פרופ' יואב גולדברג, המחלקה למדעי המחשב, אוניברסיטת בר-אילן

מענק של מיליון יורו וחצי מטעם ERC למחקר בתחום הבינה המלאכותית באוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2018-08-09 שעה: 10:48

פרופ' יואב גולדברג זכה השבוע במענק נדיב בן מיליון יורו וחצי (למשך 5 שנים) מטעם ERC, תוכנית הדגל של האיחוד האירופי, הבוחרת בכל שנה בקפידה את המחקרים הזוכים במענקים הגדולים והיוקרתיים בעולם.

תחום מחקרו של פרופ' גולדברג הוא עיבוד שפות טבעיות: תת תחום של בינה מלאכותית העוסק באלגוריתמים המאפשרים למחשבים לקרוא ו״להבין״ טקסטים בשפה אנושית. המחקר מתמקד בפיתוח שיטות לקריאה אוטומטית של כמויות גדולות של טקסטים בשפה אנושית, וחילוץ מידע מתוכם. כמויות המידע הזמין בעולם גדלות בקצב עצום, ורוב המידע נמצא בטקסטים כתובים. מידע כזה כמעט ולא נגיש לשיטות מחקר מבוססות ביג-דאטא: אנו יודעים לתשאל ולהסיק מסקנות מתוך מידע המסודר ומאורגן בטבלאות ובמאגרי נתונים גדולים, אך לא מתוך מידע הכתוב בשפה אנושית.

המחקר ישלב טכניקות מתחום הבינה המלאכותית, הלמידה הסטטיסטית, הלמידה-העמוקה והבלשנות על מנת לאפשר לחוקרים, אנליסטים ומדעני מידע בתחומי דעת שונים להגדיר למחשב את פיסות המידע המעניינות עבורם, כך שהמחשב יוכל לקרוא את הטקסטים, להבינם ברמה מספקת, לאתר את פיסות המידע המבוקשות, לחלץ את המידע מהטקסט ולארגנו בצורה השימושית להמשך המחקר.

בשונה מגישות קודמות, מחקרו של פרופ' גולדברג ישלב תהליך של ״דיאלוג״ בין החוקרים למערכת הממוחשבת, כך שהמחשב יוכל להציב לחוקרים שאלות הבהרה, ואלו מצדם יוכלו לשפר את הבנתו של המחשב בתחום הדעת הספציפי שהוא קורא כעת, ובכך לשפר את איכות החילוץ. יכולות כאלו צפויות להביא לפריצות דרך משמעותיות רבות, לא רק בתחום מדעי המחשב והבינה המלאכותית אלא בתחומי המדע בכלל.

המחלקה למדעי המחשב בבר-אילן היא מובילה עולמית בתחומי הבינה המלאכותית, למידת מכונה והבנת שפות טבעיות, ומהווה כר פורה למחקרים בתחומים האלה.