• תרגום לערבית של ספר שכתב מרצה בבר-אילן הצית זעם בערב-הסעודית

תאריך: 2014-06-16 שעה: 8:28

ערב הסעודית ובית הוצאה לאור בדובאי, מותקפים בשל פרסום תרגום לערבית של ספר שכתב פרופ' יהושע טייטלבאום מאוניברסיטת בר-אילן.

הספר, הקרוי "ערב הסעודית והנוף האסטרטגי החדש", עוסק ביחסים בין ערב הסעודית לאיראן ומתמקד בנושאים הקשורים לסכסוך הישראלי- פלסטיני. הספר, פרי עטו של פרופ' יהושע טייטלבאום מהמחלקה ללימודי המזרח התיכון וממרכז בס"א (מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים) בבר-אילן, פורסם במקור בשפה האנגלית ב-2010. טייטלבאום הוא מרצה אורח במכון HOOVER שבאוניברסיטת סטנפורד. בית ההוצאה לאור "Al Madarak" בדובאי הוציא לאחרונה לאור תרגום של הספר לערבית והפרסום עורר גל מחאה בערב הסעודית. שם טענו כי המעשה מנוגד לעמדתה הרשמית של סעודיה, המסרבת לכל סוג של נרמול היחסים עם ישראל. בערב הסעודית נשמעו קריאות  לנקוט צעדים נגד בית ההוצאה לאור.

'Al Akhbar', עיתון לבנוני המזוהה עם ארגון חיזבאללה, ציטט עיתונאי סעודי שכינה את פרסום תרגום הספר כ"צורה של נרמול תרבותי עם האויב הציוני וניסיון להסיט את תשומת הלב של העם הערבי מהישות הגוזלת (את אדמת פלסטין)". ביקורת הופנתה אף כנגד בית ההוצאה לאור ומנהלו, טורקי- אל דחליל, בטור דעה בעיתון "Al Arabi al- Jaheed", שבראשו חבר הכנסת הישראלי לשעבר, עזאמי בישארה.

"הספר יצר פולמוס בתוך הבלוגוספרה הסעודית בגלל התחושה שהוא מקנה הכרה לישראל", אומר פרופ' טייטלבאום. ציוצי הטוויטר מסעודיה, אמר טייטלבאום, יצאו כנגד 'Al- Madarak, בקריאה שהוא מנסה לנרמל את היחסים. בתגובה השיב המפרסם: "אנחנו רואים ישראלים באל- ג'זירה כל הזמן. האם זה אומר שאל- ג'זירה מנסה לנרמל  את היחסים? אני חושב שיש הרבה אזרחים סעודים בעלי תפישה ליברלית שרוצים להיחשף לפרסום של תרגומים מסוג זה".

פרופ' יהושע טייטלבאום, המחלקה ללימודי המזה"ת ומרכז בס"א, אוניברסיטת בר-אילן

בתגובה מאוחרת למהומה שהתרחשה, אמר אל- דחליל: "המתנגדים לא מבינים שאנחנו מספקים במה עבור מחקר פוליטי ולא מארחים ישראלים בעיר סעודית כמו ריאד או ג'דה. לכן, אנחנו לא מחשיבים פרסום ספר על ידי מחבר ישראלי כצעד של נרמול היחסים". פרופ' טייטלבאום מדגיש כי יש המון אזרחים סעודים ליברליים שמעוניינים בפרסום התכנים הללו.

העיתון "Ashraq Al- Awsat" בלונדון, תומך בפרסום בטענה שהוא אמנם יוצר מחלוקת אולם מקדם הבנה הדדית בין הצדדים.

"אני מאוד מרוצה מפרסום הספר", אומר פרופ' טייטלבאום. "אני שמח שהנושא עלה לדיון בקרב  אזרחים מהשורה ושאנשי מדע החברה דנים בו, ואני מקווה שזה ישפר את היחסים בין ישראל לעולם הערבי", הוא מוסיף.