• ד

ד"ר עופר ברגמן, המחלקה ללימודי מידע, אוניברסיטת בר-אילן (צילום: אפרת בלוססקי)

מדוע המשתמשים במחשב מעדיפים לנווט יותר מלחפש?

תאריך: 2015-11-26 שעה: 12:22

קבוצת חוקרים ובראשם ד"ר עופר ברגמן מאוניברסיטת בר-אילן וד"ר יעל בן מאוניברסיטת שפילד פרסמו מחקר שביקש לבדוק, מדוע משתמשי המחשב שרוצים להגיע למסמכים אישיים מעדיפים לנווט בין התיקיות, מתיקייה אחת לאחרת, במקום להשתמש  במנועי החיפוש.

השערת המחקר הייתה כי, ההעדפה שנותנים המשתמשים לניווט נובעת מהמבנה הניאורולוגי של המוח. החוקרים נעזרו במכשיר FMRI  כדי לבדוק אלו חלקים מופעלים במוח בשעת ניווט ואלו חלקים מופעלים בחיפוש.

בבדיקה התברר כי בשעת הניווט בין התיקיות מופעלת המערכת הלימבית במוח, מערכת שבה משתמשים בני אדם וכן בעלי חיים לניווט בעולם הפיזי. "כמו כלב הטומן עצם בקרקע ואז מתחקה אחריה". עוד התברר כי בחיפוש במחשב מעורב אזור ברוקה, הנמצא רק במוח האדם והעוסק בחשיבה באמצעים מילוליים. מכאן הסיקו החוקרים כי, בניווט במחשב כמעט אין המשתמש  נעזר במילים (פחות קשב מילולי), לעומת השימוש במנועי חיפוש, דבר הגורם למשתמש לאמץ את שיטת הניווט הזאת.

ד"ר ברגמן אומר כי מסקנות המחקר הן, שעדיף ליצרנים להשקיע בניהול התיקיות במחשב – נושא שהוזנח בשנים האחרונות.

המחקר התפרסם ב- Scientific Reports של הוצאת Nature.
    כתבה נרחבת על המחקר התפרסמה בעיתון הארץ.