• שורה עליונה: פרופ' יונתן גרוסמן, ד

שורה עליונה: פרופ' יונתן גרוסמן, ד"ר טובה גנזל וד"ר ליאור גוטליב. שורה תחתונה משמאל: פרופ' ארי זיבוטפסקי, הרב ארי קאהן וד"ר חנה טננבאום

מרצים מבר-אילן נשאו הרצאות בקרב קהילות יהודיות בחו"ל מטעם תנועת המזרחי העולמית בסימן 70 שנה להיווסדה של מדינת ישראל

תאריך: 2018-05-16 שעה: 13:50

תנועת המזרחי העולמית יזמה פרוייקט מיוחד בסימן חגיגות  ה- 70 להיווסדה של מדינת ישראל. במסגרת הפרוייקט כ70 מרצים מישראל נבחרו ע"י תנועת המזרחי העולמית להרצות בפני 70 קהילות יהודיות בחו"ל.

ארבעה מרצים ושתי מרצות מאוניברסיטת בר-אילן נבחרו להשתתף בפרוייקט היוקרתי: פרופ' ארי זיבוטפסקי ממרכז גונדה לחקר המוח, הרב ארי קאהן מנהל התכנית החד שנתית לתלמידי חו"ל ומלמד גם במדרשה, ד"ר  טובה גנזל ראש המדרשה, פרופ' יונתן גרוסמן  מהמחלקה לתנ"ך, פרופ' ליאור גוטליב מהמחלקה לתנ"ך וד"ר חנה טננבאום מהמדרשה. לפני נסיעתם של  המרצים לחו"ל נערך מפגש מקדים במשכן הכנסת .

פרופ' ארי זיבוטפסקי נשא מספר הרצאות בבית הכנסתYoung Israel of Oceansideבעיר אושנסייד שבניו-יורק. הרצאותיו של פרופ' זיבוטפסקי עסקו בייחודה של ירושלים ובשימור מסורות של כשרות בעלי חיים ביהדות- בעידן של קיבוץ גלויות. פרופ' זיבוטפסקי ציין: "היוזמה המבורכת מחזקת  את הקשר בין יהודי ארה"ב לתורת ארץ ישראל, במיוחד בקהילות שכבר יש להם קשר לציונות הדתית". והוסיף: "העובדה כי חברי הקהילות היהודיות שולחות את ילדיהם ללמוד בישראל  תורמת  להעמקת הקשר בין הקהילות היהודיות שבארה"ב  לבין ישראל ".

הרב ארי קאהן הוזמן להרצות בקהילת 'בית תורה' בניו יורק ובקהילות: בלמונט, סטנמור ובבית הכנסת קינלוס שבלונדון. הרצאותיו של הרב קאהן שעלה לישראל בשנת תשמ"ד (1984) עסקו: במנהיגותו הדתית לאומית של רבי עקיבא, ביהדות ממבט מאקרו ובדמותו של חוני המעגל  הרב קאהן אמר :" ישנה חשיבות רבה בהשמעת הקול הציוני-דתי ובפרט את קולה של אוניברסיטת בר-אילן כמוסד הדגל של הציונות הדתית הישראלית". הרב קאהן הוסיף : "הפצת תורת ארץ ישראל בקהילות יהודיות בתפוצות מחזקת את הקשר שלי עם תלמידיי לשעבר אשר חזרו לארצות מוצאם, ולמרות זאת צמאים לקשר אישי ורוחני תוך חיזוק הלאומיות היהודית בכל מקום שהם".

ד"ר טובה גנזל נשאה הרצאות בקהילת בורהמווד בלונדון ובבית הכנסת קינלוס שבלונדון. הרצאותיה של ד"ר גנזל עסקו במגוון נושאים, בהם: המהלך שבין ימי ספירת העומר ליום העצמאות וליום ירושלים, השילוב המאתגר של מדינה יהודית ודמוקרטית  והרצאה מיוחדת עסקה במידת החיוב לאמירת האמת לחולה אודות מצבו הבריאותי. ד"ר גנזל אמרה: "שמחתי להיות שותפה לשיח הציוני -דתי ההולך ומתבסס ברחבי אירופה בהובלת תנועת המזרחי בשנים האחרונות". ד"ר גנזל הוסיפה: "הזיקה העמוקה של יהודים באנגליה לנעשה בישראל היא הזדמנות נפלאה ללמוד על עצמינו ועל יהדות התפוצות ולהעמיק את הקשרים בין הקהילות".

פרופ' יונתן גרוסמן נשא הרצאות בקרב קהילת עץ חיים בקווינס שבניו-יורק. הרצאותיו של פרופ' גרוסמן עסקו בתפיסה המקראית אודות שותפות האדם בתהליך ההיסטורי והדרישה הנרמזת לאורך סיפורים מקראיים- ללקיחת אחריות ולנקיטת יוזמה-  לצד האמונה בהשגחת ה'. פרופ' גרוסמן ציין: "הקשר שבין יהודי התפוצות למדינת ישראל הוא קשר יקר  בעל חשיבות עליונה ויש להשקיע בפיתוחו ובמאמצים לשמרו".

ד"ר ליאור גוטליב הוזמן להרצות בקהילת EDOS (East Denver Orthodox Synagogue) שבעיר דנוור שבקולרדו. הרצאותיו  של ד"ר גוטליב נסובו על הקשר בין הערכים שעליהם קמה האומה האמריקאית  לבין ערכי עם ישראל מימי התנ"ך ועד היום. ד"ר גוטליב אמר: "אוניברסיטת בר-אילן ממשיכה לייצג בטבעיות את השילוב בין מדע וערכים ומהווה גשר בין מדינת ישראל לבין הקהילות היהודיות בכל העולם".

ד"ר חנה טננבאום נשאה הרצאות בבית כנסת עץ חיים בליוונגסטון שבניו-יורק, וגם בקהילת 'אור תורה' באדיסון בניו ג'רזי. הרצאותיה של ד"ר טננבאום עסקו בנביא יחזקאל ובהגשמת חזון הנביאים במדינת ישראל ובתובנות חדשות לפשט התורה בעקבות השיבה לארץ. ד"ר טננבאום ציינה כי מדובר ביוזמה מבורכת של תנועת המזרחי. לדבריה: "יש לנו בארץ מחויבות לאחינו בחו"ל". והוסיפה: "עלינו למצוא דרכים לחזק את הקשר בין הקהילות ולסייע בהפצת הרעיון הציוני ובשמירה על הזהות היהודית בגולה".