• כתב העת 'מסכת' יוצא מעתה בשיתוף עם אוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2017-01-01 שעה: 8:45

כתב העת 'מסכת', ייצא מעתה לאור בפקולטה למדעי היהדות בבר-אילן. הסכם על כך נחתם בין הפקולטה לבין מייסדו של כתב העת, חתן פרס נובל פרופ' ישראל אומן. פרופ' אומן הקים את כתב העת 'מסכת' בשנת תשס"א לזכר רעייתו המנוחה, אסתר אומן, שהייתה מהתלמידות הראשונות של של 'מתן', מכון תורני לנשים. אסתר, שהקדישה את חייה לביתה ולגידול משפחתה, החלה לחבוש את ספסלי בית המדרש בהיותה בת שישים ושתיים, ולראשונה בחייה התעמקה בלימודי תנ"ך, תלמוד ומחשבת ישראל. כתב העת מסכת שהוקם לזכרה משמש במה ייחודית למאמרים העוסקים בנשים בעולם היהודי, במקורות היהדות וביצירה היהודית לגווניה, לאורך ההיסטוריה, בארץ ישראל וברחבי העולם. 'מסכת' מהווה נקודת מפגש בין גישות שונות, בין דורות ועולמות, בין מוסדות אקדמיים ומחקריים כשבמוקד שאלות עיוניות והיסטוריות הנוגעות למקומה של האישה ביהדות ולסוגיות הנלוות לכך.

כתב העת מתמקד בדמויות של נשים יהודיות מן העבר שבלטו בעשייה וביצירה תרבותית, חברתית, לאומית או רוחנית. פרופ' שמואל פיינר מהמחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו: "כתב העת 'מסכת' הוא כתב עת מדעי לכל דבר שמעל דפיו מתפרסמים, לאחר שיפוט מדעי כמקובל, מחקריהם של חוקרים ותיקים וצעירים מכל תחומי מדעי היהדות מקרא, תלמוד, מחשבת ישראל והיסטוריה יהודית. מבחינה זו הוא כמעט יחיד במינו, ובמיוחד ככתב עת בשפה העברית, ומבטא את תשומת הלב המיוחדת, לאחר עשרות שנים של הזנחה, לסיפור הנשים בחיי היהודים ותרבותם. המאמרים החדשניים מקרינים מתוכם את חדוות הגילוי של טקסטים, אירועים ופרשנויות המלמדים על מעורבות עמוקה של נשים בצמתים המרכזיים של ההיסטוריה והתרבות".

ד"ר רבקה גולדברג, עורכת 'מסכת': "בכל חוברת מובאים מגוון מאמרים גם בתחומי ידע מגוונים וגם פרי מחקרים של כותבים מגוונים. המאמרים אמורים להיות בעלי רמה אקדמית גבוהה (אחרי תהליך של שיפוט אקדמי כמקובל) ובה בעת ברורים, נגישים ומעניינים גם לציבור הקוראים המשכיל שאינו מאותו תחום אקדמי". בין הכותבים בחוברות מסכת הקודמות: פרופ' שולמית אליצור, הרב מרדכי ברויאר, פרופ' יפה ברלוביץ, המלחין פרופ' אנדרה היידו, פרופ' אביעד הכהן, פרופ' חוה טורניאנסקי, פרופ' טובה כהן, פרופ' אוריאל סימון, פרופ' שמחה עמנואל, פרופ' חביבה פדיה, ד"ר צבי צמרת, הרב שג"ר, פרופ' מרגלית שילה, פרופ' זיוה שמיר, פרופ' אביגדור שנאן ורבים אחרים.