מחקר חלוצי חדש בהובלת דר יעקב הופמן מעלה שכיחות גבוהה של הפרעה פוסט טראומטית מורכבת בקרב נשים יזידיות שנשבו על ידי דאעש | אוניברסיטת בר-אילן

• ד

ד"ר יעקב הופמן, החוג המשולב למדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן

מחקר חלוצי חדש בהובלת ד"ר יעקב הופמן מעלה שכיחות גבוהה של הפרעה פוסט טראומטית מורכבת בקרב נשים יזידיות שנשבו על ידי דאע"ש

תאריך: 2018-03-12 שעה: 8:19

מחקר ראשוני, בראשות חוקרים מאוניברסיטאות בר-אילן, נערך בקרב נשים יזידיות פדויות שבי ופורסם בחודש פברואר 2018 בכתב העת הפסיכיאטרי המוביל World Psychiatry.

המחקר הראה שאחוזים גבוהים ביותר - למעלה מ 50% מהנשים היזידיות בשנות ה– 20 לחייהן, שהיו בשבי דעאש, סובלות מ CPTSD ולמעלה מ 23% מהן סבלו מ פוסט טראומה PTSD. הנשים רואיינו במשך חודשיים בארבעה מחנות שיועדו למשוחררי דאע"ש.

בראש צוות החוקרים עמד  ד"ר יעקב הופמן מהחוג המשולב למדעי החברה, פרופסור עמית שרירא מהחוג המשולב למדעי החברה באוניברסיטת בר- אילן, פרופסור ארי זיבוטופסקי מהמרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן וד"ר אפרים גרוסמן ופרופסור מנחם בן עזרא מאוניברסיטת אריאל. המחקר נערך בשיתוף ד"ר לי קורן מהפקולטה למדעי החיים באונ' בר-אילן, וד"ר מרדכי קידר מהמחלקה לערבית ומרכז בגין סאדאת מאונ' בר-אילן, פרופסור יובל פלגי (החוג לגרונטולוגיה) מאוניברסיטת חיפה, ד"ר ביאיין ראסול (ארגון EMA  כורדיסטן) וד"ר מירזה דינאאי (Luftbrücke Irak, Germany ,גרמניה).

ד"ר יעקב הופמן ופרופסור עמית שרירא ציינו שלממצאים אלו, המצביעים על  פוסט טראומה מורכבת  CPTSD אצל יותר מ 50% מהנשים היזידיות יש חשיבות גבוהה הן ברמה התיאורטית - היות והגדרת הקריטריונים הקליניים של CPTSD  הינה הגדרה חדשה - והן ברמה הפרקטית, משום שנדרשות דרכי התערבות וטיפול שונות ל PTSD  ול CPTSD. בהמשך לקשרים שנוצרו בביצוע המחקר עם הצוותים המטפלים במחנות פדויי השבי מתכננים החוקרים מבר אילן להקים תכנית הכשרה והשתלמות עבור מטפלות כורדיות, לצורךהתערבות וטיפול  בנשים הלוקות בהפרעות אלה.

עוד עולה מן המחקר כי קורבנות השבי והאונס עם CPTSD, רגישות לתנאים במחנות השחרור שבהם שוכנו לאחר שחרורן משבי  דאע"ש יותר מקורבנות הסובלות "רק" מ PTSD. הקורבנות מרגישות פחות בטוחות ותנאי חייהן  עשויים להגביר את חומרת הסימפטומים וזאת למרות שבשלב זה ארגון דאע"ש כבר לא מהווה איום. ד"ר אפרים גרוסמן ופרופסור בן עזרא מאוניברסיטת אריאל מדגישים שחשוב שמטפלים יכירו בצורך של הקורבנות למרחב שנתפס כבטוח גם ברמה הסובייקטיבית.

בימים אלו החוקרים מנסים לגייס תקציב נוסף כדי להגביר את שיתוף הפעולה הישראלי–כורדי והבין לאומי ועם גורמים רלוונטיים במחנות לפדויי השבי, במטרה לאפשר את ההכשרה של צוותים אשר יעניקו טיפול מתאים לניצולות ולניצולי השבי. מטרה נוספת היא להמשיך ולבצע מחקר מקיף אודות ההשפעות המורכבות של הטראומה. החוקרים אומרים כי הם חשים שיש להם הזדמנות לחלוק מהידע שלהם ולהעניק מעט סיוע לקורבנות האלימות, אשר חוו כרוניקה מזעזעת של אחת הטרגדיות  החמורות ביותר שהתרחשה בעשורים האחרונים.

כתבה נרחבת על המחקר פורסמה בעיתון מעריב.