פרופ' בועז זיסו גילה גולגולת אדם חתוכה ועצמות כף יד - לדעת צוות החוקרים מדובר בעדות הארכיאולוגית לנקמת הדם הקדומה ביותר | אוניברסיטת בר-אילן

• מימין: ד

מימין: ד"ר חיים כהן, פרופ' בועז זיסו וד"ר יוסי נגר

תאריך: 2018-05-16 שעה: 16:00

פרופ' בועז זיסו מהמחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) באוניברסיטת בר-אילן גילה בסקר ארכיאולוגי שנעשה במערה בהרי ירושלים, גולגולת אדם ועצמות כף יד, אשר תוארכו כשייכות  למאות העשירית והאחת עשרה לספירה.

לדעת החוקרים מדובר בעדות הארכיאולוגית הקדומה ביותר לנקמת דם בעת העתיקה- כך נחשף במחקר המשותף לרשות העתיקות, אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת תל אביב.

המחקר יוצג לראשונה בקונגרס הארכיאולוגי ה-44 שיתקיים ביום ה' הקרוב ג' בסיון (17 במאי) באוניברסיטת בן גוריון בשיתוף עם רשות העתיקות והחברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה.

עצמות הגולגולת  זוהו על ידי ד"ר יוסי נגר, אנתרופולוג רשות העתיקות וע"י ד"ר חיים כהן מהמרכז הלאומי לרפואה משפטית ומאוניברסיטת תל אביב, ולטענת החוקרים הן נמצאו כשייכות לגבר שגילו מוערך כבן  25–40 שנה בזמן הירצחו.

לדברי החוקרים  בכיפת הגולגולת ניתן להבחין בשתי פגיעות טראומטיות שהחלימו המשמשות כעדות לאירועים אלימים קודמים להם היה שותף הנרצח. כמו כן, ניתן להבחין בחתך שנגרם סמוך לזמן המוות, ובמכת חרב קטלנית אשר גרמה למותו הוודאי והמיידי.  עוד מוסיפים החוקרים כי בדיקה מורפולוגית של הגולגולת, מלמדת על דמיון רב לאוכלוסייה הבדואית המקומית, שנהגה, ככל הנראה, במסורת של נקמת דם עוד מהתקופה שלפני התמסדות האסלאם. החוקרים מסבירים כי הדבר מתיישב עם הידע ההיסטורי, לפיו בתקופה הנדונה – לפני כ-1000 שנה, אזור הרי ירושלים יושב ע"י אוכלוסייה בדואית שהגיעה לכאן מירדן ומצפון ערב.

עוד ציינו החוקרים כי טקסט מתחילת המאה ה-20 מספר על מקרה של נקמה אשר במהלכו הציג הרוצח בפני בני משפחתו את הגולגולת ואת כף יד ימינו של הנרצח, וזאת כדי להוכיח את ביצוע המצווה- נקמת הדם.

החוקרים מסכמים כי מדובר באותם חלקי גופה  אשר נתגלו במקרה הנוכחי, ומאחר שמדובר באדם שהסתבך בעבר באלימות עד שמצא את מותו במכת חרב קטלנית - ניתן להסיק שנמצאה העדות הארכיאולוגית הקדומה ביותר לנקמת דם.

כתבות פורסמו באתרים YNET, ישראל היום, מקור ראשון ו-NEWS1.