• מימין: פרופ' מרים פאוסט, ד"ר דורית למברגר, ד"ר מיכל בן נפתלי, פרופ' שמעון אדף

קבוצת המחקר 'יצוגי מציאות ודמיון בספרות' קיימה כנס באוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2018-05-23 שעה: 11:23

לשכת הרקטור וקבוצת המחקר 'יצוגי מציאות ודימיון בספרות' קיימו כנס בין-תחומי ובין-אוניברסיטאי בנושא 'המציאות והדמיון בספרות'. בין המשתתפים היו הסופר פרופ' שמעון אדף מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב והסופרת ד"ר מיכל בן נפתלי מאוניברסיטת תל-אביב. את קבוצת המחקר הקימה רקטור האוניברסיטה פרופ' מרים פאוסט בניהלם של ד"ר פיני איפרגן מהמחלקה לפילוסופיה וד"ר דורית למברגר מהתכנית לפרשנות ותרבות בבר-אילן. בין המשתתפים היו הסופר פרופ' שמעון אדף מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב והסופרת ד"ר מיכל בן נפתלי מאוניברסיטת תל-אביב.

פרופ' פאוסט אמרה כי מטרתו של הכנס היא להפגיש חוקרים מדיסציפלינות שונות המתעניינים בשאלות דומות ושלעיתים אינם מכירים זה את זה. פרופ' פאוסט רואה חשיבות גדולה במחקר בינתחומי המאפשר לחוקרים עם פרספקטיבות שונות ליצור דיאלוג שיש בו פוטנציאל גדול ליצירתיות וחדשנות. "אמנם הכנס עוסק בייצוגי מציאות ודמיון בספרות, ורוב החוקרים המשתתפים בו הם מתחומי מדעי הרוח והחברה. אבל במחקרים הנערכים במעבדת 'מוח ושפה' שאני עומדת בראשה, עוסקים גם כן בשאלות הנוגעות למערכות מוחיות המעורבות בעיבוד של מציאות ודמיון - וזאת בעיקר בהקשר של חשיבה יצירתית, כך שאני מקווה שבעתיד הלא רחוק נראה התרחבות של הדיאלוגים הבינתחומיים לתחומים מדעיים הרחוקים עוד יותר זה מזה".

ד"ר דורית למברגר, יוזמת הכנס העוסקת בחקר השפה בספרות ובפסיכואנליזה, אמרה כי "תפיסת הספרות עברה גילגולים ושינויים במחשבה המערבית ומילאה פונקציות תרבותיות שונות. אולם, החל מהמחצית השנייה של המאה העשרים, השתנתה התפיסה באופן משמעותי. היא הופכת להיות הפריזמה שדרכה נבחנת המציאות ובה מתבררות שאלות של זהות. הספרות אינה רק מתארת מציאות או יוצרת מציאות בדיונית, אלא כוללת מרכיב של הערכה נורמטיבית של בחינת המציאות."

ד"ר למברגר הסבירה כי  "במחקר בן-זמננו קיימת מגמה בולטת של התמקדות והתמחות המערערת על הלגיטימיות להציע תמונת עולם שלמה. כנגד מגמה זו ישנם ניסיונות ליצור שיח בין התמחויות שונות, לא רק לצורך הפריה הדדית, אלא גם כדי לנסות ליצור תמונה אינטגרטיבית שלמה היכולה להיווצר רק באמצעות שיח רחב והוליסטי בין חוקרים מדיסציפלינות שונות".

פרופ' אד גרינשטיין, ראש התכנית לפרשנות ותרבות באוניברסיטת בר-אילן, אמר שהכנס מסכם שנה של מפגשים פוריים במיוחד של קבוצות מחקר רבות  שבהם מספר חברי סגל ממחלקות שונות  שנהנות מתמיכת הרקטור.  "העיסוק בשאלות של מציאות ודמיון בספרות הוא עתיק יומין, כך למשל בתלמוד יש ויכוח, האם דמותו של איוב הייתה במציאות או רק בדמיון. אך כידוע, בני אדם כדמותו של איוב, הסובלים על לא עוול בכפם, מצויים בכל זמן ובכל מקום".

עוד השתתפו בכנס: פרופ' תמר וולף-מונזון וד"ר קלאודיה רוזנצווייג-קופפר מהמחלקה לספרות עם ישראל, ד"ר יעקב משטי וד"ר מיכל בן חורין מהמחלקה לספרות משווה, ד"ר פיני איפרגן ופרופ' אוהד נחתומי מהמחלקה לפילוסופיה, , פרופ' רוני מירון וד"ר חזקי שוהם מהתכנית ללימודי פרשנות ותרבות, פרופ' יעל שמש מהמחלקה לתנ"ך, ד"ר ענבל רשף, פרופ' ניצה בן-דב מאוניברסיטת חיפה, ד"ר תמי יגורי מהמכללה האקדמית לחברה ואמנות, ד"ר טליה סוצקובר מאוניברסיטת תל-אביב.