• פרופ' אהרון גדנקן

פרופ' אהרון גדנקן מהמחלקה לכימיה בבר-אילן הוא חתן פרס החברה הישראלית לכימיה לשנת 2012

תאריך: 2013-01-10 שעה: 14:10

החברה הישראלית לכימיה החליטה להעניק את הפרס היוקרתי של החברה לשנת 2012 לפרופ' אהרון גדנקן מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת בר-אילן. על כך הודיע נשיא החברה, פרפ' אודי קינן מהטכניון.

זו השנה השנייה ברציפות שמדען מאוניברסיטת בר-אילן זוכה בפרס היוקרתי מטעם החברה הישראלית לכימיה  המאגדת את מיטב חוקרי הכימיה באקדמיה, במכוני המחקר ובתעשייה הישראלית.  החברה העניקה את הפרס לשנת 2011 לפרופ' דורון אורבך מהמחלקה לכימיה על הישגיו המחקריים יוצאי הדופן ופיתוחיו בתחום האנרגיה החלופית וסוללות לרכב חשמלי.

פרופ' גדנקן הוא מהחוקרים הפוריים ומהדענים המובילים בעולם בתחום של שימוש בננו-חלקיקים לשם פיתוח מוצרים להפחתת זיהומים בבתי חולים. כמו כן פיתח פרופ' גדנקן שיטות  פורצות דרך בתחום האנרגיה החלופית  ובתעשיית התרופות.

פרופ' גדנקן  פיתח את השטח של הסונו כימיה כשיטה להכנת ננו-חלקיקים. על פי שיטה זו כאשר מעבירים גלי קול דרך נוזל מקבלים ננו חלקיקים. בין היתר הוא הראה שבאמצעות חלקיקי הננו  ניתן לצפות בצורה מאוד יעילה משטחים שונים. היישום החשוב ביותר כרגע של מחקרו הוא ציפויים של  בדים בננו חלקיקים קוטלי חיידקים.  ניסויי המעבדה שערכו גדנקן וצוותו  הוכיחו כי הטבעתם של חלקיקי הננו בתוך בדי הטכסטיל הם כל כך מוצלחים שגם אחרי 65 כביסות בטמפרטורות של מכבסות בתי חולים-( 92-75 מעלות צלסיוס) נמצאו הבדים (סדינים, חלוקים וכדומה) עדיין קוטלי חיידקים. אין בנמצא כיום מוצר כזה בשוק והוא לדברי פרופ' גדנקן מקדם את העולם לקראת בית החולים העתידי עם כמעט אפס זיהומים. יצויין כי כיום מתים יותר ממיליון איש בשנה בעולם מזיהומים בבתי חולים בעולם! הפיתוח הזה של גדנקן שנרשם עליו פטנט נמצא בדרך למסחור.

הפיתוח המהפכני השני ממעבדתו של פרופ' גדנקן הוא הפיכת ביו-מסה לביו-דלקים (ביו-דיזל ואתנול). גדנקן הראה שניתן להפוך שמן "מלוכלך", שמן לאחר בישול, תוך 10 שניות בשלמותו לביו-דיזל (דלק) וזאת באמצעות שימוש במיקרוגל ביתי וקטליזטור מוצק- סטורונציום אוקסיד.
    במקביל הראה גדנקן, כי את תהליך התסיסה של גלוקוז לאתנול ניתן להאיץ פי עשרה לעומת התסיסה המקובלת. ההאצה נגרמת  בגלל השימוש בגלי קול מתונים.

לאחרונה מתרכז גדנקן בהפיכה של שיירים חקלאיים לאתנול (דלק). מרחובות רמת עמידר נאספו אצטרובלים שנשרו מהעצים ומהשדות של קיבוץ בארות יצחק לוקטו השיירים שנותרו אחרי קטיף החומוס. מהשיירים של האצטרובלים והחומוס רקח גדנקן וייצר אתנול.

ובתחום הרפואה - מן המפורסמות הוא שחיידקים מסגלים לעצמם עמידות בפני חומרים אנטיביוטיים דבר המעמיד את התעשייה הפרמבצטית בפני בעייה קשה ואתגר לא פשוט.  פרופ' גדנקן נרתם להתמודד עם בעייה זו באמצעות הננו-טכנולוגיה. הוא ייצר ננו חלקיקים אנטיביוטיים (אמפיצילין, טטרציקלין, מתיצולין וגנטמיצלין) והראה כי הננו חלקיקים הללו מסוגלים להרוג את החיידקים העמידים לכל אחת מהתרופות האנטיביוטיות הללו.