אוניברסיטת אדינבורו הסקוטית מהדקת את שיתוף הפעולה עם אוניברסיטת בר-אילן | אוניברסיטת בר-אילן

• אוניברסיטת אדינבורו הסקוטית מהדקת את שיתוף הפעולה עם אוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2018-05-31 שעה: 7:25

במסגרת כנס על התרומה המדעית והחברתית של המחקר בקרב קהילות רב- לשוניות ורב- תרבותיות שיתקיים בבר-אילן בימים שני, שלישי ורביעי (4-6.6) יפתח הסניף הישראלי הראשון והיחיד מסוגו בארץ של Bilingualism Matters באוניברסיטת בר- אילן. הפתיחה הרשמית תתקיים ביום שלישי (5.6) בהשתתפות סגנית הנשיא למחקר, פרופ' שולמית מיכאלי, ומייסדת הרשת המגיעה מאוניברסיטת אדינבורו, פרופ' אנטונלה סורצ'י.

פתיחת הסניף תאפשר לחוקרים ישראליים להגדיל את שיתוף הפעולה עם מדענים בכל העולם. לצד הסניף הישראלי קיימים 18 סניפים הפזורים ב- 11 מדינות ברחבי אירופה וארה"ב המנוהלים על ידי צוותים בינלאומיים כאשר המטה המרכזי נמצא באוניברסיטת אדינבורו. בראש המרכז לדו לשוניות באוניברסיטת אדינבורו עומדת פרופ' אנטונלה סורצ'י שגם ייסדה את המרכז במטרה לחזק את שיתופי הפעולה הבין תרבותיים בשפה, לקדם את המחקר בתחום ולסייע לקהילות לקבל החלטות מושכלות המבוססות על מסקנות מדעיות.

מהי דו-לשוניות או רב- לשוניות ועל רב-תרבותיות ?

בקהילות רב לשוניות אנשים שמדברים שפות שונות ומגיעים מתרבויות שונות. בחברה בישראל, יש ייצוג רב לקהילות השונות. ישנם דוברי אנגלית. ישנם יוצאי אתיופיה. ישנם יוצאי בריה"מ לשעבר ועולים מצרפת ודרום אמריקה ועוד ועוד. יש ביניהם חילוניים, דתיים לאומיים וחרדים. אבל התרבות ממנה באו לחברה הישראלית מחברת ביניהם ומהווה חלק מזהותם החדשה. כולם חולקים את השימוש בשתי שפות (לפחות) כשאחת מהן היא העברית. כולם חיים בין שתי תרבויות זו ממנה באו והתרבות שאימצו לאחר ההגירה. רב לשוניות קיימת גם בחברה הערבית, ויש לכך מורכבות מיוחדת כמיעוט הדובר ומחונך בשפתו ורוכש את שפת הרוב במערכת החינוך. מבחינה תרבותית גם הם קהילה רב תרבותית. המגוון הרב תרבותי בחברה הישראלית בא לידי ביטויי בבר אילן כמיקרוקוסמוס של החברה הישראלית, בשלל הסטודנטים והסגל האקדמי.

פתיחת הסניף הישראלי התאפשרה בעקבות עבודה מאומצת של חוקרי בר-אילן (וביניהם דר' כרמית אלטמן מבית הספר לחינוך ופרופ' שרון ערמון-לוטם מהמחלקה לבלשנות וספרות אנגלית) עם אנשי הארגון העולמי. הקמת הסניף בבר-אילן מהווה הכרה במובילות של האוניברסיטה בחקר הדו-לשוניות ורב-לשוניות ובשיתופי הפעולה הנרחבים של חוקרים מבר אילן עם אוניברסיטאות שונות במהלך שנים. פתיחת הסניף בבר אילן תסייע בהידוק הקשר בין חוקרי האוניברסיטה לבין הקהילות הרב לשוניות והרב תרבותיות השונות מחד ותספק בסיס מחקרי לפעולות המעודדות רב לשוניות ורב תרבותיות בקמפוס, ברוח נאום ארבעת השבטים של נשיאנו.

הקמת הסניף הישראלי Bilingualism Matters תתרום לפיתוח הזדמנויות נוספות לשיתוף פעולה מחקרי בין חוקרים בארץ בכלל ובבר-אילן בפרט לבין מוסדות אקדמיים מובילים בעולם, כאשר ברבעון האחרון בלבד כבר הוגשו שתי הצעות משותפות עם חוקרים הפעילים במרכז למענקי מחקר העוסקים ברב לשוניות.

במסגרת פתיחת המרכז יוצג בכנס לראשונה מחקר שנעשה בבר- אילן במסגרת קבוצות המחקר הרב תחומיות שנתמכות ע"י הרקטור ועוסק בנקודת המבט של סטודנטים בקמפוס רב-תרבותי ורב-לשוני ששונים בשפתם, בתרבותם ובזהותם. מחקר חדשני נוסף של החוקרת ד"ר נטליה מאיר, (שזכתה לאחרונה בפרס אלון היוקרתי ונערך בשיתוף עם דר' רמה נובוגרודסקי מאוניברסיטת חיפה), יציג ממצאים על השפעות האוטיזם והדו-לשוניות על תאוריית המיינד ועל השפות השונות. במהלך הפתיחה החגיגית יתקיים פאנל שישקף את הקשרים של בר-אילן עם קהילות רב לשוניות ורב תרבותיות שונות. הכנס העוסק בתרומה המדעית והחברתית של המחקר בקהילות רב לשוניות ורב תרבותיות יתקיים בבר אילן בין ה- 4 ל- 6 ביוני.

מצ"ב קישור לתכנית הכנס