משלחת הרקטורים מאוניברסיטאות באיטליה עם חברי סגל מבר-אילן

הסכם לשיתוף פעולה מדעי בין בר-אילן לאוניברסיטאות באיטליה

תאריך: 2016-06-02 שעה: 14:15

הסכם לשיתוף פעולה מדעי נחתם השבוע (יום ד') בין אוניברסיטת בר-אילן לעשר אוניברסיטאות גדולות באיטליה. ההסכם נחתם במהלך ביקור של 10 רקטורים מאיטליה בבר- אילן במסגרת סיור שנועד לחזק את הקשרים הדיפלומטיים והמדעיים בין שתי המדינות.

כחלק משיתוף הפעולה ייערך כנס מדעי דו-שנתי בפיזיקה באוניברסיטת טרייסט. הכנס הראשון אורגן לפני חודש באוניברסיטת בר-אילן על ידי ד"ר עמנואל דלה טורה מהמחלקה לפיזיקה והכנס הבא צפוי להתקיים בטרייסט בעוד שנתיים.

ד"ר עמנואל דלה טורה ציין את חשיבות הביקור הנוכחי לנוכח הקריאות לחרם אקדמי נגד ישראל. "כיום מספר התומכים בחרם באיטליה קטן מאוד. יש סכנה שהתופעה תתפשט, אם לא נדאג לטפל בה. אנחנו עלולים למצוא את עצמנו במצב דומה לזה שמתרחש היום באנגליה, ששם תומכי החרם מסכנים את החופש האקדמי". הוא הוסיף ואמר: "צריך להבהיר שהרוב המוחץ של המדענים האיטלקים תומכים בישראל ושמחים לשתף איתנו פעולה. הפעילים של תנועת החרם הם קולניים מאוד ויש חוקרים שמקבלים את הטענות שלהם בלי לבדוק אותם".

נשיא מועצת הרקטורים של אוניברסיטאות איטלקיות, פרופ' פאביו רוג'ה, הציג במהלך הביקור בבר-אילן נתונים על האוניברסיטאות באיטליה בהם העובדה כי 5 מתוך 10 אוניברסיטאות העתיקות ביותר בעולם נמצאות באיטליה ופועלות ברציפות כ-1000 שנה  (אוניברסיטת בולוניה נוסדה באימפריה הרומית הקדושה בשנת 1088).

חברי המשלחת נפגשו עם חברי סגל מבר-אילן שלהם קשרים באיטליה. אחת מהם, ד"ר קלאודיה רוזנצבייג, חוקרת ספרות יידיש עתיקה בכל אירופה, ובאיטליה בפרט. ד"ר דניאל ניסים, שנולד וגדל במילאנו, הציג למשלחת האיטלקית את המעבדה שלו במכון לננוטכנולוגיה והראה למבקרים צינור מיקרוסקופי שהאורך שלו גדול פי-100  מיליון מהרוחב שלו והציג את הפרויקט שעליו חברי המעבדה שלו שוקדים- בניית מערכת ננומטרית ייחודית שתישלח בימים הקרובים לאיטליה כדי לבצע מדידות מדויקות באמצעות מכשיר מדידה ייחודי שנמצא באיטליה שימדוד את התכונות של ההתקן הננו מטרי.

חברי המשלחת הביעו התרשמות מהמצוינות האקדמית של חוקרי בר-אילן והבטיחו כי בשובם לאיטליה הם יעודדו את עמיתיהם לחזק את הקשרים האקדמיים  עם החוקרים מבר-אילן ולהזמינם להרצות שם.

מועצת הרקטורים הגיעה לישראל במסגרת ביקור שאורגן ע"י משרד החוץ (שגרירות ישראל ברומא) והיא תיקח חלק ב"יום הרפובליקה" האיטלקית המתקיים היום במרכז פרס לשלום, בנוכחות שרת של איטליה. האירוע מאורגן על ידי שגרירות אטליה בישראל ומשתתפת בו שרת החינוך ושרת המדע של איטליה הכנס נושא את השם: "15 שנה של שיתוף פעולה מדעי בין איטליה לישראל".