פרופ' קימי קפלן, ראש המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו, אוניברסיטת בר-אילן

ספרו של פרופ' קימי קפלן "עמרם בלוי: עולמו של מנהיג נטורי קרתא" זכה בפרס מטעם האגודה הבינלאומית ללימודי ישראל

תאריך: 2018-04-15 שעה: 12:13

ספרו של קימי קפלן, "עמרם בלוי: עולמו של מנהיג נטורי קרתא", שראה אור ב-2017 בהוצאת יד יצחק בן-צבי ומכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, זכה בפרס הספר הטוב ביותר לשנה זו. הפרס ניתן מטעם ה-Association for Israel Studies, אגודה בינלאומית בה חברים מאות חוקרות וחוקרים שתחום העניין המחקרי שלהם הוא המפעל הציוני ומדינת ישראל, והוא מוקדש לזכרו של פרופ' יונתן שפירא.

"ההכרה בכך שסיפורם של עמרם בלוי ושל נטורי קרתא, קבוצה חרדית קנאית אנטי-ציונית, הוא חלק בלתי נפרד מהסיפור הישראלי איננה מובנת מאליה", אומר קפלן. הספר הוא "הזמנה להתבונן במפעל הציוני ובמדינת ישראל מנקודת מבטו של אחד מהמתנגדים הגדולים והעקיבים שקמו להם בחברה היהודית במאה העשרים".

בשונה מרוב המנהיגים החרדים, בלוי לא היה למדן, פוסק הלכה או תיאולוג, הוא לא נשא בתואר או במשרה רבניים ולא היה עסקן במובן התנועתי-פוליטי. אלה שהכירוהו או פגשו בו לא נותרו אדישים כלפיו; היו ששנאוהו, היו שחלקו עליו, היו שראו בו קוריוז, היו שגילו בו עניין והיו שהעריצוהו או ראו בו דמות מיתית. בלוי קרא תיגר על מוסכמות העולם החרדי וחולל סערה כאשר נישא בנישואיו השניים לגיורת רות בן-דוד. הוא היה אידיאולוג ומפגין תקיף ונחוש שניחן באישיות ססגונית ובמזג סוער, ברגישות ובמאור פנים.

פרופ' קימי קפלן, ראש המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו בבר-אילן, חוקר היבטים שונים של היסטוריה דתית בחברה היהודית בעת החדשה ובשנים האחרונות מתמקד בחברה החרדית בארץ ישראל ובמדינת ישראל.