פרופ' דב-בער קוטלרמן ליד קברו של דר נסתר

פרס רוקובר היוקרתי "הפוליצר היהודי" הוענק לפרופ' דב-בער קוטלרמן מהמרכז ללימודי יידיש בבר-אילן

תאריך: 2018-07-09 שעה: 15:15

בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לתקשורת היהודית (AJPA) העניקה האגודה את הפרס ע"ש סיימון רוקובר הנחשב ל"פוליצר היהודי" בארה"ב, לפרופ' דב-בער קוטלרמן מהמרכז ללימודי יידיש בבר-אילן ולד"ר אלכסנדרה פוליאן מהאוניברסיטה הממלכתית של מוסקבה. הפרסים היוקרתיים למצוינות עיתונאית הוענקו לחוקרים בעקבות נסיעתם לאזור חוג הקוטב הצפוני וגילוי מקום קבורתו של דער נסתר, מגדולי סופרי היידיש במאה ה-20 שנאסר בתקופת סטלין ומת במחנה ה"גולאג". במהלך נדיר החליטה ועדת רוקובר לכבד את החוקרים בשני פרסים בו זמנית – פרס ראשון בקטגוריית "אנשים ואירועי השנה" ופרס שני קטגוריית "מורשת יהדות אירופה".

פרופ' דב-בער קוטלרמן מהמחלקה לספרות עם ישראל, חשף באחרונה את קברו של דר נסתר, מחשובי סופרי היידיש במאה ה-20 . הוא פרסם השנה מונוגרפיה על שנותיו האחרונות של דר נסתר תחת השם "Broken Heart / Broken Wholeness" .

במסגרת מחקרו יצא פרופ' קוטלרמן למסע בצפון הרחוק הרוסי, כדי לנסות ולאתר את קברו של הסופר, בעזרת מסמכים ארכיוניים, תכניות בית הקברות בסביבת ישוב הפועלים אבז וזיכרונות האסירים לשעבר. פרופ' קוטלרמן סייר שם יחד עם ד"ר אלכסנדרה פוליאן מהאוניברסיטה הממלכתית של מוסקבה וכמה חוקרים מקומיים. כשאיתר את הקבר הוא סימן את קברו של דר נסתר באמצעות "מצבה" זמנית בצורת מגן דוד עטוף חוטי תיל. הוועד לשימור המורשת התרבותית של רפובליקת קומי, שבשטחה נמצא הישוב אבז, קיבל מסמכים המוכיחים כי זה אכן מקום הקבורה של דר נסתר ואישר להציב מצבה קבועה לסופר הדגול.

דר נסתר ("הנסתר", או בשמו האמיתי, פנחס כהנוביץ', 1950-1884), מחשובי סופרי היידיש במאה ה-20 היה מזוהה עם התנועה הברסלבית. הוא היה קרבן למדיניות האנטישמית של סטאלין בשנות שלטונו האחרונות בברה"מ, נאסר ב- 19 בפברואר 1949 ונשפט ל- 10 שנים במחנות כפייה באשמת פעילות אנטי-סובייטית, בין השאר עקב חברותו בוועד היהודי האנטי-פשיסטי. בעקבות הידרדרות במצבו הבריאותי נשלח דר נסתר למחנה מיוחד, "גולאג" שבו נכלאו אסירים חולים ומוגבלים בישוב אבז, כ-2,200 ק"מ צפון-מזרחה ממוסקבה 7 ק"מ מחוג הקוטב הצפוני. שם, במחנה הכפייה, הוא נפטר בבית החולים של המחנה ב- 4 ביוני 1950. בניגוד לשאר סופרי היידיש מפעילי הוועד היהודי האנטי-פשיסטי שהוצאו להורג ב-12 באוגוסט 1952 ונקברו בקברי אחים במקום לא ידוע, דר נסתר נקבר בארון מתים באחד מבתי הקברות של המחנה, תחת קוד סודי.