הרב ישראל מאיר לאו

פרס "שומר ציון" לשנת 2018 מטעם מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים שבאוניברסיטת בר-אילן יוענק לרב ישראל מאיר לאו

תאריך: 2018-04-10 שעה: 7:31

מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים באוניברסיטת בר-אילן יעניק השנה את פרס "שומר-ציון" לרב הראשי לישראל לשעבר, יו"ר מועצת יד ושם וחתן פרס מפעל חיים, הרב ישראל מאיר לאו. במסגרת הערב יישא הרב לאו הרצאה מיוחדת, תחת הכותרת "משואה לתחיה: הרהורים ומסקנות לגבי אירועים דרמטיים והיסטוריים".

מנהל מרכז רנרט פרופ' יהושע שוורץ ציין בנימוקי הפרס כי: "כאסיר משוחרר מבוכנוואלד, הרב לאו תואר כ'זוג עיניים חיות המתבוננות מבין המתים', הרב לאו היה ילד בן שמונה שהתוודע כי אינו יכול לבכות ולא לצחוק. בארץ ישראל הוא הפך לאיש של חלומות רבים, בעל חזון שהביא ומביא את המסר של התורה ואת אהבת התורה ליהודים ברחבי העולם".

הרב לאו נולד בשנת 1937 בפיוטרקוב שבפולין, נצר למשפחת רבנית ידועה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא הופרד מהוריו על ידי הנאצים ונשלח למחנה המוות בוכנוואלד. הוא שוחרר משם על ידי בעלות הברית (1945), לאחר שניצל על ידי אחיו נפתלי. אביו, הרב משה חיים לאו, הרב הראשי האחרון של פיוטרקוב, נהרג בטרבלינקה ואמו ברוונסבריק. הרב לאו עלה ארצה בשנת 1945 ולמד בישיבת "קול תורה "בירושלים, בישיבת "כנסת חזקיה" בזיכרון יעקב ובישיבת "פונוביץ" בבני ברק. הוא הוסמך לרבנות בשנת 1960 ומאז פעל בקריירה ארוכה ויוקרתית ברבנות. הוא היה רב הקהילה ב"אור תורה" וב"תפארת צבי" בצפון תל אביב. מאוחר יותר הוא היה הרב האזורי של צפון תל אביב, הרב הראשי של נתניה (1979), חבר מועצת הרבנים הראשית (1983), הרב הראשי של תל-אביב-יפו (1988) והרב הראשי של מדינת ישראל (1993-2003). ב- 2005 הוא מונה לרב הראשי של תל-אביב-יפו ופרש מתפקידו ב -2017.

הרב לאו פרסם מאמרים וספרים רבים כגון "יהדות": "הלכה ליהדות מעשית", "יחל ישראל": שאולות ותשובות (3 כרכים), "יהדות הלכה למעשה" ו- "הנחת יסוד: 100 מושגים ביהדות".  ב -2005, ביום השנה ה -60 לשחרורו של בוכנוואלד, הוא פרסם את הספר "אל תשלח ידך אל הנער" (על חוויות השואה שלו, על ההתבגרות בישראל ועל השפעת ילדותו חוויות על דרך חייו כמנהיג ורב. בשנת 2008 הוא מונה ליו"ר מועצת יד ושם. הרב לאו זכה בפרסים רבים, ביניהם פרס ישראל על מפעל חיים תשס"ה (2005), פרס הרב קוק לספרות תורנית תשנ"ד (1994), אות לגיון הכבוד על ידי ניקולא סרקוזי לקבוצה של שמונה ניצולי שואה ובהם הרב לאו (אפריל 2011), תואר דוקטור לשם כבוד של אוניברסיטת בר-אילן (2005) ועיטור נשיא מדינת ישראל (2014).

זו השנה ה-22 שפרס שומר ציון ניתן מטעם מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים. הפרס נועד לחלוק כבוד לאנשים ולגופים הפועלים להנצחתה של ירושלים ולחיזוקה. מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים  נוסד בשנת 1995 ופועל בחסות המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) בפקולטה למדעי היהדות של אוניברסיטת בר-אילן. המרכז, בראשו עומד פרופ' יהושע שוורץ, עוסק בחקר ירושלים מכל היבטיו, מהעת העתיקה ועד לימינו אנו. בין הפעילויות הרבות הקשורות בחקר ירושלים בהן מעורב המרכז ניתן לציין את הכנס השנתי בנושא "חידושים בחקר ירושלים", אשר הפך להיות הבמה המרכזית להצגת מחקרים הקשורים בירושלים. בכנס מוצגות בדרך כלל כעשרים הרצאות ומגיעים אליו מאות משתתפים. המחקרים המוצגים בכנס מתפרסמים כמאמרים בקובץ "חידושים בחקר ירושלים". כן מפרסם המרכז כתב עת, "ירושלים ארץ-ישראל", וספרים רבים.