• נשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' משה קוה והתזמורת הפילהרמונית בטקס הענקת תוארי דוקטור לשם כבוד באוניברסיטת בר-אילן

בטקס הענקת תוארי דוקטור של כבוד באוניברסיטת בר-אילן אמר פרופ' משה קוה, נשיא האוניברסיטה: "זכיתי לעמוד בראשה של האוניברסיטה - תודה לכם סגל מסור ונאמן"

תאריך: 2013-05-22 שעה: 13:36

טקס הענקת תוארי דוקטור לשם כבוד התקיים אמש במסגרת אירועי חבר הנאמנים ה-58 של האוניברסיטה. 9 אישים קבלו התואר מעל בימת פארק "אחדות עם ישראל" ע"ש אהרון ורחל דהאן: השחקן שמואל עצמון-וירצר; החקלאי מריו משה לוי; חתן פרס נובל, פרופ' דן שכטמן; ראש המוסד לשעבר, אפרים הלוי; חתן פרס נובל, פרופ' אדוארד פרסקוט; התזמורת הפילהרמונית הישראלית, שקיימה קונצרט מיוחד בערב זה בניצוחו של יואל לוי; וכן התורמים: יהושוע סלים סלטי, מוריס קהאן ומרים (סוזן) צוקער.

פרופ' משה קוה, נשיא האוניברסיטה, ברך את מקבלי התואר, ואמר: "ב-18 השנים האחרונות, הייתה לי הזכות לעמוד בראשה של האוניברסיטה, שנבנתה משחר קיומה כאוניברסיטה "רב משימתית" והיא חותרת למצוינות מחקרית, לטיפוח המסורת והזהות היהודית, ולתרומה לחברה ולמדינה. תרומתם הסגולית של מקבלי התואר הערב, תואמת גם את מעשינו ויעדינו. הפרופסורים דן שכטמן ואדוארד פרסקוט, חתני פרס נובל, מהווים עבורינו מקור  של השראה למצוינות מחקרית.  תודה מקרב לב לידידי היקר מר מוריס קהאן, שתרמת מהונך  לקליטתם של מדענים חוזרים הן בננו-טכנולוגיה והן בפקולטה לרפואה בגליל. עם ישראל החל את פעילותו הכלכלית בחקלאות. מריו לוי, מחלוצי החקלאות האורגנית בישראל, משקף בעבודתו את פעולותינו לשימור הסביבה, ולטיפוחה, כפי שהם מתבצעים ע"י חוקרינו המוכשרים בפקולטה למדעי החיים, ובמחלקה לגיאוגרפיה וסביבה.  תודה על פועלך מר מריו לוי.

בפקולטות למדעי היהדות ולמדעי הרוח, אנו עמלים במקביל, על טיפוחה של הרוחניות, וחושפים לפני הסטודנטים מכל הרקעים את יופיה של תרבותינו, ומסורתה. פיתחנו את פרוייקט ארון הספרים היהודי הדיגיטלי, הנקרא  פרויקט השו"ת שזכה בפרס ישראל,  כמו גם שימור אוצרות התרבות והשפה של אבותינו. מר יהושע סלטי, ייסד את המרכז לחקר הלדינו הגדול בישראל ואנו מודים לו על כך, והשחקן והבמאי מר שמואל עצמון-וירצר, הצליח לקדם את תרבות היידיש בישראל, שיש לה ביטוי מחקרי במרכז ליידיש ע"ש רינה קוסטה, באוניברסיטה. אני מברך בהקשר זה, גם על פועלה של התזמורת הפילהרמונית הישראלית, נכס תרבות ישראלי.

תודה לכם שמואל עצמון ויהושע סלטי, ונגני התזמורת ומנהליה, על כל העושר התרבותי והאנושי שאתם חושפים בפנינו!
    בר-אילן חשה מעורבות עמוקה בחיי המדינה, שותפה למאבקיה ולהגשמת יעדיה, ומעניקה כתף תומכת לחלשים שבתוכה. רבים מן הסטודנטים שלנו ממשיכים לשרת המדינה בשירות מילואים פעיל, ואנו מעניקים מלגות לסטודנטים ששירתו כחיילים קרביים בצה"ל.
    בין כותלי האוניברסיטה מתפקד מרכז בס"א, כמרכז מחקרי מצטיין שזכה להימנות על 3 מרכזי המחקר הטובים במזרח התיכון ובאפריקה, והראשון במדינת ישראל, על פי סקר של אוניברסיטת פנסילבניה. אנו שמחים להעניק הערב דוקטורט כבוד למר אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר, הנמנה על  ידידי המרכז, על פועלו.
    תודה לך אפרים הלוי על שנים רבות של הגנה על ביטחון ישראל ותושביה.

אוניברסיטת בר-אילן גאה במעשיה הרבים למען החברה, למשל, באמצעות הקליניקות במשפטים ובפסיכולוגיה הנותנות סיוע לאוכלוסיה נזקקת, סיוע בשיקום נכי צה"ל פגועי ראש, והנגשת ההשכלה הגבוהה לציבור החרדי. אנו מקיימים גם כיתת לימוד מיוחדת לתואר ראשון, לקבוצת צעירים וצעירות הלוקים בתסמונת דאון. פעולות אלה, כמו רבות אחרות, הם בגדר מסר חינוכי שבר-אילן מנסה לקדמו ולהשרישו, ואנו מודים מקרב לב לגב' מרים (סוזן) צוקער על תרומתה החשובה לטיפוח ערכי החינוך והזהות היהודית".

פרופ' חיים טייטלבאום, רקטור האוניברסיטה, אמר בטקס: "אתם, מקבלי התואר דוקטור לשם כבוד, יש בכם חכמים, יש בכם גיבורים ויש בכם עשירים. אבל מכובדים אתם בזכות בחירתכם לכבד את הבריות – לתרום לחברה, לפעול בקהילה ולהעניק לזולת. וכמאמר הפסוק בספר שמואל "כי מכבדי – אכבד", בחרנו לכבד אתכם חזרה, בהענקת התואר "דוקטור לשם כבוד". רוחה של אוניברסיטת בר-אילן היא שילוב תורה עם דרך ארץ. אנו מבקשים לא רק להנחיל השכלה ולהרחיב אופקים, אלא גם לעצב אזרח פעיל, המגלה כישורי מנהיגות ומצוינות אישית, הולך בדרך הטוב והישר, יוצר ותורם לחברה בכל התחומים. אתם, מקבלי התואר דוקטור לשם כבוד, מהווים את הדוגמה האולטימטיבית לכך. לכבוד לנו לכבד אתכם - ולהתכבד בכם".

מושב חבר הנאמנים ה-58 המתקיים השנה הוא המושב האחרון בו מכהן פרופ' משה קוה כנשיא האוניברסיטה. פרופ' קוה מסיים כהונה מפוארת בת 18 שנה. פרופ' קוה היה נרגש אמש לברך בטקס, ועל פרישתו השנה, אמר: "בסוף שנה זו, אסיים את תפקידי כנשיא אוניברסיטת בר-אילן, לאחר 18 שנות כהונה מרתקות. אודה ולא אבוש: אני אוהב את אוניברסיטת בר-אילן, מוסד שאין שני לו בעולם. בכל מעשיי ראיתי תמיד לנגד עיניי את ציבור הסטודנטים המגוון של האוניברסיטה, שאותו אנו משרתים, וכלפי חינוכו והשכלתו אנו מחויבים. השתדלתי לקדם את בר-אילן כמוסד בעל מצוינות מחקרית, ושליחות ערכית, ואני מקווה שהתוצאות מדברות בעד עצמן. אני מאחל הצלחה רבה למחליפי בתפקיד, הפרופ' דניאל הרשקוביץ, במילוי התפקיד החשוב ואני מלא סיפוק, ומודה לאלוקים על הזכות שנפלה בחלקי לקדם את המפעל הגדול של אוניברסיטת בר-אילן, ולהביאה לאחרית הטובה שחזו לה מייסדיה במגילת היסוד שלה: "והייתה לברכה  בקרב הארץ, מגדל אור לעיני כל ישראל, ובית תבונה ייקרא לכל העמים". אורה המטיב של בר-אילן נפוץ אכן, בקמפוס ברמת –גן, בפקולטה לרפואה בגליל, במכללות שבעמק הירדן, בצפת, בגליל המערבי, ובאשקלון,  במכללות החרדיות בבני- ברק ובירושלים, והיא מהווה אכן ברכה לכל יושבי הארץ, הקונים בה תבונה ודעת. בדרך הארוכה שעברתי, זכיתי לסיוע הרקטור, הדיקנים והמנכ"ל והסגל הנפלא של האוניברסיטה, האקדמי והמנהלי כאחד, ואני חב לכולם חוב ניכר. תודה לכם סגל עובדים מסור ונאמן!".

הטקס התקיים, כאמור, בפארק האחדות ע"ש אהרון ורחל דהאן ז"ל. אהרון דהאן שימש כיו"ר כבוד של חבר הנאמנים וידיד אמת של האוניברסיטה ותמך במפעלים רבים בישראל. פרופ' קוה סיים את דבריו כשהוא מעלה על נס את זכרו ופועלו של דהאן. "במהלך הדרך, ליווה אותי, אהרון דהאן ז"ל, ידיד וחבר אמיתי, איש צנוע וישר דרך, שהקים מערכת חינוך יהודי לתפארת בבולטימור, שבארה"ב. האתר המרהיב ביופיו שבו אנו מצויים, "פארק דהאן לאחדות ישראל" הוא רק דוגמא וסמל לפועלו הרב. פרשת "בהעלותך" מספרת על הדלקת הנרות אל פני המנורה ע"י אהרון הכהן, ואנכי ואהרון דהאן השתדלנו, ככל יכולתינו, שהנרות שהדלקנו יאירו את מנורת החכמה של בר-אילן, ויתוו את דרכה".