283 דוקטורים חדשים לפילוסופיה הוסמכו בטקס מרשים בפארק דהאן: נשיא האוניברסיטה: לבר-אילן הישג רב במספר תלמידי המחקר, שעומד על 18% מכלל הדוקטורנטים בארץ | אוניברסיטת בר-אילן

טקס הענקת תואר שלישי באוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2017-07-09 שעה: 10:18

בטקס מרשים בפארק האחדות ע"ש דהאן הוסמכו בשבוע שעבר  283 דוקטורים חדשים בבר-אילן. מחצית הדוקטורים החדשים נשים. זהו  הטקס ה-58 של הענקת תוארי דוקטור לפילוסופיה שעורכת האוניברסיטה.

77 דוקטורים הם במדעי החברה, 48 בפקולטה למדעי היהדות, 48 בפקולטה למדעים מדוייקים, 34 במדעי החיים, 30 בלימודים בין-תחומיים, 28 במדעי הרוח, 10 בהנדסה, 5 דוקטורים במשפטים ו- 3 בפקולטה לרפואה.

נשיא האוניברסיטה, הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, בירך את מקבלי התואר דוקטור, ואמר: 'דוקטור לפילוסופיה', הוא בעיניי הטקס החשוב והמשמעותי ביותר, כיוון שהוא מייצג את מהותה של אוניברסיטת מחקר, שאין לה זכות קיום ללא תלמידי מחקר.

הודות למחקר הבסיסי המתקיים באוניברסיטאות – ובכללן בר אילן- הפכה מדינת ישראל למעצמת מדע עולמית, על פי כל האינדיקטורים המדעיים המקובלים.

אחד מן ההישגים הבולטים של אוניברסיט בר-אילן הינו העלייה המתמדת במספרם של תלמידי המחקר לתואר שלישי שמספרם כבר עבר את ה-2000 (כולל תלמידי השלמות לדוקטורט) והם מהווים 18% מכלל הדוקטורנטים בארץ, וזאת בעיקר בגין הענקת מלגות הנשיא לדוקטורנטים מצטיינים, זו השנה ה- 17 בהשקעה אסטרונומית של למעלה מ-100מליון דולר! ואין עדות ניצחת מזו לחשיבותם של תלמידי המחקר לאוניברסיטה.

בר-אילן גאה ביחס הגבוה ביותר באוניברסיטאות בארץ, של דוקטורים מונחים לאיש סגל, 3.22 לעומת ממוצע של 2.53 מונחים לאיש סגל ".

רקטור האוניברסיטה, פרופ' מרים פאוסט, בירכה את המסיימים: " המילה serendipity היא רבת משמעות ומציינת תוצאה בלתי צפויה או אקראית. היא האחראית לחלק מהתגליות ששינו את העולם: קולומבוס שגילה את אמריקה, תרופת הקומפקסון ועוד. גם בתחומים אחרים ולא רק במדע יש חשיבות עצומה לתגליות סרנדיפיות, שגלום בהן הפוטנציאל להפוך למרעישות והשאלה היא איך מקדמים את הפוטנציאל הזה. צריך שתהיה ראיה רב מימדית כדי לשנות את העולם".

פרופ' אריאל בנדור, ראש ביה"ס ללימודים מתקדמים, אמר בטקס: " מאתיים שמונים ושלושה הדוקטורטים שאנו מציינים הערב, מספר שיא בתולדות אוניברסיטת בר-אילן, בהם שלושה דוקטורים לרפואה הראשונים באוניברסיטה מהפקולטה לרפואה בצפת, שחמישים ושבעה אחוז מהדוקטורנטים נכתבו על-ידי נשים בנושאים מגוונים. זאת השנה הראשונה שלי כדיקן בית-הספר ללימודים מתקדמים וטקס הדוקטורט הראשון שלי בתפקיד. הספקתי להיות מעורב גם באישור של רבים מאוד מהדוקטורטים.

הערכה ותודה מגיעות לדיקן הקודם ומקים בית-הספר ללימודים מתקדמים, כיום ראש מערך המכללות, המכינות ולימודי התעודה של האוניברסיטה, פרופסור גיל אפשטיין. גיל הוא האחראי לקוד הגנטי של בית-הספר, שמשלב בין יעילות, שירותיות, מאור פנים ונועם הליכות, והכול בסטנדרטים גבוהים של מצוינות אקדמית. אני מודה בשם כל הנוכחים – ומכל הלב – לסגנית שלי, פרופסור בלהה פישר; לראש מדור תואר שלישי עידית ברק; למתאמות ענת ברגר, תמר הרשקוביץ, אביה סגל, לימור קופרמן וענת רוז'נסקי ולעוזרת המינהלית שלי חגית אהרון – כולן מגלמות שילוב מנצח של מקצוענות עם לב, אפילו טוב-לב. תודה לסטודנטיות המסורות תהילה מנדלצווייג ואור משולמי ולחברי ועדות בית-הספר  ובמיוחד לפרופסור סוזן רוטשטיין ולדוקטור קרן גולדפרד".

את הטקס הנחו מוטי משען, ראש מערך הנשיא וד"ר רחל לוי-דרומר, המזכיר האקדמי, שהציגה את כל מקבלי התואר בשמותיהם.

בשם מקבלי התואר, נשאה דברים ד"ר עידית שפרן גיטלמן "עלינו מוטלת החובה לגלות ביקורתיות. לשאול תדיר האם אכן כך הם פני הדברים. לעולם לא לקבל את מה שבקונצנזוס, רק כי הוא כזה; לפקפק, לחקור, ולתור אחר האמת. גם אם הדרך אליה עוברת בהיפרדות מפסקאות שהתאהבנו בהן, וגם אם היא כרוכה בוויתור כואב על אמונות שליוו אותנו לאורך שנותינו. עלינו להתנגד למה שבעינינו גורם עוול ולהילחם במה שאנו סבורים שפוגע בערכים שחרתנו על דגלנו כחברה. זהו תפקידה של האקדמיה, וזהו המנדט שניתן לנו בשמה הערב. להט ותשוקה להפוך את מדינת ישראל למקום טוב יותר – ראוי שישכנו באכסניה זו".