האקדמיה חוגגת מצויינות בהוראה: 19 מרצים מצטיינים לשנת תשעח | אוניברסיטת בר-אילן

ראשי האוניברסיטה והמרצים המצטיינים לשנת תשע"ח

האקדמיה חוגגת מצויינות בהוראה: 19 מרצים מצטיינים לשנת תשע"ח

תאריך: 2018-05-30 שעה: 12:27

טקס "מרצים מצטיינים" לשנה"ל תשע"ח התקיים השבוע זו השנה העשירית. 19 המרצים נבחרו על ידי ועדה המורכבת ברובה ממרצים מצטיינים משנים קודמות. המצטיינים קיבלו את הציונים הגבוהים ביותר בהערכות הסטודנטים ואת המלצות הדיקנים וראשי המחלקות על איכות הוראה גבוהה במיוחד. כמו כן שתי מחלקות זכו לתעודות הצטיינות – המחלקה לפיזיקה והמחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו, וארבע זכו בציון לשבח: המחלקה למוזיקה, המחלקה לתרגום, המחלקה לקרימינולוגיה וביה"ס לעבודה סוציאלית.

אלה הם 19 המרצים המצטיינים: ד"ר אמיתי אוברמן (הפקולטה לרפואה); ד"ר ז'אנה בורשטיין-פלדמן (היחידה לאנגלית כשפה זרה); ד"ר יוסי בן-ציון (המחלקה לפיזיקה); ד"ר ברוך ברזל (המחלקה למתמטיקה); ד"ר איזבל דותן (המחלקה לתרבות צרפת); מר חיים ויסמן (המחלקה לפיסיקה); פרופ' ירדן טשיל (המחלקה לכימיה); ד"ר שי כהן (המחלקה למוזיקה); ד"ר ניר מדג'ר (ביה"ס לחינוך); ד"ר צחי מילר (המחלקה ללימודי מידע); ד"ר ענבל מלמד טרץ (הפקולטה לרפואה); ד"ר מירב משאלי-רם (המחלקה למדעי המדינה); פרופ' אדם סילברשטיין (המחלקה למזה"ת); מר עופרי קידר (המחלקה למדעי המחשב); ד"ר דברה קפלן (המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו); ד"ר צוריאל ראשי (ביה"ס לתקשורת); ד"ר שי שטרן (הפקולטה למשפטים); פרופ' נדב שנרב (המחלקה לפיזיקה); ד"ר בועז שפיגל (ביה"ס ללימודי יסוד ביהדות)

פרופ' אמנון אלבק, סגן הרקטור, הנחה את הטקס, ואמר: "ההוקרה היא לאדם שהולך עם ערכיו גם כשהלחצים מסביב, שכרוכים בקידום האקדמי אינם פשוטים". פרופ' אלבק התייחס בדבריו לקידום ההוראה באוניברסיטה ואמר: "לשכת הרקטור ולשכת סגן הרקטור עושים מאמצים גדולים לקידום ההוראה ומעודדים שימוש באמצעי הוראה חדשניים ע"י "המרכז לקידום הוראה" והעומדת בראשו, ד"ר קרן גולדפארד". פרופ' אלבק הוסיף ואמר "אוניברסיטת בר-אילן זכתה במקום הראשון בין האוניברסיטאות ביחס המרצים לסטודנטים, טיב ההוראה ואופי קביעת הציונים,  בסקר שערכו כלל הסטודנטים בארץ".

פרופ' אלבק הדגיש את המרצים המצטיינים המשתתפים בטקס פעם שניה ושלישית, בהם ד"ר יוסי בן-ציון שזכה ב-2009 מרצה מצטיין, ב-2010 בפרס וולף לדוקטורנטים מצטיינים, ב-2014 מרצה מצטיין, ב-2016 נבחר לאחד מבין 57 המרצים האהובים ביותר בישראל. ד"ר צוריאל ראשי מביה"ס לתקשורת נבחר השנה לאחד המרצים ״מעוררי השראה״ בסקר התאחדות הסטודנטים הארצית 2018. פרופ' ירדן טשיל וד"ר מירב משאלי-רם קיבלו גם בשנת 2009 אות המרצה המצטיין.

נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריה צבן, אמר בטקס: "כמרצים אנו מלמדים ולצד זה גם מעבירים לסטודנטים מחשבה, ביקורת, אנרגיות וגם דרך איך ליזום, ליצור ולבקר. זהו לב ליבה של ההוראה באוניברסיטה. יש פה מערכת פידבק לפניה כדי להיות חוקר טוב צריך להצטיין בהוראה ולהפך, המרצים המצטיינים הם בטח גם חוקרים טובים. התוכנית שאנו מובילים נשענת על מספר אדנים, וביניהם הוראה מתקדמת, שעומדת גם על החיבור לשיטות ההוראה והכלים של המאה ה-21. עם זאת, מרצים מצטיינים הם לב העניין. אתם מצאתם את הדרך ללבם ולדעתם ולחכמתם של הסטודנטים. בשנים הקרובות נפתח בפניכם דרכים נוספות וכלים לעלות מדרגה נוספת כמובילי הקמפוס בהוראה, כי אלו הפנים שלנו. אני רוצה לברך אתכם ולאחל הצלחה רבה, ואין לי ספק שכך יהיה".

רקטור האוניברסיטה, פרופ' מרים פאוסט, אמרה שהסטודנטים בכיתה שונים זה מזה, והיכולת של המרצה לדבר אל כל אחד מהם - לא פשוטה. כשמרצה "מגיע" לסטודנט ומבין אותו זו הוראה מצויינת. "לא בכדי אומרים 'מורה טוב הוא מורה לחיים' וכשאתה נותן, אתה לא תמיד יודע אם הסטודנט קיבל, ואם הסטודנט אומר שקיבל והגעת אליו, זו ההוראה המצויינת שעליה אתם מקבלים היום פרס".

ד"ר מירב משאלי-רם נשאה דברים בשם המרצים המצטיינים: "מה ניתן ללמוד ממשובי הסטודנטים על דמות המרצה המצטיין? ישנה סברה שסטודנטים מעניקים משובים חיוביים למרצים שמורידים את הדרישות בקורס... ומעלים את הציונים. אלא שהמרצה המצטיין, והמשובים שמתקבלים מהסטודנטים שלו, מלמדים שאפשר אחרת - אפשר לשמור על רמה אקדמית גבוהה, לרתום את הסטודנטים ללמידה ואף לזכות להערכה.

הסטודנטים יודעים להעריך מנהיגות – הם מכבדים מרצה שמוביל את הכתה ועם זאת מדבר אל הסטודנטים בגובה העיניים, נותן להם תחושת ערך, אמתית; הסטודנטים מעריכים להט וחדוות הוראה שמעוררים בהם סקרנות ורצון לדעת; הסטודנטים מעריכים במיוחד מקצוענות, הכוללת ידענות, כמו גם השקעה מצד המרצה שמכין את עצמו לקראת כל שיעור, שולט בחומר ומתעדכן בהתמדה; הסטודנטים מציינים לטובה מתודת הוראה מאורגנת וברורה, אך גם יצירתית ומגוונת; ולבסוף, הסטודנטים לומדים ברצון בכתה שיש בה אווירה טובה, בה המרצה קשוב לתלמידיו ומאתגר אותם, וגם מחייך אליהם... לפעמים. אני מודה בשם עמיתיי המרצים על ההכרה וההוקרה שניתנות לנו על ההצטיינות בהוראה. נראה שאת הגמול האמתי נקבל מהסטודנטים, כאשר נתברך בהצלחתם".

המרצים המצטיינים השתתפו בסרט שהופק לכבוד הטקס וסיפרו על חוויה מיוחדת בקורס שלימדו.  הסרט הופק ביחידה לטלוויזיה ולמולטימדיה של הפקולטה למדעי החברה (מנהל: אמיר בן-דוד, עורכת: מיכל שמולי, גרפיקה: חגית וינברג).