פרופ' דורון אורבך זכה בפרס היוקרתי של האגודה הבינלאומית לאלקטרוכימיה | אוניברסיטת בר-אילן

פרופ' דורון אורבך, המחלקה לכימיה, אוניברסיטת בר-אילן

פרופ' דורון אורבך זכה בפרס היוקרתי של האגודה הבינלאומית לאלקטרוכימיה

תאריך: 2017-05-29 שעה: 8:55

פרופ' דורון אורבך מהמחלקה לכימיה זכה בפרס היוקרתי של החברה לאלקטרוכימיה ( ECS) שמרכזה בארה"ב, על שם המדען היהודי הדגול (חתן פרס וולף) אלן בארד (אוניברסיטת אוסטין, טקסס, ארה"ב), הנחשב לגדול האלקטרוכימאים בזמנינו. הפרס מבטא הכרה עליונה בתרומה למדעי האלקטרוכימיה בתחומי המחקר הבסיסי, ולכן מדובר בהשג חשוב עבור מדען הידוע עד כה בעיקר במחקריו הישומיים.

יש לציין שבשנה הבאה, יקבל פרופסור אורבך פרס יוקרתי נוסף באלקטרוכימיה, על שם מדען יהודי דגול אחר, פרופסור אלכסנדר פרומקין ז"ל (פעל ברוסיה), מטעם החברה הבינלאומית לאלקטרוכימיה שמרכזה באירופה.

מדובר בקהיליות מדעיות חשובות הכוללות עשרות אלפי מדענים ברחבי העולם.

פרופ' אורבך הוא חוקר עטור פרסים. זכייה זו מצטרפת לשורה ארוכה של פרסים שקיבל פרופ' אורבך על המחקרים השיטתיים והיסודיים שלו בתחום פיתוח סוללות נטענות מתקדמות וקידום מדע האלקטרוכימיה.  למשל, בשנים האחרונות הוא זכה בפרס מפעל חיים בנושא פיתוח מקורות כוח ע"ש ארנסט ייגר, מטעם האגודה הבין לאומית לפיתוח מקורות כוח אלקטרוכימים IBA (2014) , פרס הצטיינות במחקר מטעם האגודה האלקטרוכימית האמריקאית (2013) , פרס קולטהוף של הפקולטה לכימיה של הטכניון לשנת 2013/4 , פרס החוקר המצטיין של החברה הישראלית לכימיה (2012) ועוד.  פרופ' אורבך פרסם עד כה יותר מ- 570 מאמרים בעיתונות המדעית המובילה, שצוטטו יותר מ- 31000 פעמים (WOS). הוא פיתח את תחום סוללות המגנזיום הנטענות, תחום שזכה להתעניינות רבה בעולם.

פרופ' אורבך עומד בשנים האחרונות בראש מרכז המחקר הלאומי (בישראל) להנעה אלקטרוכימית במימון המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) ומשרד ראש הממשלה שבו חברות 22 קבוצות מחקר מ- 5 מוסדות אקדמיים בארץ. הוא  מעורב בקידום מהפיכת הרכב החשמלי העולמית במסגרת שיתופי פעולה עם חברות מובילות בעולם כגון ענקית הכימיה הגרמנית  BASF  ויצרנית המכוניות האמריקאית GENERAL MOTORS.

ב-30 שנות מחקר, תרמה קבוצת המחקר של פרופ' אורבך - מהגדולות בתחום בעולם -  לפיתוח טכנולוגית סוללות ליתיום יון נטענות, סוללות עופרת-חומצה, קבלי-על ופולימרים מוליכי חשמל (בסיס לפיתוח סוללות פלסטיות, אל-מתכתיות). המחקרים תרמו  להבנת מנגנוני הצלחה וכשל של מערכות רבות, תוך גיבוי עבודתם במחקר בסיסי המשתמש בטכניקות אנליטיות המתקדמות ביותר. החוקרים החברים בקבוצת המחקר בראשותו של פרופ' אורבך מובילים את תחום סוללות המגנזיום הנטענות, פרסמו מעל 570 מאמרים בעיתונות המובילה בכימיה פיסיקלית, אלקטרוכימיה, מדע חומרים, רשמו מעל 25 פטנטים והופיעו במאות זירות בינלאומיות שונות בהרצאות מוזמנות.