הרב ישראל מאיר לאו הוא חתן 'פרס שומר ציון' לשנת תשעח | אוניברסיטת בר-אילן

• מימין: פרופ' צבן, הרב לאו, אינגבורג ואיירה רנרט

הרב ישראל מאיר לאו הוא חתן 'פרס שומר ציון' לשנת תשע"ח

תאריך: 2018-05-24 שעה: 15:31

פרס "שומר-ציון" של מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים באוניברסיטת בר-אילן הוענק השבוע לרב הראשי לישראל לשעבר, יו"ר מועצת יד ושם וחתן פרס ישראל ודוקטור לשם כבוד מבר-אילן, הרב ישראל מאיר לאו. באירוע שהתקיים במלון המלך דויד בירושלים נכחו בני משפחתו, חבריו הקרובים והנהלת האוניברסיטה.

נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריה צבן, בירך את הרב לאו ואמר: "הרב לאו הוא דוגמא ומופת להתמדה ולנחישות. המסע האישי שלו מבוכנוולד לכסא הרב הראשי לישראל מראה על אשיותו ועל הצלחתו להפוך את ערכיו למציאות. הרב לאו ראוי ביותר לקבל את פרס שומר ציון, שהשנה חוגג את שנתו ה-22, ובמיוחד כשמדינת ישראל חוגגת 70 שנה להיווסדה ולעצמאותו של העם היהודי בארצו". ולבני הזוג, איירה ואינגבורג רנרט, הודה פרופ' צבן על נדיבותם הרבה בהקמתו של 'המרכז לחקר ירושלים ע"ש אינגבורג רנרט' במחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה,  לפני 22 שנים, ועל שהעניקו את הפרס לשורת אישים, בהם פרופ' אלי ויזל, החוקרים פרופ' מרטין גילברט ופרופ' רות רוסקיס וייס, הסופרים הרמן ווק וסינתיה אוזיק, איש הרוח ארתור כהן והעיתונאים א"מ רוזנטל, צ'ארלס קרוטהאמר וויליאם סאפייר וד"ר דניאל פייפס".

ראש מרכז רנרט ללימודי ירושלים, פרופ' יהושע שוורץ, ציין בנימוקי הפרס כי "כאסיר משוחרר מבוכנוואלד, הרב לאו תואר כ'זוג עיניים חיות המתבוננות מבין המתים', הרב לאו היה ילד בן שמונה שהתוודע כי אינו יכול לבכות ולא לצחוק. בארץ ישראל הוא הפך לאיש של חלומות רבים, בעל חזון שהביא ומביא את המסר של התורה ואת אהבת התורה ליהודים ברחבי העולם".

ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, אמר: "בני הזוג איירה ואינגבורג רנרט הם סמל בעשייתם ובמחוייבותם לירושלים. ירושלים היא עיר שעוברת רנסנס והיא פורחת ומשגשגת, והזוג רנרט הם מהאנשים הנפלאים שפועלים למען ירושלים בלב גדול".

הרב לאו בקש להודות על הפרס, ואמר שמכל הפרסים שקיבל, הרי שהוא ראוי לפרס שומר ציון. "הפרס מגיע לי ב-100 אחוז. פעמיים הוצעה לי משרת רב ראשי באנגליה ובאנטוורפן. פעמיים סירבתי להצעות המכובדות, כי לא עזבתי את אירופה כדי לחזור אליה אי פעם. ולכן הפרס מגיע לי כי אני שומר על ציון וזה חובתי וחובתו של כל יהודי. בתוך כל מה שמפלג אותנו, הרי שהצורך לשמור עלינו הוא דבר מלכד ומאחד".

הרב לאו נשא הרצאה מיוחדת "משואה לתחייה: הרהורים ומסקנות לגבי אירועים דרמטיים והיסטוריים". וסיפר על חייו השזורים בתקומתו של העם היהודי.

הרב לאו נולד בשנת 1937 בפיוטרקוב שבפולין, נצר למשפחת רבנית ידועה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא הופרד מהוריו על ידי הנאצים ונשלח למחנה המוות בוכנוואלד. הוא שוחרר משם על ידי בעלות הברית (1945), לאחר שניצל על ידי אחיו נפתלי. אביו, הרב משה חיים לאו, הרב הראשי האחרון של פיוטרקוב, נהרג בטרבלינקה ואמו ברוונסבריק. הרב לאו עלה ארצה בשנת 1945 ולמד בישיבת "קול תורה "בירושלים, בישיבת "כנסת חזקיה" בזיכרון יעקב ובישיבת "פונוביץ" בבני ברק. הוא הוסמך לרבנות בשנת 1960 ומאז פעל בקריירה ארוכה ויוקרתית ברבנות. הוא היה רב הקהילה ב"אור תורה" וב"תפארת צבי" בצפון תל אביב. מאוחר יותר הוא היה הרב האזורי של צפון תל אביב, הרב הראשי של נתניה (1979), חבר מועצת הרבנים הראשית (1983), הרב הראשי של תל-אביב-יפו (1988) והרב הראשי של מדינת ישראל (2003-1993). ב-2005 הוא מונה לרב הראשי של תל-אביב-יפו עד 2017.

הרב לאו פרסם מאמרים וספרים רבים כגון "יהדות": "הלכה ליהדות מעשית", "יחל ישראל": שאולות ותשובות (3 כרכים), "יהדות הלכה למעשה" ו"הנחת יסוד: 100 מושגים ביהדות".  ב-2005, ביום השנה ה-60 לשחרורו של בוכנוואלד, הוא פרסם את הספר "אל תשלח ידך אל הנער" (על חוויות השואה שלו, על ההתבגרות בישראל ועל השפעת ילדותו חוויות על דרך חייו כמנהיג ורב. בשנת 2008 הוא מונה ליו"ר מועצת יד ושם. הרב לאו זכה בפרסים רבים, ביניהם פרס ישראל על מפעל חיים תשס"ה (2005), פרס הרב קוק לספרות תורנית תשנ"ד (1994), אות לגיון הכבוד על ידי ניקולא סרקוזי לקבוצה של שמונה ניצולי שואה ובהם הרב לאו (אפריל 2011), תואר דוקטור לשם כבוד של אוניברסיטת בר-אילן (2005) ועיטור נשיא מדינת ישראל (2014).

זו השנה ה-22 שפרס שומר ציון ניתן מטעם מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים. הפרס נועד לחלוק כבוד לאנשים ולגופים הפועלים להנצחתה של ירושלים ולחיזוקה. מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים נוסד בשנת 1995 ופועל בחסות המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) בפקולטה למדעי היהדות של אוניברסיטת בר-אילן. המרכז, בראשותו של פרופ' יהושע שוורץ, עוסק בחקר ירושלים מכל היבטיו, מהעת העתיקה ועד לימינו אנו. בין הפעילויות הרבות הקשורות בחקר ירושלים בהן מעורב המרכז ניתן לציין את הכנס השנתי בנושא "חידושים בחקר ירושלים", שהפך לבמה המרכזית להצגת מחקרים הקשורים בירושלים. בכנס מוצגות בדרך כלל כעשרים הרצאות ומגיעים אליו מאות משתתפים. המחקרים המוצגים בכנס מתפרסמים כמאמרים בקובץ "חידושים בחקר ירושלים". כן מפרסם המרכז כתב עת, "ירושלים ארץ-ישראל", וספרים רבים.