70 לאחר שנוסחה: עשרות נוסחי התפילה לשלום המדינה נתרמו לאוניברסיטת בר-אילן עי דר יואל רפל | אוניברסיטת בר-אילן

• מימין: מנכ

מימין: מנכ"ל בר-אילן, זהר ינון, יו"ר האופזיציה, ח"כ יצחק בוז'י הרצוג, ד"ר יואל רפל ואוצר אוסף יהדות, דודי בן נעים

70 לאחר שנוסחה: עשרות נוסחי התפילה לשלום המדינה נתרמו לאוניברסיטת בר-אילן ע"י ד"ר יואל רפל

תאריך: 2018-04-16 שעה: 14:41

70 לאחר שנוסחה: עשרות נוסחי התפילה לשלום המדינה נתרמו לאוניברסיטת בר-אילן.

ד"ר יואל רפל תרם אוסף נדיר בין 10,000 פריטים של התפילה לשלום המדינה לספריית אוניברסיטת בר-אילן.

התערוכה 'התפילה לשלום המדינה' שתוצג בחודש הקרוב בבר-אילן מבוססת על אוסף ד"ר יואל רפל שנתרם לאוניברסיטה ותציג כמה מעשרות נוסחי התפילה המצויים באוסף העשיר של ד"ר רפל ושנאמרים בבתי הכנסת שונים במדינת-ישראל ובתפוצות (בין השאר נוסחים מארה"ב, מאנגליה, מצרפת, מאיטליה וממדינות נוספות). רפל מציין כי התערוכה מראה כיצד הפוליטיקה נכנסה בשערי בית הכנסת ומגוון הדעות הרחב בנושאים מדיניים השתקף, ומשתקף גם היום, בטקסטים שנכתבו במיוחד או שוכתבו עבור המתפללים. "אמירת 'התפילה לשלום המדינה' הייתה זה מכבר לנייר הלקמוס לבדיקת יחסו של המתפלל הבודד, ושל הקהילה כולה אל מדינת ישראל", מסביר ד"ר רפל.

טקס מסירת האוסף האישי של ד"ר יואל רפל לארכיון לציונות דתית ע"ש יונה קירשנבאום בספרייה המרכזית התקיים השבוע (יום ב') במסגרת תערוכה חגיגית לכבוד יום העצמאות. בתערוכה השתתפו נכדו של הרב הראשי לישראל ומחבר התפילה המקורית, הרב יצחק אייזק הלוי הרצוג, ח"כ יצחק בוז'י הרצוג, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס, אליקים רובינשטיין והאלוף בדימוס, עוזי דיין.

יו"ר האופוזיציה ונכדו של מחבר התפילה, ח"כ יצחק בוז'י הרצוג, בירך את אוניברסיטת בר-אילן וציין כי היופי של התפילה שהיא עוברת מדור לדור ומבטאת סוג של חוקה המבטאת גם את סיפורו של עם ישראל. בהתייחסות לנוסח התפילה, סיפר יו"ר האופוזיציה כי נשאל כיצד הוא יכול להתפלל ולומר את המילים '...ושלח אורך ואמתך לראשיה, שריה וליועציה' מתוקף תפקידו. ח"כ הרצוג השיב כי הוא מסוגל לומר בכוונה מלאה את הנוסח כיוון שהמשך המשפט הוא 'ותקנם בעצה טובה מלפניך...'.

ח"כ הרצוג ציין כי מפעל סבו שחיבר את התפילה לשלום המדינה היה לחבר את הישות החילונית עם הריבונות היהודית ולמצוא את האיזון למדינה יהודית ודמוקרטית. הוא סיפר כי שאיפתו היא להכניס את נוסח התפילה גם לבתי הכנסת החרדיים והוסיף ובירך את שופט בית המשפט העליון בדימוס, אליקים רובינשטיין שזכה בפרס חיים הרצוג. הוא סיכם כי זכייתו מבטאת את התרומה הגדולה של השופט רובינשטיין למדינת ישראל ולציונות הדתית.

מנכ"ל בר-אילן, זהר ינון אמר: "התפילה לשלום המדינה היא תפילה מלכדת. היא משלבת עדות וניסוחים שונים המסמלים את הכוח העצום של חיבור זה. לשמחתנו וגם לצערנו, התפילה נשארה עדיין רלוונטית. אני מאמין שאוסף התערוכה שנתרם לארכיון הציונות הדתית בבר-אילן הוא המקום הראוי מאחר והאוניברסיטה חרתה על דגלה לעסוק ביהדות, ביהדות התפוצות ובציונות מיום היווסדה".

אוצר אוסף היהדות בבר-אילן שגם ארגן את התערוכה, דודי בן נעים, הודה למשתתפים והסביר כי האוסף הייחודי יתווסף לארכיון הציונות הדתית. הוא חשף כי מתנהלים מגעים להבאת אוסף ארכיון הקיבוץ הדתי לבר-אילן עם אחיו של יואל ועמד על חשיבות התפילה בתקומתה של ישראל. התערוכה המשותפת התאפשרה אודות למחקר מעמיק של בן נעים שמוביל את האוסף הייחודי בבר-אילן ואשר ממנו נולדה גם התערוכה של ד"ר רפל. באירוע השתתפה גם מנהלת מערך הספריות, ד"ר אולגה גולדין שבירכה את ממשתפי הכנס.

לדברי אוצר התערוכה ותורם האוסף ד"ר רפל, התערוכה חושפת כי מדובר בתפילות רבות ושונות: "משהתפרסמה 'התפילה לשלום המדינה' בחודש אלול תש"ח, לפני שבעים שנה, קמו קולות בעד ונגד נוסח התפילה ותוכנה. היו שטענו שהתפילה ארוכה מדי או לחילופין קצרה מדי; היו שטענו כי התפילה אינה נותנת ביטוי למכלול הרעיונות והאידיאות של מי שמתפלל למען מדינה יהודית עצמאית בארץ-ישראל; היו שטענו כי הרמה הספרותית של התפילה נמוכה ואינה תואמת את המקובל בסידור התפילה; והיו גם כאלה שביקשו להמשיך ולומר את תפילת 'הנותן תשועה' (התפילה לשלום המלכות) תוך התאמת התוכן למדינה יהודית".

ד"ר רפל מסביר כי השינויים הראשונים נעשו כבר בשנותיה הראשונות של המדינה, ודווקא על ידי חברי מועצת הרבנות הראשית, שגם אישרו את הטקסט הראשוני. ד"ר רפל מציין כי פרסומה של התפילה על ידי הרבנות הראשית במדינת-ישראל עורר גל של כתיבת תפילות בקהילות ישראל בתפוצות. "בשנותיה הראשונות של המדינה כתבו רבנים בארה"ב ובאנגליה, בצרפת, באיטליה ובמדינות רבות נוספות טקסטים השונים מאד זה מזה ואשר נועדו לשמש תפילות לשלום מדינת ישראל על פי חזון מחבריהן של אותן תפילות. מה שהחל בזרם קטן כבר בשנה הראשונה של המדינה (למשל, התפילה שכתב הרב ישראל ברודי, הרב הראשי ליהדות אנגליה) הפך בעשרים שנים האחרונות לשיטפון של תפילות על פי הזרמים ביהדות ועל פי מגוון ההשקפות החברתיות בארצות השונות".

אוצר התערוכה הוסיף כי 'מלחמת ששת הימים' הייתה נקודת מפנה. "מעת שנסתיימו הקרבות ביקשו מתפללים לתת ביטוי ליטורגי לרחשי ליבם לנס הגדול שהתרחש מול עיניהם. המציאות המדינית החדשה קיבלה  ביטוי כתוב באמצעות תפילות חדשות או  שינויים ותוספות בתפילה המקורית. הויכוחים הסוערים בקרב החברה הישראלית, שהתעצמו לאחר 'מלחמת יום הכיפורים' וסערו בעקבות תהליכים מדיניים שונים (מו"מ לשלום; 'הסכמי אוסלו', תוכנית ההתנתקות ועוד) היו אבני יסוד לגל של שינויים בתוכן ובטקסט התפילה".

התערוכה תוצג עד ל- 21.5 בין הימים א- ה בין השעות 9:00 ועד 20:00 וביום שישי בין השעות 9:00 ועד 12:00