לציון עשור לפעילות תכנית דנגור של הפקולטה למדעי הרוח: ערב גאלה חגיגי בנושא נשים ומהפכה | אוניברסיטת בר-אילן

• מתוך תערוכת התמונות:

מתוך תערוכת התמונות: "נשים, חוקים ומה שביניהם"

לציון עשור לפעילות תכנית דנגור של הפקולטה למדעי הרוח: ערב גאלה חגיגי בנושא "נשים ומהפכה"

תאריך: 2018-05-16 שעה: 13:53

מאות אורחים הגיעו לערב גאלה חגיגי לציון עשור לפעילות התכנית למונותאיזם אוניברסלי ע"ש סר נעים דנגור, של הפקולטה למדעי הרוח שהתקיים בבניין המוזיקה בבר-אילן. הערב, שהוקדש כולו למשפחת דנגור ולקהילה היהודית הבגדדית, כלל ארוע פתיחת תערוכת צילומים, הרצאות והופעת אומנית אורחת.

תערוכת התמונות: "נשים, חוקים ומה שביניהם" מציגה את סיפורן של הנשים היהודיות בבגדד במאה שנים אחרונות. התערוכה מעבירה את הצופה במסע מרתק בזמן, מסוף המאה 19 דרך אירועי הפרהוד (הפרעות) ועד הקמת המחתרת הציונית בבגדד וערב העלייה ארצה. "התערוכה מציגה את המהפכה התרבותית דרך מהפכת הלבוש של הנשים היהודיות הבגדדיות," מסבירה אוצרת התערוכה, אורלי בחר-לוי ממוזאון יהדות בבל, "מן הלבוש המוסלמי המסורתי דרך השפעות הכיבוש הבריטי ומיטב המחלצות של אירופה בשנות ה-20, ואחריה, את בגדי החאקי ומכנסים וחולצה המזוהים עם החלוצים, המציינים את המעורבות הפעילה של הנשים במחתרת הציונית".

נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריה צבן, כיבד את האירוע בנוכחותו. פרופ'  צבן מלווה את התכנית מזה ארבע שנים, עוד במסגרת תפקידו הקודם כסגן הנשיא למחקר. ד"ר דניאלה גורביץ, העומדת בראש התוכנית והכוח המניע שמאחורי האירוע כולו,  הודתה לפרופ' צבן, ואמרה: "פרופ' צבן הוא אחד הגורמים המובילים לצמיחתה ולהפיכתה המיועדת של 'התכנית למונותאיזם אוניברסלי ע"ש נעים דנגור' למרכז.

בכנס שהתקיים לצד פתיחת התערוכה, הציגו כמה מהנשים המרכזיות המלוות את הפרויקט, הגב' עליזה דיין-חממה, מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל באור יהודה, שותפה ליוזמה של ד"ר דניאלה גורביץ וכן ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן שתמך ביוזמה וליווה את הפעילות ובדבריו ציין את מחוייבות מרכז דהאן לקהילה היהודית הבגדדית והיוזמות העתידיות המשותפות המתוכננות לשנהל הבאה. עוד נשאו דברים אוצרת התערוכה אורלי בחר-לוי. אחריה נשאה דברים ציונית פתאל-קופרווסר, סא"ל במילואים,  בהרצאה מרתקת אודות המסע האישי שלה במנהרת הזמן לבגדאד, כבת ליוצאי עירק ובעקבות המחקר המקיף שערכה כהכנה לרומן הביכורים המצוין פרי עטה:  "התמונות שעל הקיר", וסיכמה את דבריה ואמרה: "הרומן חיבר אותי לשורשיי היהודיים, העצים אותי כאישה דרך חוכמתן של הסבתות והאמהות שלנו, אף על פי שהן היו מוחלשות בחברה המסורתית של אז, והביא אותי כאדם לבנות גשרים תרבותיים בינינו לבין אינטלקטואלים בעיראק של היום, מתוך תקוה להביא לשינוי לטובה באזורנו. אני בטוחה שנוריה [גיבורת הרומאן] ביחד עם הסבתות שלנו, שנולדו בסוף המאה ה-19 בעיראק, מגחכות מלמעלה על אותו מורה מכי"ח [שאודותיו סיפרה בהרצאתה], שכתב עליהן בלעג: "...הן גדלות כמו שצומחים וגדלים אלפי היצורים האלה שהטבע מנע מהם את מתנת הדיבור... ואם יבדקו את מוחן, ימצאו שבלוטת האמונה הטפלה תופסת חצי מוח."

חתמה את המושב השחקנית והקומיקאית המוכשרת ורבת הפרצופים ענת אביעד, שהציגה בהומור את דמותה המשעשעת והחכמה של העולה החדשה נעימה סומך.

התערוכה, שהועברה לאוניברסיטה ממוזיאון מורשת יהדות בבל,  תוצג בלובי בניין מוסיקה (1005) עד סוף שנת הלימודים הנוכחית, יוני 2018.