את הטיפול מותאם אישי ותשחרר את "הבלמים" על המערכת החיסונית במטרה לחסל תאים סרטניים ביעילות גדולה מבעבר.

מספר חברות כבר החלו בעבודה מחקר במטרה לזהות תרופה שתפעל על בסיס תגלית זו. בקהילה הרפואית מקווים כי הגילוי החדש יאפשר פעילות משופרת של המערכת החיסונית נגד תאים סרטניים. כבר בשנה החולפת פורסם שחברת קייטפארמה, המייצרת טיפול שגם הוא מבוסס על חיזוק התגובה החיסונית כנגד הסרטן, נמכרה לענקית התרופות האמריקאית גילאד (Gilead) בסכום של 11.9 מיליארד דולר. במידה ויתגלה מעכב יעיל למנגנון החדש, הדבר יהווה בסיס לפתוח תרופה חדשה.