• הכנס השנתי של עולם המוזיקה הישראלית -"מי אני? שיר ישראלי", מספר 15

תאריך: 2018-06-10 שעה: 16:18

הכנס ה-15 של עולם המוזיקה הישראלית "מי אני? שיר ישראלי" נערך על ידי המחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן בשיתוף גלי-צה"ל ויתקיים בימים ראשון ושני, 11-10 ביוני 2018. נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריה צבן, יעניק בכנס אות הוקרה על מפעל חיים למלחין, המעבד והמנצח קובי אשרת במסגרת מופע זמר חגיגי לזכרם של אהרון ורחל דהאן. בכנס יתקיימו הרצאות מרתקות במוזיקה ישראלית לצד מופעי אמנים ידועים.

יומו הראשון של הכנס יפתח ב-16:30 באירוע חגיגי לציון עשור למיזם זמרשת, שכותרתו "עוד נשובה אל ניגון עתיק". באירוע יישמעו הרצאות על שיר הערש שהיה נפוץ בימים שלפני קום המדינה, "שכב בני", אותן יישאו פרופ' מירה זכאי וסופר הילדים יהודה אטלס. הרצאה נוספת של ד"ר אורי לשמן, תעסוק בזמר העברי והשפה העתיקה-חדשה ותכלול הדגמות של מאי לשמן. את הערב יחתום מופע מוזיקלי לכבוד זמרשת, שבו יופיעו בשירים מתוך אתר זמרשת, מקהלת המחלקה למוזיקה בניצוחה של ד"ר לאה סילבר; אנסמבל תלמידי המחלקה למוזיקה בעיבודים רעננים, בניהולו של ארז סבן ובייעוץ מוזיקלי של ד"ר עטרה איזקסון; שירה בציבור בניהולה של חברת זמרשת נגה אשד; והופעה מיוחדת של ותיקי הגבעטרון.

יומו השני של הכנס יפתח בהרצאתה של המשוררת אגי משעול, שקיבלה לאחרונה תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בר-אילן. משעול תדון בשיריו של חיים גורי -  הרעות ובאב אל ואד. לאחר מכן יערכו מושבי הרצאות בנושאים מגוונים, בניהם הרצאתה של ד"ר אילנה איבצן על הקשר שבין טקסטים והלחנה, והרצאותיהן של איריס אבנר ופרופ' תמר סוברן. במושב שבהנחייתה של ללי שמר, בתה של נעמי שמר, ישתתפו פרופ' עודד זהבי שישוחח על מעמדה של נעמי שמר בזמר העברי, ויוני אילת שידון ברצח רבין במוזיקה הישראלית ובהקשר של המאורע לשניים משיריה של נעמי שמר.

במושב שיעסוק בעיקר בלשון העברית, הסלנג וההומור, יישאו הרצאות: ד"ר רוביק רוזנטל (על הסלנג), מיכל שקט ששם הרצאתה מסקרן במיוחד: "פוקה בור הכלב", הומור לשוני בזמר הישראלי, ויחתום פרופ' נסים קלדרון בהרהורים על הראפר הישראלי.

מושב ההרצאות האחרון "חלון לים התיכון" יעסוק באלבום "אפר ואבק" במלאת 30 שנה לצאתו, בהרצאה של דלית עופר, לשעבר מנהלת גלגל"צ שהיה לה חלק ביוזמה ובהתהוות של "אפר ואבק" - אחד האלבומים החשובים, המכוננים והנוגעים שנעשו בישראל, הרצאה של ד"ר ערגה הלר על הדיאלוג עם הזיכרון של שלמה ארצי, יהודה פוליקר ויעקב גלעד. ד"ר מימי חסקין תרצה על עפרה חזה במלאת 60 להולדתה, ויחתום פרופ' מיכאל וולפה בהרצאה על השיר הישראלי ברפרטואר של התזמורות המערביות והמזרחיות.

האתנחתא המוזיקלית, בהנחייתו של יורם רותם, העורך המוזיקלי הראשי של גלי צה"ל, תציין את יום הולדתו ה-90 של המלחין והיוצר רפי בן משה, שאת שיריו, ביניהם: דרך הטבק, לילה ראשון בלי אמא ועוד, ישירו יוצאי להקת חיל השריון אותם שרו גם במסגרת השירות הצבאי: גבי ברלין, שלי טימן ושוקי פורר, בליווי האקורדיאון של יוסי גרושקא.

אות ההוקרה לקובי אשרת יוענק במסגרת מופע זמר חגיגי שיחתום את הכנס לזכרם של רחל ואהרון דהאן, וישתתפו בו אילנית, חני נחמיאס, עדי צ'זארה, קובי מרימי, נוי הלפרין, מאיה רוז ולהקת חיל החינוך והנוער. מנהל מוזיקלי ומנצח: רוני וייס. את המופע תנחה ד"ר טלילה אלירם מנהלת המרכז לחקר השיר הישראלי.

פרופ' צבן, שיעניק לאשרת את הפרס, אמר: "קובי אשרת הוא מהיוצרים הפוריים שלנו, שמלחין ומעבד כבר למעלה מ-50 שנה במגוון רחב של סגנונות. קובי אשרת הוא מלודיסט בחסד עליון, מלחין פופ במובן הטוב של המילה ויוצר שיודע לפרש טקסט טוב כשהוא פוגש אותו. קובי הוא גם מעבד ומתזמר מצוין מאז שירי הרוק של תחילת הדרך. להיטים רבים (ביניהם הללויה שהוכתר כ"שיר שנת השבעים") כתב קובי ביחד עם הפזמונאית שמרית אור, שהכתירה אותו בתואר 'מלודיסט שאין שני לו'. מנגינותיו מתנגנות באוזנינו מן השמיעה הראשונה. קולו המוזיקלי ייחודי, רב-גוני ומחובר למה שקורה כאן ועכשיו וגם במקומות אחרים".

הכניסה לכל מושבי הכנס ולאירוע הסיום פתוחה לקהל הרחב ללא תשלום. הכניסה למופע המחווה לקובי אשרת למוזמנים בלבד.