• ד

ד"ר אלון ברש וד"ר אלה בין

חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן ומהקריה האקדמית אונו הצליחו לשחזר את בית החזה של הניאנדרטל וממחקרם עולות תובנות חדשות בנוגע לנשימה של האדם הקדמון

תאריך: 2018-11-07 שעה: 14:53

מחקר חדש בהובלתם של ד"ר אלה בין ראש החוג לספורטתרפיה בקריה האקדמית אונו וד"ר אלון ברש מהפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי באוניברסיטת בר- אילן, ובשיתוף עם חוקרים מארה"ב ומספרד הצליח להשלים את השחזור התלת מימדי הראשון בעולם של עמוד השדרה  וכלוב הצלעות של ניאנדרטל. ממצאי המחקר שפורסמו  לאחרונה בעיתון Nature Communications שופכים אור חדש על התנועה ועל הנשימה של הניאנדרטלים.

החוקרים התמקדו בשחזור בית החזה הבנוי מכלוב הצלעות  ועמוד השדרה הגבי ובו שוכנים הלב הריאות. החוקרים יצרו מודל תלת מימדי של השלד המפורסם של הניאנדרטל מכברה (ישראל), על סמך סריקות CT של העצמות המאובנות. תוצאות המחקר מעידות כי הדעה הרווחת של איש המערות הכפוף קדימה בעל בית חזה חביתי איננה נכונה. השחזור מעיד כי הניאנדרטלים עמדו זקוף, הם היו בעלי בית חזה גדול ודגם נשימה שהסתמך בעיקר על שריר הסרעפת.

לדברי החוקרים: ''מבנה בית החזה הוא מפתח להבנת ההשתלבות של הניאנדרטלים במרחב בו הם חיו כיון שהוא מעיד על יכולות התנועה, הנשימה ושיווי המשקל הניאנדרטלים קרובים להומו ספיאנס והם חלקו תרבות דומה במשך תקופות ארוכות. למרות זאת קיימים הבדלים פיזיים רבים בינם לבינינו וההבנה כיצד הניאנדרטלים התאימו לסביבתם מאפשרת לנו להבין טוב יותר את מהלך האבולוציה שלנו''. החוקרים הוסיפו: ''לתנועה של הניאנדרטלים במרחב יש השפעה ישירה על היכולת שלהם להסתמך על המשאבים הקימים בסביבה בה הם חיו ועל סיכויי ההישרדות שלהם".

עוד הוסיפו החוקרים: ''מצאנו גם שכיוון הצלעות של הניאנדרטל הוא יותר אופקי מאשר באדם המודרני. השילוב של צלעות אופקיות ביחד עם סרעפת גדולה מעידים ככל הנראה על כך שהניאנדרטלים הסתמכו בעיקר על הסרעפת לצורך נשימה, בעוד שהאדם המודרני מסתמך על שילוב של עבודת הסרעפת ותנועה של הצלעות לצורך נשימה. אנחנו רואים כאן איך טכנולוגיות חדשות מספקות לנו אינפורמציה חדשה ומאפשרות לנו להבין טוב יותר מינים שנכחדו''.

ד"ר ברש מסכם: "עכשיו עלינו לבחון את משמעות הממצאים האלה לגבי אורח החיים של הניאנדרטלים. מה המשמעות של גודל בית החזה והדיאפרגמה בחיי הניאנדרטלים? לשם מה הם היו זקוקים לנפח ריאות גדול יותר? כיצד בית החזה הרחב שלהם קשור לאגן הרחב? ואיך כל זה משפיע על ההליכה והתנועה שלהם? ". ד"ר ברש הוסיף: ''שחזור בית החזה היה תרגיל בבנית פאזל בו אתה מכיר את החלקים אבל אינך יודע כיצד תראה התמונה הסופית. למעשה ניסינו להימנע ככל האפשר מלהיות מושפעים מהנחות מוקדמות ולשמור על ניטראליות, על מנת לתת לאנטומיה לדבר. השתדלנו לא לעשות 'שיחזור יתר'  או תת שיחזור והגישה הזו הובילה אותנו לתוצאה מפתיעה וחדשנית".