פרופ' שמואל רפאל, מכון סלטי לחקר הלאדינו, אוניברסיטת בר-אילן (צילום: רוני פרל)

פרופ' שמואל רפאל התמנה לשמש מתאם בינלאומי להקמת אקדמיה ללאדינו בישראל, כחלק מהאקדמיה המלכותית ללשון הספרדית במדריד (RAE)

תאריך: 2017-08-10 שעה: 7:35

נשיא האקדמיה המלכותית ללשון הספרדית (RAE) פרופ' דריו וילנואיבה מינה את פרופ' שמואל רפאל, חוקר ראשי במכון סלטי לחקר הלאדינו באוניברסיטת בר-אילן, לשמש מתאם בינלאומי לצורך הקמת אקדמיה ללשון לאדינו בישראל. פרופ' רפאל משמש גם כחבר הועד המנהל של הרשות הלאומית ללאדינו וחבר יועץ לאקדמיה המלכותית ללשון הספרדית במדריד.

ברחבי תבל פועלות 23 אקדמיות ללשון הספרדית, ואלה מאוגדות באיגוד האקדמיות (ASALE), אשר מקושר לאקדמיה המלכותית ללשון הספרדית במדריד (RAE).  פרופ' שמואל רפאל ישמש מתאם בין חוקרי לאדינו בישראל ובעולם ובינם לאקדמיה המלכותית ללשון הספרדית במדריד (RAE) לצורך הקמת האקדמיה ה- 24 שתתמקד בלשון הספרדית-היהודית, המוכרת יותר בשם 'לאדינו'. תפקידה של האקדמיה ללאדינו יהיה לקבוע את מדיניות הלשון של הלאדינו לדורות הבאים ולחבור לגופים בישראל ומחוצה לה העוסקים בלאדינו, ובהם הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו.

פרופ'  שמואל רפאל אמר "מדובר בצעד היסטורי חסר תקדים שיש לו השפעות מרחיקות לכת על העלאת המודעות הבינלאומית ללשון הלאדינו והקשר שלה למשפחת הלשונות הספרדיות". לדבריו,  "דוברי הלאדינו נשארו נאמנים ללשון הספרדית, גם מאות שנים לאחר שגורשו מספרד והם ידעו להפוך את הלשון הזאת כלי לשימור הזהות היהודית, דווקא. הצירוף של הלאדינו לאקדמיה המלכותית ללשון הספרדית ולאיגוד האקדמיות הבינלאומי ללשון הספרדית (באיחור של מאות שנים), הוא צעד משמעותי מאוד והוא חלק מן המאמצים של ספרד 'לחבר' אליה בחזרה את השבט היהודי-הספרדי".

פרופ'  רפאל הוסיף: "הבחירה בי כאיש בר-אילן יש בה כדי להעמיד את אוניברסיטת בר-אילן בפסגת המוסדות הישראליים והבינלאומיים שבהם מתקיים מחקר בתחום, ולראייה, מאוניברסיטת בר-אילן נבחרו עוד 2 יועצים נוספים לאקדמיה, פרופ' אורה (רודריג) שורצולד ופרופ' משה אורפלי".

פרופ' שמואל רפאל הוא ממקימיו של המרכז לחקר הלאדינו ע"ש נעימה ויהושע סלטי בבר-אילן, שלאחרונה הפך להיות מכון סלטי לחקר הלאדינו. הוא מינף את לימודי הלאדינו בבר-אילן ומחוצה לה, והביא את בשורת הלאדינו מבר-אילן לקשת של מוסדות מחקר בינלאומיים.